Apple lanceerde woensdag nieuwe modellen van zijn iPhone, Apple Watch en AirPods en leverde zijn vlaggenschiplijn van nieuwe producten op schema, ondanks een jaar van onrust in de toeleveringsketen.

Een reeks problemen in China hadden Apple dit jaar extra hard doen werken om die producten op tijd te onthullen, en toen hij de nieuwe modellen presenteerde, klonk Apple-CEO Tim Cook opgelucht.

“Vandaag gaan we deze producten maken en [your experiences with them] nog beter’, zei Cook tijdens het lanceringsevenement, ‘Far Out’ genaamd, dat op YouTube werd gestreamd. “Ik ben trots op alle teams en het harde werk dat is gedaan om deze te maken [products] mogelijk.”

Nu staat Apple echter voor een veel grotere hindernis: het leveren van die producten aan consumenten.

Chinese stropdassen

Apple vertrouwt sterk op een systeem van fabrieken, leveranciers en assembleurs in China om de overgrote meerderheid van zijn producten te maken. Maar deze toeleveringsketen werd dit jaar in chaos gestort vanwege het COVID-nulbeleid van de Chinese overheid.

Cook zei in een winstoproep in juli dat een maandenlange COVID-lockdown in het belangrijke handels- en productiecentrum Shanghai de productie van de computerproducten van Apple belemmerde.

“Toen de COVID-beperkingen toesloegen in de Shanghai-corridor, verloren we de primaire bevoorradingsbron voor Mac-eenheden”, zei Cook tijdens de winstoproep. “En dat liep gedurende het grootste deel van het kwartaal ofwel tegen een verlaagd tarief ofwel volledig terug. En dus had het een zeer grote impact op de Mac-business.”

Te midden van de problemen met de toeleveringsketen in China zijn sommige analisten verrast dat Apple zijn nieuwe productlijn op tijd kon onthullen.

“De lancering van drie nieuwe hardware-kernproducten binnen het Apple-ecosysteem, ondanks de grootste supply chain-crisis in de moderne geschiedenis, is een grote prestatie voor [Apple CEO Tim] Cook & Co., vooral met de nul-COVID-shutdowns in China in april/mei”, schreef Dan Ives, directeur van vermogensbeheerbedrijf Wedbush Securities, in een notitie op woensdag.

Leveringszorgen

Nu Apple die producten heeft gelanceerd, zijn miljoenen consumenten afhankelijk van Apple om ze te leveren. Om dat te laten gebeuren, zullen de fabrieken van de Chinese leveranciers van Apple op volle toeren moeten draaien – een doel dat de huidige gebeurtenissen in China mogelijk steeds moeilijker te bereiken zullen maken.

Volgens het Chinese verkooppunt Caixin leven sinds deze week 33 steden en 65 miljoen mensen in China onder een soort van afsluiting, en zitten enkele van de belangrijkste Chinese leveranciers van Apple vast in een van hen.

Chengdu, een stad met 20 miljoen inwoners in het zuiden van China, is de thuisbasis van ten minste drie belangrijke Apple-leveranciers – Foxconn, BYD en Jabil – die Apple iPads produceren. Deze leveranciers, die de afgelopen maanden al met verminderde capaciteit werkten als gevolg van een hittegolf en het daaruit voortvloeiende stroomtekort, zitten sinds vorige week onder bijna volledige COVID-lockdown, samen met de rest van Chengdu.

Om hun fabrieken open te houden tijdens COVID-lockdown, hebben deze leveranciers een ‘closed-loop-productie’ opgezet, waarbij werknemers tijdens hun vrije uren in quarantaine worden geplaatst. Maar het zal waarschijnlijk moeilijk zijn voor de fabrieken om op volle capaciteit te werken onder de COVID-beperkingen.

“De nieuwe ronde van COVID-lockdownmaatregelen zou nieuwe verstoringen van de productieplanning kunnen veroorzaken… Het is echt een bewogen seizoen en we zijn bezorgd of de lockdown snel kan worden opgeheven”, vertelt een bron met kennis van de toeleveringsketen van Chengdu van Apple. Nikkei Azië.

Moeilijke diversificatie

Apple heeft de afgelopen jaren geprobeerd zijn afhankelijkheid van China te verminderen door meer fabrieken en leveranciers naar plaatsen als India te verplaatsen.

Maar de inspanningen van Apple om zich buiten China te diversifiëren, werden gedwarsboomd door China’s steeds geavanceerdere netwerk van leveranciers en fabrieken. Naarmate de kwaliteit van de productie in China verbetert, is Apple begonnen steeds meer componenten zoals glazen displays van Chinese bedrijven te kopen in plaats van uit het buitenland.

“Die trend vertraagt ​​​​niet”, vertelt Dan Wang, analist bij Gavekal Dragonomics, aan de New York Times.

Schrijf je in voor de Fortune-functies e-maillijst zodat u onze belangrijkste functies, exclusieve interviews en onderzoeken niet mist.

Categories: HomeMobile

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *