Een typische dag. Je staat ‘s ochtends op en een AI vertelt je dat er deze ochtend veel verkeer naar je werk is. U leest uw samengestelde nieuwsfeed waarin een AI heeft geselecteerd welke nieuwsartikelen u mogelijk interessant vindt. Product- en filmaanbevelingen volgen u online. Dit zijn de AI’s die je ziet. Achter de schermen kunnen AI’s uw gezondheid, uw werkgeschiedenis, uw kredietwaardigheid en meer evalueren. Je smartwatch geeft aanbevelingen over alles, van ademhaling tot lichaamsbeweging – en naarmate de technologie vooruitgaat – zal niet alleen je hartslag weten, maar ook je bloedsuikergeschiedenis. Voor elk mens zijn sommige van deze gemakken en sommige zijn inbreuken op de privacy. Dit is waar AI Ethics om de hoek komt kijken.

De samenvloeiing van sensortechnologie, internet, enorme computerbronnen en AI – hebben geleid tot een wereld waarin bedrijven mogelijk meer over u weten dan uw familie en vrienden (en misschien zelfs meer dan u over uzelf weet!). Ter illustratie: onderzoekers van de berg Sinaï ontdekten dat COVID-19 ruim voor elke test door een smartwatch kan worden gedetecteerd. De waarde van dergelijke innovatie is duidelijk, maar het risico minder. AI-ethiek is het gebied om te bepalen hoe dergelijke technologie op verantwoorde wijze kan worden gebruikt. Hopelijk illustreren de bovenstaande voorbeelden waarom iedereen om AI-ethiek zou moeten geven. In de rest van dit bericht beschrijven we in meer detail wat AI-ethiek is en hoe u deel kunt uitmaken van het mensbrede gesprek over ethische AI.

Wat zijn de verschillende aspecten van ethische AI?

AI Ethics omvat veel gebieden op het snijvlak van technologie, privacy en menselijke waarden, om er maar een paar te noemen. Sommige gebieden zijn:

  • Hoe kunnen mensen een AI vertrouwen? AI Trust (vaak in één adem genoemd met AI Bias) is het gebied van Ethiek dat zich richt op de behoefte aan AI’s die eerlijk zijn. Mensen moeten ervan overtuigd zijn dat beslissingen die door een AI worden genomen “eerlijk” zijn en sommige groepen niet op ongepaste wijze bevoor- of afkeuren. Het probleem is dat rechtvaardigheid zelf een subjectief concept is waar mensen het niet over eens zijn. Waar mensen het niet mee eens zijn – het is niet mogelijk voor een computerprogramma om iedereen tevreden te stellen.
  • AI, privacy en menselijke gegevens. Tussen internet en de groei van sensoren zijn overal monitoringapparatuur te vinden. Het laatste decennium van AI heeft aangetoond dat persoonlijke gegevens voor alles kunnen worden gebruikt, van het aanbevelen van boeken tot het opsporen van ziekten. Maar wie heeft het recht om te zeggen wat wel en niet mag? Het gesprek over AI en privacy is al begonnen, met wetten in de AVG en andere die clausules introduceren die individuen in staat stellen te bepalen hoe bedrijven privégegevens gebruiken. Datamarktplaatsen zijn in opkomst, waardoor de controle (en het genereren van inkomsten) over persoonlijke informatie van bedrijven naar individuen wordt gestimuleerd.
  • AI-impact op onze omgeving. Naarmate AI-modellen groter en groter worden, wordt ook de hoeveelheid middelen die ze verbruiken groter. Studies hebben aangetoond dat slechts één training van een AI-model met een grote taal tijdens hun leven evenveel energie verbruikt als vijf auto’s (en deze modellen trainen niet slechts één keer – ze trainen vele malen opnieuw). Aan de andere kant toont AI veelbelovend in het helpen van het milieu, van alles van het detecteren van broeikasgasemissies tot het vinden van nieuwe enzymen die plastic kunnen eten.
  • De AI-technologierace. Elk land (en veel bedrijven) realiseert zich dat hun concurrentievoordelen liggen in het feit dat hun burgers AI-geletterd worden. Om een ​​voorsprong te krijgen op het gebied van AI-technologie, investeren landen in alles, van data tot computermachines. Wat betekent dit voor de toekomst van kleine economieën vs. grote? Zullen de grotere economieën zoveel AI-kennis en datasetbronnen vergaren dat er weer een gat ontstaat?
  • AI en wapens. Een recente studie toonde aan dat de creatiemogelijkheden van AI niet beperkt zijn tot kunst en poëzie. In minder dan zes uur was een AI in staat om honderden potentiële chemische wapens te maken.

Waarom zou het je iets kunnen schelen?

Zoals de meeste transformatieve technologieën, hangt wat AI in de toekomst zal worden af ​​van beslissingen die door mensen worden genomen. Als technologie is AI in staat om onze grootste problemen op te lossen of te veroorzaken.

Wat kan je doen?

AI-ethiek is waarschijnlijk ieders verantwoordelijkheid. Van particulieren tot bedrijven, er zijn veel dingen die u kunt doen.

  • Word AI-geletterd
  • Begrijp de verantwoorde AI-praktijken zoals ze van toepassing zijn op uw branche.
  • Begrijp de beschikbare hulpmiddelen om uw persoonlijke gegevens en die van uw gezin te beheren.
  • Moedig de volgende generatie aan om AI-ethiek te leren en AI-geletterd te worden.

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *