Amerikaanse vertegenwoordiger Scott Perry zei dinsdag dat FBI-agenten zijn mobiele telefoon in beslag hadden genomen, waardoor de Republikein in York County de nieuwste bondgenoot van voormalig president Donald Trump werd die betrokken raakte bij een breder onderzoek van het ministerie van Justitie.

Perry zei dat hij dinsdagochtend met zijn gezin op reis was toen hij werd benaderd door drie FBI-agenten met een bevelschrift voor de inhoud van zijn telefoon. Hij noemde hun acties “schandalig” en klaagde dat ze niet eerst contact hadden opgenomen met zijn advocaat en zei dat hij graag zou hebben meegewerkt als hij de kans had gekregen.

“Ik ben verontwaardigd – maar niet verrast – dat de FBI onder leiding van het ministerie van Justitie van Merrick Garland de telefoon van een zittend Congreslid in beslag zou nemen”, zei Perry in een verklaring. “Mijn telefoon bevat informatie over mijn wetgevende en politieke activiteiten en persoonlijke/privégesprekken met mijn vrouw, familie, kiezers en vrienden. Dit is allemaal niet de zaak van de overheid.”

LEES MEER: Trump’s ‘Stop the Steal’-bondgenoten zijn terug op de stemming in Pa.

De basis voor de zoektocht, die eerst door Fox News werd gemeld, was niet meteen duidelijk. Hoewel huiszoekingsbevelen doorgaans de potentiële misdaden identificeren die agenten onderzoeken, heeft Perry in zijn verklaring niet nader ingegaan – noch zei hij of hij of zijn advocaten sindsdien waren geïnformeerd of hij een doelwit of onderwerp was van een lopend onderzoek.

FBI-functionarissen hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar, maar het is routine voor hen om geen details van lopende onderzoeken te bespreken.

Het huiszoekingsbevel tegen Perry kwam een ​​dag nadat de FBI een inval deed op Mar-a-Lago, het landgoed van Trump in Florida. Perry herhaalde de klachten van Trump over die borstel met het bureau en noemde beide FBI-acties ‘bananenrepubliektactieken’.

In de afgelopen weken heeft het ministerie van Justitie zijn onderzoek uitgebreid naar de gebeurtenissen rond de inspanningen van Trump om de macht te behouden en de verkiezingen van 2020 omver te werpen – een reeks gebeurtenissen waarin is aangetoond dat Perry een centrale rol heeft gespeeld.

Agenten hebben de afgelopen weken verschillende pro-Trump-kiezers uit Pennsylvania en andere staten geïnterviewd.

En in juni doorzochten agenten de huizen van Jeffrey Clark, een in Philadelphia geboren advocaat van het ministerie van Justitie die Trump had willen aanstellen als procureur-generaal om zijn ongegronde beweringen over verkiezingsfraude naar voren te brengen. Ze hebben ook de telefoon in beslag genomen van John Eastman, de advocaat achter een plan van Trump om alternatieve kiezers van slagveldstaten naar de Jan te sturen. 6, 2021, certificering van de stemming in het Congres.

Net als Trump en Perry hebben Clark en Eastman het onderzoek afgedaan als politiek en hebben ze de tactieken van de FBI aangevallen. Het is echter niet ongebruikelijk dat FBI-agenten die een huiszoekingsbevel dienen, potentiële doelwitten of advocaten niet van tevoren op de hoogte stellen, vaak vanwege zorgen over de vernietiging van bewijsmateriaal.

LEES MEER: Explainer: Hoe kwam de FBI aan een bevel om Mar-a-Lago te doorzoeken?

Perry was een van de leidende figuren in Pennsylvania die aandrong om de verkiezingsresultaten van de staat te ondermijnen. 6, 2021 leidde de aanklacht op de vloer van het Huis om de kiesmannen van de staat en de wil van zijn kiezers weg te gooien.

Tussendoor had hij regelmatig contact met topfunctionarissen van de Trump-regering bij het ministerie van Justitie en drong hij er bij hen op aan om ontkrachte samenzweringstheorieën over wijdverbreide verkiezingsfraude te onderzoeken, bewijsmateriaal gepresenteerd door de congrescommissie die onderzoek deed naar de Jan. 6 aanval op het Capitool heeft laten zien.

Hij is ook naar voren gekomen als een sleutelfiguur in de kort overwogen stap van Trump om Clark aan het roer van het ministerie van Justitie te installeren.

Perry was een van de vele leden van het GOP House die in de afnemende dagen van de regering-Trump contact opnam met het Witte Huis om te informeren naar een mogelijk presidentieel pardon, volgens videogetuigenissen die tijdens de hoorzittingen van de commissie deze zomer zijn afgespeeld.

Maar Perry heeft dat ontkend en zegt dat hij nooit om gratie heeft gevraagd.

Hij is gevraagd om voor de commissie te getuigen, maar heeft tot dusver geweigerd dit te doen, omdat de instantie geen wettelijke bevoegdheid heeft.

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *