Hoewel de meeste leiders in de gezondheidszorg in Azië-Pacific de waarde van gezondheidsgegevens meer erkennen dan hun wereldwijde collega’s, worden ze volgens het Future Health Index 2022-rapport van Royal Philips nog steeds geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen bij het effectief gebruik van gegevens.

BEVINDINGEN

Het rapport, nu in zijn zevende editie, verzamelde reacties van 2.900 senior executives in de gezondheidszorg in 15 landen, met 900 uit de APAC-regio. Het onderzoekt hoe leiders in de gezondheidszorg data en digitale technologie hebben gebruikt om de grote uitdagingen die voortkomen uit de pandemie aan te pakken.

Op basis van het rapport zeiden meer dan acht op de tien respondenten, vooral die uit Singapore, Indonesië en Australië, dat gegevens hun tijd en middelen waard zijn.

In de hele regio is er veel vertrouwen in datagebruik, waarbij de meeste leiders beweren bruikbare inzichten uit beschikbare data te hebben gehaald, toegang te hebben tot datagebruikstechnologieën en te vertrouwen op het hoge niveau van datanauwkeurigheid in hun faciliteiten.

Uit het FHI-rapport van dit jaar bleek ook dat 55% van de respondenten al zwaar investeert in AI, met name voor klinische beslissingsondersteuning, voorspelling van uitkomsten en diagnostische integratie.

Als het gaat om voorspellende analyses, zegt meer dan een kwart (27%) dat ze de technologie al hebben geadopteerd, terwijl bijna de helft (44%) bezig is met implementatie. Bijna negen op de tien respondenten vertrouwen op het gebruik van voorspellende analyses in klinische omgevingen, en erkennen de positieve impact ervan op de ervaringen van patiënten en personeel en gezondheidsresultaten.

Maar er is nog steeds behoefte aan verbetering van het gebruik van data, AI en voorspellende analyses door APAC om toekomstige zorgsystemen mogelijk te maken, benadrukt het rapport. Ongeveer 30-40% van de APAC-leiders zei dat ze gegevens delen met externe organisaties; gegevens gebruiken voor voorspellende analyses; het verzamelen en opslaan van gegevens; en gegevens gebruiken om taken te automatiseren.

Bijna 75% van de respondenten noemde datasilo’s als hun belangrijkste uitdaging bij het effectief gebruik van data. Ongeveer hetzelfde aantal respondenten zei ook dat hun personeel het moeilijk vindt om gegevens te gebruiken, omdat ze “overweldigd” zijn door het huidige volume.

Bovendien weet 55% van de respondenten nog steeds niet hoe data te gebruiken voor besluitvorming. Slechts 7% van de ondervraagde leiders in de gezondheidszorg zei bijvoorbeeld over de expertise te beschikken om gegevens volledig te benutten.

Ondertussen, met meer dan een kwart van de respondenten (26%) die maatschappelijk verantwoorde zorgverleners willen worden, wordt verwacht dat voorspellende analyses hun doel ondersteunen, met name het verminderen van gezondheidsongelijkheid. De technologie wordt ook verondersteld om op waarde gebaseerde zorg te ondersteunen en de zorgkosten te verlagen.

Bovendien merkte het rapport ook op dat bijna een kwart van de respondenten de zorgverlening buiten het ziekenhuis zal uitbreiden. In het licht hiervan zei ongeveer 45% van de respondenten dat ze momenteel investeren in telezorg, terwijl bijna een op de vijf investeert in oplossingen voor patiëntbewaking op afstand.

DE GROTERE TREND

Onlangs heeft het Digital Transformation Office van het ministerie van Volksgezondheid in Indonesië een gezondheidsinformaticacurriculum om regionale gezondheidswerkers ertoe aan te zetten gegevens te gebruiken om de zorg te verbeteren. Setiaji, hoofd van Digital Transformation, zei dat ze werden aangespoord om gezondheidswerkers bij te scholen die slechts “invoerofficieren” waren die niet waren opgeleid om gegevens te benutten. Ondertussen test de Indonesische regering momenteel het digitale platform Indonesia Health Services om ongeveer 60.000 gemeenschapsgezondheidscentra, apotheken en laboratoria in het hele land met elkaar te verbinden.

OP DE REGISTRATIE

“[T]De waarde van data en technologie is slechts zo sterk als de menselijke ervaring die het ondersteunt, en het is van vitaal belang dat onze benadering van digitale transformatie draait om mensen”, zegt Caroline Clarke, Philips ASEAN Pacific CEO en EVP.

Hiertoe zei ze dat “het overwinnen van datasilo’s en het ondersteunen van training en opleiding van het personeel dringend nodig is om ervoor te zorgen dat deze ambities, waaronder het verbeteren van het personeelsbehoud, kunnen worden vervuld en dat de gewenste gezondheidsresultaten van de regio worden bereikt”.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *