Door WANG YING in Shanghai en FAN FEIFEI in Beijing | China Dagelijks | Bijgewerkt: 2022-08-11 09:03

Het in Shanghai gevestigde Biren Technology introduceerde de BR100, de grafische verwerkingseenheid voor algemene doeleinden of GPGPU, op 9 augustus 2022. [Photo/birentech.com]

Het in Shanghai gevestigde Biren Technology introduceerde dinsdag de BR100, de grafische verwerkingseenheid voor algemeen gebruik of GPGPU, waarmee hij gebruikmaakte van een sector die wordt gedomineerd door grote namen uit de industrie.

De BR100 is in staat om uitstekende prestaties te leveren die de GPGPU’s van internationale giganten kunnen evenaren, aldus Biren Technology.

Industrie-experts zeiden dat GPGPU’s verder gaan dan exclusieve berekeningen voor grafische afbeeldingen en berekeningen uitvoeren in toepassingen die conventioneel worden afgehandeld door de centrale verwerkingseenheid of CPU van een computer. Het gebruik van veel videokaarten of meerdere grafische chips vergroot het toch al parallelle karakter van grafische verwerking nog verder.

Biren’s BR100 kan tot 1.000 TFLOPS bieden in 16-bit floating point-bewerkingen en 2.000 TFLOP’s in 8-bit fixed-point computers. (Een teraflop- of TFLOP-classificatie is een directe wiskundige meting van de prestaties van een computer, in termen van het vermogen van een processor om 1 biljoen drijvende-kommabewerkingen per seconde te berekenen. Een computer van 5 TFLOPS betekent bijvoorbeeld dat de processor 5 biljoen drijvende-kommabewerkingen aankan. puntenberekeningen gemiddeld per seconde.)

“Dit is de eerste keer dat een Chinese onderneming in staat is om dergelijke aantallen te leveren in wereldwijde GPU-computing voor algemene doeleinden, en hopelijk zal deze prestatie bijdragen aan de algehele ontwikkeling van de ontwikkeling van de halfgeleidertechnologie in het land”, aldus Zhang Wen, oprichter, voorzitter en CEO van Biren Technologie.

De ontwikkeling van een ecosysteem voor in eigen land gemaakte GPGPU’s en AI-chips is uiterst belangrijk, zei Wang Yu, een professor in elektronische engineering aan de Tsinghua University. “Als we een relatief uniform ecosysteem zouden kunnen opzetten dat meer gebruikers in staat stelt om te programmeren en applicaties uit te voeren, zullen chipfabrikanten daar veel profijt van hebben.”

Er is een stijgende vraag naar GPU’s in het kielzog van de snelle ontwikkeling van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie, big data en cloud computing, zei Li Xianjun, een geassocieerd onderzoeker aan het Institute of Industrial Economics, dat deel uitmaakt van de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen.

China zou ook de ondersteuning voor de geïntegreerde schakeling of IC-sector moeten opvoeren, zei Li, en er zouden meer inspanningen moeten worden gedaan om de toepassingsscenario’s van GPU’s uit te breiden, die worden gebruikt in datacenters, smartphones, computers, virtual reality, augmented reality en extended reality apparaten.

De Chinese halfgeleiderindustrie heeft de afgelopen jaren een stevige groei doorgemaakt, maar blijft achter op het gebied van basischipmaterialen en productieapparatuur, zei Li, waarmee hij het belang van onafhankelijke innovatie onderstreept.

Roger Sheng, vice-president onderzoek bij marktonderzoeksbureau Gartner, riep op tot inspanningen om softwareplatforms en ontwikkelaarsgemeenschappen op te zetten en om de samenwerking met datacenters en AI-serviceproviders te versterken om het applicatie-ecosysteem van GPU’s verder te verrijken.

Volgens Hong Zhou, mede-oprichter en chief technology officer van Biren Technology, is de BR100 het resultaat van een chiplet-gebaseerd ontwerp waarbij een enkele chip wordt opgesplitst in meerdere kleinere chiplets of onafhankelijke IC-blokken die samen een grote en complexe chip vormen. .

Chipproductie evolueert om steeds moeilijkere ontwerpen en meer gecompliceerde verwerking te omarmen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de kosten blijven stijgen, aldus een onderzoeksrapport van Everbright Securities.

Tegen een dergelijke achtergrond winnen chiplets aan belang omdat ze de productiviteit en opbrengsten kunnen verbeteren, de complexiteit van het ontwerp kunnen verminderen en de kosten van zowel ontwerp als productie kunnen verlagen.

Een rapport van Zheshang Securities bracht een soortgelijk standpunt naar voren, waarbij werd opgemerkt dat chiplets, als een belangrijke vervanging van conventionele chips, nieuwe kansen kunnen bieden aan de binnenlandse industriële halfgeleiderketen.

Aandelen van bedrijven die chiplets maken leidden maandag en dinsdag de stijging op de Chinese aandelenmarkten, en de sector bleef woensdag actief, meldde Chinese Business News.

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *