In een regio waar het idee van voedselduurzaamheid nog in de kinderschoenen staat, helpen start-ups afval op de stortplaatsen van Singapore en Hong Kong te verminderen

Met een verleidelijk aanbod van saté-kip, in de wok gebakken modderkrab en gekoelde tijgergarnalen, kost het dinerbuffet in het Grand Hyatt-hotel in Singapore gasten doorgaans ongeveer US $ 70. Wie een krapper budget heeft en oog heeft voor duurzaamheid, kan een doos vullen voor een tiende van die prijs.

In heel Azië pakken tech-startups voedsel dat anders op de vuilstort zou komen, en bieden ze scherp geprijsde maaltijden aan via apps voor mobiele telefoons.

Wereldwijd gaat jaarlijks ongeveer een derde van het voedsel verloren of verspild, en de bergen afval veroorzaken naar schatting 8 tot 10 procent van de uitstoot van broeikasgassen, zoals methaan, zegt de VN.

Foto: Bloomberg

De regio Azië-Pacific behoort tot de slechtste ter wereld op het gebied van voedselverspilling, goed voor meer dan de helft van het voedsel dat wereldwijd wordt verspild.

“Een gemeenschappelijke mantra die ik heb, is dat duurzaam mogelijk moet zijn”, zegt Preston Wong, chief executive officer en medeoprichter van Treatsure, dat samenwerkt met ketens zoals het Hyatt, Accor Group en het Singapore Marriott Tang Plaza Hotel om app-gebruikers te laten kies en verzamel een “buffet-in-a-box” voedsel dat anders zou worden weggegooid.

“Ik denk dat technologie die kloof kan overbruggen”, zei hij.

Met meer dan 30.000 gebruikers heeft Treatsure sinds de lancering in 2017 naar schatting 30 ton voedsel bespaard, waarbij gebruikers doorgaans moeten wachten tot het einde van de service voordat ze hun eten kunnen ophalen, zei Wong.

Toch is dat ver verwijderd van de 817.000 ton voedselverspilling in Singapore vorig jaar, een stijging van 23 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Autoriteiten zeggen dat de enige stortplaats van de stadstaat, Semakau, naar verwachting tot 2035 en daarna zal voldoen aan de behoeften van Singapore voor de verwijdering van vast afval.

Hongkong kampt met soortgelijke problemen.

Het heeft al 13 stortplaatsen gevuld en in 2020 werd er ongeveer 3.300 ton voedselafval per dag gedumpt op de resterende locaties, zegt het Hong Kong Environmental Protection Department.

“De ruimte is zeer beperkt”, zegt Anne-Claire Beraud, Country Manager Hong Kong van Phenix by OnTheList, een app die vorig jaar in het gebied werd gelanceerd. “Alles is erg compact, dus er is niet veel ruimte om al dit afval te verwerken.”

Met de app kunnen gebruikers een “Mystery Basket” met eten ophalen in winkels, waaronder Pret A Manger en de plaatselijke banketbakkerij The Cakery, met een korting van minimaal 50 procent.

Tot nu toe heeft het 25.000 manden verkocht, die elk overeenkomen met ongeveer 1 kg voedsel dat is bespaard en 4,5 kg vermeden CO2-uitstoot, zegt het bedrijf.

Het oorspronkelijke platform van Phenix werd in 2014 in Frankrijk gelanceerd en uitgebreid naar vier andere Europese landen waar het 150 miljoen maaltijden heeft bespaard. Het werkte samen met OnTheList, een flash-verkoopbedrijf, om de app naar Azië te brengen.

Het concept van voedselduurzaamheid staat in Azië nog in de kinderschoenen, vergeleken met Noord-Amerika en Europa waar de autoriteiten hard optreden. Frankrijk heeft supermarkten al verboden om onverkocht voedsel weg te gooien en Spanje heeft onlangs wetgeving opgesteld om verspilling door boetes aan bedrijven aan te pakken. Amerikaanse staten, waaronder Californië en New Jersey, hebben wetten om de hoeveelheid voedsel die naar stortplaatsen gaat, te verminderen.

Dat heeft de populariteit van apps zoals Too Good To Go, die in 2016 in Denemarken werd gelanceerd en nu actief is in 17 landen, waaronder de VS, Canada en het VK, een boost gegeven. Het heeft voor meer dan 152 miljoen maaltijden gezorgd via zijn zogenaamde Magic Bags, die aan het eind van de dag door winkels en restaurants met korting worden verkocht met items die anders zouden zijn weggegooid.

In een regio die zo cultureel divers is als Azië, krijgen kleinere lokale start-ups voet aan de grond op hun thuismarkt.

Bedrijven “moeten passen bij de cultuur en gewoonten van die regio”, zegt Taichi Isaku, medeoprichter en chief product officer van CoCooking, dat de Tabete food-rescue-app in Japan heeft gemaakt. “Het is een gebied dat moet worden gekoesterd om nieuwe technologieën met succes te introduceren.”

Tabete, uitgebracht in 2018 in Japan, is een gratis app met een vergelijkbaar bedrijfsmodel als Too Good To Go. Het heeft 384.000 maaltijden gered, 525.000 gebruikers verzameld en werkt samen met 2.140 winkels.

Tess Kermode, directeur internationale expansie bij het in het VK gevestigde Olio, zei dat bedrijven “de cultuur en de mensen in een bepaalde markt moeten begrijpen”.

Het bedrijf is actief in 62 landen, waaronder India, Sri Lanka, Nepal, Thailand en de Filippijnen. De app is voornamelijk gebaseerd op de gemeenschap, waarbij buren gratis eten posten dat thuis kan worden opgehaald. Zogenaamde Food Waste Heroes halen ook overtollige producten op bij bedrijven en brengen deze naar huis.

Olio zei dat de app heeft geholpen om wereldwijd bijna 58 miljoen porties voedsel te besparen. De grootste internationale markt is Singapore, waar het meer dan 125.000 gebruikers heeft en een formeel partnerschap heeft met de online markt van Foodpanda.

Het bedrijf heeft ambities om uit te breiden, maar zegt, net als andere apps, dat een gebrek aan bewustzijn van voedselduurzaamheid in Azië een rem op de groei is.

“Consumentengerichte technologie, zoals toepassingen op persoonlijke apparaten, kan erg nuttig zijn”, zegt Anthony Bennett, senior voedselsysteemfunctionaris voor de VN-voedsel- en landbouworganisatie in Azië-Pacific. “Dit onderwerp moet echter worden overwogen samen met het vergroten van de algehele voedselgeletterdheid voor consumenten.”

Sommige apps, waaronder Treatsure en Tabete, nemen dergelijke zaken in eigen handen en proberen gebruikers op hun sociale-mediapagina’s tips te geven over het verminderen van voedselverspilling en recepten.

“In Noord-Amerika en Europa is er enige volwassenheid geweest in het begrijpen van dergelijke uitdagingen en het aanpakken ervan, maar in Azië is dit verhaal nog maar net begonnen,” zei Wong.

Reacties worden gemodereerd. Houd opmerkingen relevant voor het artikel. Opmerkingen die grof en obsceen taalgebruik, persoonlijke aanvallen van welke aard dan ook of promotie bevatten, worden verwijderd en de gebruiker wordt verbannen. De uiteindelijke beslissing is ter beoordeling van de Taipei Times.

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *