Tim Cook, chief executive officer van Apple Inc., spreekt tijdens de Apple Worldwide Developers Conference op de Apple Park-campus in Cupertino, Californië, VS, op maandag 6 juni 2022.

David Paul Morris | Bloomberg | Getty Images

Apple maakt donderdag winst voor het kwartaal dat eindigde in juni.

Het derde kwartaal van het fiscale jaar van Apple is doorgaans de kleinste van het bedrijf in omzet. Het kwartaal bevindt zich in de achterste helft van de jaarlijkse verversingscyclus van de iPhone, aangezien beleggers uitkijken naar de release van een nieuw model, dat de inkomsten vanaf eind september of oktober verhoogt.

Dit jaar zullen analisten en investeerders de inkomsten van Apple nauwlettend in de gaten houden in het licht van veel nieuwe macro-economische trends, waaronder een afnemend consumentenvertrouwen, stijgende rentetarieven en decennialange inflatie.

Tot dusver zijn de verkopen van Apple sterk gebleven, deels omdat de klanten een redelijk welgestelde groep zijn. Maar tekenen dat mensen Mac- en iPhone-aankopen uitstellen vanwege angst voor inflatie of een recessie, kunnen gevolgen hebben voor de hele economie.

Apple heeft ook een aanzienlijke blootstelling aan China, zowel als een markt om zijn producten te verkopen als als het land waar de meeste van zijn producten worden geassembleerd. Verschillende bedrijfsfabrieken in China hadden de productie tijdens het juni-kwartaal soms verschoven of opgeschort vanwege Covid-19-lockdowns.

Analisten gepolst door FactSet verwachten dat Apple een omzet van $ 82,8 miljard zal rapporteren, wat een groei van minder dan 2% zou zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en de langzaamste driemaandelijkse stijging sinds het begin van de pandemie.

Analisten verwachten ook een winst per aandeel van $ 1,16, wat neerkomt op een daling van 10,7% op jaarbasis. De brutomarge zal ook dalen van 43,7% vorig kwartaal – historisch gezien hoog voor Apple – tot tussen de 42% en 43%, zei het bedrijf in april.

Leveringsproblemen en lockdowns in China

In april ging het verhaal voor Apple niet over de vraag, maar over het aanbod. “Op dit moment ligt onze belangrijkste focus, eerlijk gezegd, op de aanbodzijde”, zei Apple-topman Tim Cook tegen analisten.

Apple waarschuwde voor een omzetdaling van $ 4 miljard tot $ 8 miljard als gevolg van leveringsproblemen, waaronder chiptekorten en productieproblemen. Sommige analisten zeggen dat de iPhone-maker zal aangeven dat hij de toeleveringsketen goed heeft beheerd en dat de omzethit aan de onderkant van zijn begeleiding zal eindigen.

“Wij geloven dat het bedrijf zijn toeleveringsketen beter heeft beheerd dan een kwartaal geleden gepland, terwijl het marktaandeel bleef winnen in een anders moeilijk kwartaal voor smartphones en pc’s”, schreef Sidney Ho, analist bij Deutsche Bank, in een recente notitie.

Dat zou goed kunnen zijn voor de iPad-verkopen, die de afgelopen kwartalen een klap hebben gekregen omdat het bedrijf prioriteit gaf aan onderdelen voor iPhones en andere producten.

“We verwachten ook een verbetering van de iPad-verkopen, deels als gevolg van het verbeteren van het aanbod en geloven dat Apple’s tegenwind commentaar van $ 4 miljard tot $ 8 miljard voor het kwartaal van juni waarschijnlijker was aan de onderkant van dit bereik”, schreef Canaccord Genuity-analist T. Michael Walkley in een let op deze maand.

Apple heeft geworsteld met shutdowns in stedelijk China, waaronder in Shanghai. Covid-beperkingen hadden de iPhone-verkopen van Apple in China in het begin van het kwartaal kunnen schaden, maar hadden de verkoop in juni kunnen verhogen toen mensen de lockdown verlieten om geld uit te geven.

Analisten gepolst door FactSet voorspellen dat Apple’s verkoop in Groot-China ongeveer $ 13,79 miljard zal bedragen, wat een daling zou zijn ten opzichte van de $ 14,56 miljard omzet van een jaar geleden.

Vraag kwartaal september

Beleggers zullen ook goed luisteren om te zien of Apple zwakte van de consument signaleert in regio’s over de hele wereld.

“Wij geloven dat de vooruitzichten/vraagcommentaar de belangrijkste focus zullen zijn, terwijl we proberen de impact op de inkomsten van Apple te meten in het geval van een vertragende consumenten-/macro-omgeving”, zei Wells Fargo-analist Aaron Rakers in een notitie.

De verkoop van smartphones en pc’s is vertraagd, maar Apple is minder getroffen omdat de high-end markt, waar het verkoopt, veerkrachtiger is. TSMC, de belangrijkste leverancier van processors van Apple, waarschuwde dat de vraag naar pc’s, smartphones en consumentenelektronica zwakker wordt.

Bovendien, als Apple signaleert dat de vraag vertraagt, zou dat een ander signaal zijn van een mogelijke recessie.

Rod Hall van Goldman Sachs merkt op dat “de vraag naar het duurdere segment in Europa begint af te zwakken als gevolg van hoge inflatie en dalend consumentenvertrouwen.”

Apple heeft in tegenstelling tot Alphabet, Tesla, Microsoft en Meta geen vertraging aangekondigd in het inhuren of andere kostenbeheersing. Maar volgens Bloomberg News vertraagt ​​Apple stilletjes zijn aanwervingstempo, en sommige analisten zijn van mening dat het bedrijfsmanagement zou kunnen praten over zijn strategie om de kosten te beheersen.

De techgigant heeft sinds het begin van de pandemie geen begeleiding gegeven, daarbij verwijzend naar onzekerheid, en sommigen verwachten dat deze trend zich zal voortzetten.

“Hoewel we niet verwachten dat Apple F4Q22 zal begeleiden, zal het bedrijf waarschijnlijk kwalitatief commentaar leveren, zoals het al verschillende kwartalen heeft gedaan”, schreef Rakers.

Kan Apple een veilige haven blijven?

Over het algemeen hebben analisten er nog steeds vertrouwen in dat Apple een efficiënt bedrijf is met een sterk kassaldo, loyale klanten en concurrerende producten.

Maar kan het een veilige haven blijven als andere technologieaandelen dalen en de markten zich terugtrekken? Apple is tot nu toe bijna 15% gedaald in 2022, maar dat is beter dan de Nasdaq Composite, die 18% lager ligt.

“Apple blijft een best-of-breed bedrijf in consumentenelektronica dat in staat is om cyclisch te investeren, en met meer dan 60% van de omzet die meer van aard is, een sterke merkloyaliteit en voortdurende product- en diensteninnovatie, zijn we van mening dat het beter geïsoleerd is in vergelijking met vergelijkbare bedrijven. tijdens een recessie”, schreef Huberty van Morgan Stanley.

Een sleutel voor Apple-investeerders in een recessie is de groei van zijn dienstenactiviteiten, waardoor de algemene groei van de hardwareverkoop minder cruciaal is. Apple-services, waaronder maandelijkse abonnementen, betalingskosten, garanties, zoeklicentiekosten van Google en inkomsten uit de iPhone App Store, bieden ook hogere marges dan de kernhardwareactiviteiten.

Volgens analisten die door FactSet werden ondervraagd, wordt voorspeld dat Apple’s dienstenactiviteiten op jaarbasis met 12% zullen stijgen.

Dat is een langzamer groeipercentage dan de groei op jaarbasis van 17% die het in het tweede kwartaal boekte, en een aanzienlijke daling ten opzichte van de groei van 27% die Apple in 2021 in zijn dienstenactiviteiten realiseerde.

Samik Chatterjee van JP Morgan gelooft dat het plan van Apple om aandelen terug te kopen de aandelen zal stimuleren, zelfs als de winsten als teleurstellend worden beschouwd. Het bestuur van Apple heeft in april toestemming gegeven voor $ 90 miljard aan extra inkoop van eigen aandelen en dividenden.

“Wij zijn van mening dat de veerkracht van de winstramingen tegen de achtergrond van macro-verslechtering, inclusief inflatie en ongunstige wisselkoersen, investeerders zal blijven aanzetten om Apple te verkiezen met een sterke cashgeneratie en een sterke balans die het mogelijk zal maken om eventuele winstverwatering als gevolg van de macro door terugkopen’, schreef Chatterjee in een notitie.

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *