Penguin-boeken zijn te zien in een gebruikte boekwinkel in het centrum van Londen, 29 oktober 2012. Het Britse Pearson heeft ingestemd met de fusie van zijn Penguin-boekendivisie met Bertelsmann’s Random House om ‘s werelds grootste consumentenuitgeverij te creëren, in een kennelijke afwijzing van Rupert Murdoch’s News Corp. REUTERS/Stefan Wermuth

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

NEW YORK, 2 aug (Reuters Breakingviews) – Wedstrijdwaakhonden gooien het boek naar een paar vreemde doelen. Het ministerie van Justitie stapte maandag naar de rechtbank met boekuitgever Penguin Random House over de overname van de kleinere rivaal Simon & Schuster ter waarde van 2,2 miljard dollar, een zaak waarvan horrorauteur Stephen King getuigen is. Los daarvan worstelt de Federal Trade Commission met Facebook-eigenaar Meta Platforms over de aankoop van Within Unlimited, de maker van een virtual-reality fitness-app. Beide gevallen testen nieuwe en belangrijke ideeën. Ondertussen lopen trustbusters het risico het grotere geheel te missen.

Penguin Random House, eigendom van het Duitse mediaconglomeraat Bertelsmann (BTGGg.F), is de grootste uitgever van boeken in de Verenigde Staten, dus het is niet ongebruikelijk dat de fusie met een rivaal de aandacht van de regelgevende instanties zou trekken. Wat vreemd is, is dat Jonathan Kanter en zijn team, de hoofdadvocaat van de Amerikaanse antitrustwetgeving, vooral bezorgd zijn dat de deal de betalingen van schrijvers zou verminderen om meer te lezen, in plaats van dat het de prijs van boeken zou verhogen. En FTC-hoofd Lina Khan heeft geklaagd dat Meta’s aankoop van Within, voor een niet bekendgemaakte prijs, een poging is om “zijn weg naar de top te kopen” – hoewel de FTC de eerdere overname van de softwaremaker voor klantenservice door Mark Zuckerberg niet heeft gecrasht Kustomer voor $ 1 miljard.

Toegegeven, het is logisch dat antitrustbewakers meer tijd besteden aan het zweten van de kleine dingen. Facebook mocht Instagram in 2012 kopen, een deal die geen bedreiging vormde dat consumenten met stijgende prijzen zouden worden opgezadeld, aangezien de producten van beide bedrijven gratis zijn. Toch hielp die fusie wat nu Meta is, naar zijn huidige marktwaarde van $ 430 miljard, met een dominante positie in online adverteren. Het ministerie van Justitie stelt dat de deal van Penguin Random House de kwaliteit, keuze en innovatie zal verminderen, wat de realiteit weerspiegelt dat consumenten kunnen worden geschaad zonder direct in de portemonnee te raken.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Toch zijn er grotere deals om te onderzoeken, om meer conventionele redenen. Amazon.com (AMZN.O) heeft de aankoop van filmstudio MGM voor $ 8,5 miljard afgerond, hoewel Khan een uitgesproken criticus is geweest van Jeff Bezos’ e-commerce-imperium en wat volgens haar het effect op de concurrentie is. Ook Microsoft (MSFT.O) streeft naar zijn grootste overname tot nu toe, waarbij hij $ 69 miljard uittrekt voor “Call of Duty”-videogamemaker Activision Blizzard (ATVI.O), hoewel de softwaregigant de thuisbasis is van een van ‘s werelds meest prominente gameconsoles, de Xbox. Aangezien regelgevers slechts eindige middelen hebben, ontstaat bij het zoeken naar een nieuw plot het risico dat het echte verhaal wordt gemist.

Volgen @jennifersaba op Twitter

CONTEXT NIEUWS

Het Amerikaanse ministerie van Justitie vraagt ​​een rechter om te voorkomen dat uitgeverij Penguin Random House, eigendom van het Duitse mediaconglomeraat Bertelsmann, de kleinere rivaal Simon & Schuster van Paramount koopt voor $ 2,2 miljard.

Horrorauteur Stephen King zal naar verwachting op 7 augustus namens de Verenigde Staten getuigen. 2.

De Federal Trade Commission heeft op 27 juli een rechtszaak aangespannen om te voorkomen dat Meta Platforms Within Unlimited, de maker van een virtual reality-fitness-app, overneemt.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Bewerking door John Foley en Thomas Shum

Onze normen: de Thomson Reuters Trust Principles.

De geuite meningen zijn die van de auteur. Ze weerspiegelen niet de standpunten van Reuters News, dat zich volgens de Trust Principles inzet voor integriteit, onafhankelijkheid en vrijwaring van vooringenomenheid.

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *