07/17 Update hieronder. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 14 juli

Apple-lekken hebben onthuld dat iPhone 14 Pro-modellen zullen ontvangen meerdere exclusieve upgrades en hogere prijzen. Maar nu beweert een nieuw rapport dat standaard iPhone 14-modellen ook een prijsstijging zullen krijgen, ondanks dat ze vrijwel ongewijzigd zijn ten opzichte van hun voorgangers.

In een gesprek met The Sun noemt Dan Ives, hoofd van de populaire analistengroep Wedbush Securities, de prijzen van de toeleveringsketen als de drijvende kracht achter de stijging.

“We denken dat er een prijsverhoging van $ 100 komt voor de iPhone 14”, legt Ives uit. “De prijzen zijn in de hele toeleveringsketen gestegen en Cupertino moet deze kosten bij deze release aan de consument doorberekenen.”

Als het goed is, ziet de line-up van de iPhone 14 er als volgt uit:

  • iPhone 14 – $ 899 (iPhone 13 $ 799)
  • iPhone 14 Max – $ 999 (iPhone 13 Mini $ 699)
  • iPhone 14 Pro – $ 1099 (iPhone 13 Pro $ 999)
  • iPhone 14 Pro Max – $ 1199 (iPhone 13 Pro Max $ 1099)

Hoewel de $ 100 pijn zou doen, vooral voor standaardmodellen, die hetzelfde ontwerp, dezelfde camera’s aan de achterkant en dezelfde chipset zullen hebben als de iPhone 13, komt de grote financiële hit met het instappunt van het assortiment dat van $ 699 naar $ 899 springt. Deze stijging van bijna -30% is het gevolg van het feit dat Apple de 5,4-inch iPhone 13 Mini heeft stopgezet ten gunste van een 6,7-inch iPhone 14 Max (ook getipt om de ‘iPhone 14 Plus’ te worden genoemd), die de iPhone 14 in het basismodel duwt positie.

Update 16-07: nu de productie van de iPhone 14-reeks is gestart, nemen lekken niet alleen toe, maar voegen ze een detailniveau toe dat we nog niet eerder hebben gezien. Betrouwbare anonieme leaker, ShrimpApplePro – de eerste leaker die het nieuwe iPhone 14 Pro dual punch-hole herontwerp onthult – heeft nu gepubliceerd gedetailleerde schema’s voor het vlaggenschip iPhone 14 Pro Max via Weibo.

Het belangrijkste nieuws is dat de schema’s opnieuw een back-up maken van het grote aantal lekken waarin wordt beweerd dat Apple de inkeping zal schrappen, hoewel verwacht wordt dat deze behouden blijft voor niet-Pro-modellen. Dat gezegd hebbende, in dit stadium is de meest interessante informatie voor mij de afmetingen die ze onthullen:

  • iPhone 14 Pro Max – 160,71 x 78,78 x 7,85 mm
  • iPhone 13 Pro Max – 160,8 x 78,1 x 7,65 mm

Hoewel de verschillen klein zijn, elimineren ze één populaire gedachtegang: dat Apple hetzelfde chassis zou gebruiken voor iPhone 14 Pro-modellen als hun voorgangers. Speculatie zal nu versnellen over wat die veranderingen zijn.

Mijn vermoeden is het nieuwe 48-megapixel primaire camera exclusief voor Pro-modellen zal een belangrijke factor zijn. Maar de hoop dat grotere batterijen achter de toename zitten, lijkt onwaarschijnlijk op basis van een recent capaciteitslek. Het lekseizoen is goed en wel geopend.

17-07-update: LekkenApplePro heeft de prijsclaims van Wedbush in twijfel getrokken. De leaker, die in het verleden regelmatig iPhone-prijsgegevens heeft verstrekt, vertelde me dat de drive voor Apple in 2022 is om de kloof tussen Pro en niet-Pro iPhone 14-modellen te vergroten en de prijs is een manier waarop het bedrijf dit zal doen.

“Het verschil tussen de iPhone 14 Max en iPhone 14 Pro is enorm”, legt de leaker uit. “Apple probeert echt zoveel mogelijk geld te besparen met de productie van de iPhone 14, dus ik denk niet dat het bedrijf plannen heeft voor de verhoging van $ 100 waar Wedbush het over heeft”

Hoewel dit goed nieuws zou zijn voor kopers van standaardmodellen, waarschuwt LeaksApplePro wel dat Apple de iPhone 14 Pro-prijzen wil verhogen met tenminste $ 100. $ 799, $ 899, $ 1099, $ 1199 zijn de prijzen waarvan de insider denkt dat Apple momenteel heeft vastgemaakt voor de iPhone 14, iPhone 14 Max/Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max, maar ze zijn niet opgesloten:

“Apple zou deze prijzen zeker kunnen veranderen, maar op dit moment wordt dat overwogen”, voegde de leaker eraan toe.

Deze uitsplitsing is heel logisch. Door de Mini te verwijderen, verhoogt Apple de instapprijs voor de iPhone 14-reeks al naar $ 799 van de $ 699 van de iPhone 13-reeks; en door de meeste van dezelfde onderdelen voor standaard iPhone 14-modellen te gebruiken als de iPhone 13, vermijdt het bedrijf grote nieuwe kosten.

Dit opent de deur naar hogere prijzen voor iPhone 14 Pro, grotere hardwaredifferentiatie en meer upsell-potentieel. Als de lekken correct zijn, zal dit een strategie zijn die klanten polariseert in een tijd van hoge wereldwijde inflatie. Dat gezegd hebbende, vermoed ik dat er nog steeds wachtrijen zullen zijn wanneer deze telefoons eind september / begin oktober worden gelanceerd.

Zo’n kloof zou een echte schok veroorzaken. Het zou ook moeilijk te verkopen zijn. Historisch gezien heeft Apple iPhones van de vorige generatie tegen lagere prijzen te koop gehouden na de lancering van hun opvolgers. Als Apple dit opnieuw doet, zou het een goed idee zijn om te kiezen voor een vrijwel identieke iPhone 13 of zelfs iPhone 13 Mini (die zo laag zou kunnen zijn als $ 599).

Er is één populair contrapunt in de branche. Dat wil zeggen dat Apple de prijs van de iPhone 13 voor de iPhone 14 behoudt en dat het ontbreken van een iPhone 14 Mini een stijging van $ 100 op het instapniveau zal verklaren in plaats van het hier besproken gat van $ 200. Dit verklaart echter niet de stijging van de prijzen van de toeleveringsketen, dus het kan te optimistisch blijken te zijn.

Dus moet je upgraden? Voeg het gloeiend hete gerucht toe dat iPhones in 2023 van Lightning naar USB-C zullen gaan en voor mij denk ik dat dit een upgradejaar is om te vergeten, tenzij je in wanhopige behoefte bent. Dat gezegd hebbende, op basis van de stortingsgroottes van leveranciers, ziet het er hoe dan ook uit als een nieuwe supercyclus.

____

Volg Gordon op Facebook

Meer over Forbes

MEER VAN FORBESNieuw iPad-lek opent deur voor iPhone 15 USB-C Move

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *