Het handhaven van de taille tot minder dan de helft van uw lengte is belangrijker voor een goede gezondheid dan BMI.

Representatieve afbeelding

(via Canva)

Een team van Indiase wetenschappers heeft een algoritme voor kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld dat is afgeleid van de kenmerken van individuele hartslagen die zijn vastgelegd op een ECG (elektrocardiogram) en dat diabetes en prediabetes nauwkeurig kan voorspellen.

Het team van de Lata Medical Research Foundation in Nagpur omvatte klinische gegevens van 1.262 personen. Voor elk van de deelnemers werd een standaard 12-leads ECG-hartspoor van 10 seconden gemaakt. En 100 unieke structurele en functionele kenmerken voor elke lead werden gecombineerd voor elk van de 10.461 enkele hartslagen die zijn geregistreerd om een ​​voorspellend algoritme met de naam DiaBeats te genereren.

Gebaseerd op de vorm en grootte van individuele hartslagen, detecteerde het DiaBeats-algoritme snel diabetes en prediabetes met een algehele nauwkeurigheid van 97 procent en een precisie van 97 procent, onafhankelijk van invloedrijke factoren, zoals leeftijd, geslacht en naast elkaar bestaande stofwisselingsziekten. conditie.

Belangrijke ECG-kenmerken kwamen consistent overeen met de bekende biologische triggers die ten grondslag liggen aan hartveranderingen die typerend zijn voor diabetes en prediabetes.

Indien gevalideerd in grotere studies, zou de aanpak kunnen worden gebruikt om te screenen op de ziekte in omgevingen met weinig middelen, aldus het team.

“In theorie biedt onze studie een relatief goedkoop, niet-invasief en nauwkeurig alternatief (voor de huidige diagnostische methoden) dat kan worden gebruikt als poortwachter om diabetes en prediabetes vroeg in het beloop effectief te detecteren.”

“Desalniettemin zal de toepassing van dit algoritme in de dagelijkse praktijk robuuste validatie op externe, onafhankelijke datasets vereisen”, waarschuwden ze.

Naar schatting 463 miljoen volwassenen over de hele wereld hadden in 2019 diabetes. Het opsporen van de ziekte in een vroeg stadium is essentieel om ernstige latere gezondheidsproblemen te voorkomen, maar de diagnose is sterk afhankelijk van het meten van de bloedglucose.

Dit is invasief en uitdagend om uit te rollen als een massale screeningstest in low-resource-omgevingen, zoals opgemerkt door de onderzoekers in het artikel gepubliceerd in het online tijdschrift BMJ Innovaties.

Structurele en functionele veranderingen in het cardiovasculaire systeem treden vroeg op, zelfs vóór indicatieve bloedglucoseveranderingen, en deze verschijnen op een ECG-hartspoor.

De onderzoekers erkenden ook dat de deelnemers aan de studie allemaal een hoog risico liepen op diabetes en andere stofwisselingsstoornissen, dus het was onwaarschijnlijk dat ze de algemene bevolking vertegenwoordigden. En diabetes was iets minder nauwkeurig bij degenen die voorgeschreven medicijnen gebruikten voor diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, enz.

Ook waren er geen gegevens beschikbaar van degenen die pre-diabetisch of diabeet werden, waardoor het onmogelijk was om de impact van vroege screening te bepalen.

**

Het bovenstaande artikel is gepubliceerd door een persbureau met minimale aanpassingen aan de kop en tekst.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *