Smartphone-bedrijven die op de hoogte zijn van hun software-update-game, zijn er maar weinig tussen. Gelukkig krijgen Google Pixel-gebruikers niet alleen grote updates voor iedereen, ze kunnen ook de aankomende versie van Android testen via een openbaar bètaprogramma. Het is enige tijd geleden dat Google Android 13 heeft uitgebracht via het bètakanaal voor in aanmerking komende Pixel-apparaten en hoewel de update over het algemeen gunstige recensies heeft ontvangen, mogen we niet vergeten dat het nog steeds slechts software van bètakwaliteit is, geen dagelijkse driver zoals Android 12.

Als je per ongeluk een ontwikkelaarspreview/bèta-build hebt geïnstalleerd en je je hebt afgevraagd hoe je je Google Pixel terug kunt downgraden naar de stabiele Android-release, dan is deze handleiding iets voor jou.

Navigeer door dit artikel:


Uw Google Pixel-smartphone downgraden naar een stabiele Android-versie

Hoewel de preview van de ontwikkelaar en de bètaversies meestal bedoeld zijn om app-ontwikkelaars te helpen bij het vinden en oplossen van problemen met nieuwere Android-releases, kan iedereen ze flashen op een compatibel apparaat. Als je dat nog niet hebt gedaan en het wilt proberen, kun je als volgt Android 13 op je Google Pixel-telefoon installeren. Desalniettemin moet men ook leren over het downgradeproces van de bèta naar het stabiele kanaal omwille van de bruikbaarheid. We kunnen allemaal beter met sommige bugs omgaan dan andere, en als een update een van de bugs met zich meebrengt waar je niet mee om kunt gaan, zou je kunnen zoeken naar de mogelijkheid om terug te gaan.

Gelukkig is het herstellen van je Google Pixel-apparaat naar een stabiele versie van Android eigenlijk vrij eenvoudig. U kunt Google vragen om u een speciale OTA te sturen om de overgang uit te voeren of u kunt de stabiele build zelf handmatig op uw apparaat flashen. De enige vangst is dat het terugzetten van het besturingssysteem naar een oudere versie vereist dat het tijdens het proces wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen, wat wist al uw gegevens en instellingen van het apparaat. Maak dus een back-up van uw persoonlijke gegevens voordat u naar de volgende stap gaat.

 • Downgraden van ontwikkelaarspreview/bètakanaal naar de stabiele versie vereist meestal een volledige gegevenswissing.
 • U kunt uw Google Pixel-telefoon downgraden met of zonder een computer.
 • Terugkeren naar het bètakanaal heeft geen gegevenswissing nodig.

Methode 1: Verlaat het bètaprogramma

Dit is het tegenovergestelde van inschrijven voor Google’s Android-ontwikkelaar preview/bèta-initiatief. Het enige dat u hoeft te doen, is het doelpixelapparaat los te koppelen van het bètaprogramma. Google zal dan een speciaal vervaardigd OTA-pakket uitgeven dat de bètaversie wist en de nieuwste stabiele Android-versie op uw apparaat installeert. Dit proces vereist met name geen ontgrendelde bootloader.

 1. Ga naar de Android Beta Program-pagina.
 2. Klik of tik Bekijk uw in aanmerking komende apparaten om de bèta-ingeschreven Pixel-apparaten te zien.
  Android-bèta Pixel geschikt apparaat
  • Als u uw apparaat niet kunt vinden, zorg er dan voor dat u bent aangemeld bij het Google-account dat is gekoppeld aan het apparaat of de apparaten die u wilt terugdraaien.
 3. Selecteer de afmelden optie voor de vermelde apparaten die u uit het bètaprogramma moet verwijderen.
 4. Het doelapparaat ontvangt binnen 24 uur een nieuwe update. U kunt ook navigeren naar Instellingen > Systeem > Systeem update > Controleer op updates op uw telefoon om te zien of de update beschikbaar is.
 5. Zodra de OTA arriveert, installeert u deze.
 6. Dat is het!

Zoals eerder vermeld, wist de OTA alle gegevens op het apparaat tijdens het knipperen. Hoewel je om te beginnen geen ontgrendelde bootloader nodig hebt, is het altijd beter om de bootloader ontgrendeld te houden als je te maken hebt met bètaversies.

Met de release van Android 12 begon Google “een kans” te bieden om zich uit te schrijven voor de bèta zonder het apparaat van een bèta-deelnemer te wissen:

Wanneer u de stabiele release-update toepast voor de versie die u bètatest, kunt u zich voor een beperkte tijd afmelden zonder gegevens te wissen totdat u de volgende bèta-update toepast.

De server-side-switching wordt alleen aangeboden aan het einde van een bètacyclus. Aangezien dit vrij onduidelijk is hoeveel tijd er zal worden gegeven voordat een nieuwe preview/bèta-build wordt gestart, is dit een beetje onbetrouwbaarder dan handmatige annulering van de inschrijving.


Methode 2: Handmatig downgraden

Als je niet wilt wachten tot Google de rollback-update uitbrengt, heb je de mogelijkheid om zelf de nieuwste stabiele Android-build te flashen. U hebt echter een pc/Mac/Chromebook nodig om de knipperende bewerking uit te voeren. Het doelapparaat moet ook de bootloader ontgrendeld hebben.

Android Flash Tool gebruiken

Google’s Android Flash Tool (zoals de naam doet vermoeden) is in wezen een flasher-in-een-browser-tabblad. Het stroomlijnt het hele proces van het flashen van Pixel-apparaten door alles in een web-app te wikkelen, dankzij de WebUSB API. Het is niet nodig om afbeeldingen te downloaden, CLI-platformtools te configureren, stuurprogramma’s te installeren en de knipperende opdrachten uit te voeren – Android Flash Tool kan ze allemaal regelen.

 1. Zorg ervoor dat u een browser op uw pc/Mac/Chromebook heeft die compatibel is met de WebUSB UPI. Op Chromium gebaseerde browsers, zoals Google Chrome of Microsoft Edge, worden aanbevolen.
 2. Schakel ontwikkelaarsopties en USB-foutopsporing in op het Android-doelapparaat, als dit nog niet is gedaan.
 3. Sluit uw apparaat rechtstreeks aan op een van de USB-poorten van uw pc/Mac/Chromebook.
  • Vermijd USB-hubs, adapters of extenders om mogelijke fouten te voorkomen.
 4. Open flash.android.com in een browser op uw computer.
  Android Flash Tool-website
 5. Klik op de Begin knop. Laat vervolgens de webgebaseerde flash-tool communiceren met het doelapparaat via ADB door de pop-up te accepteren die zegt: Geef Android Flash Tool toegang tot de ADB-sleutels zodat het kan communiceren met aangesloten apparaten.
  Android Flash Tool ADB-toegangsprompt
 6. Klik Nieuw apparaat toevoegen.
  Android Flash Tool nieuw apparaat toevoegen
 7. Selecteer het doel Pixel-apparaat in de lijst en klik op Aansluiten.
  Android Flash Tool Pixel 4a verbinden
 8. Selecteer op het scherm van je Pixel Altijd toestaan ​​vanaf deze computer en klik Oké om de USB-foutopsporingsverbinding te accepteren.
 9. Selecteer het aangesloten apparaat in uw browser.
 10. Selecteer de build met de tekst “Terug naar openbaar” in de lijst. U kunt dan opties selecteren, zoals het apparaat wissen, de bootloader opnieuw vergrendelen of alle partities geforceerd flashen.
  Terug naar openbare build flashen met Android Flash Tool
 11. Klik op Installeer build om het proces te starten.
  Installeer de build-optie van Android Flash Tool
 12. Nadat het knipperen is voltooid, koppelt u het apparaat los van de USB-kabel.

Als alles goed gaat, wordt uw Pixel-apparaat opnieuw opgestart naar de nieuwste stabiele versie van Android. Het zou nu het installatieproces van het apparaat moeten starten, zodat u zich kunt aanmelden en kunt genieten van de stabiele Android-software.

Fastboot gebruiken

Als u de voorkeur geeft aan volledige controle over de flitsbewerking, kies dan voor de Fastboot-flitsmethode.

 1. Download de nieuwste stabiele Android-fabrieksafbeelding voor uw Pixel-smartphone. Bekijk voor Android 12/12L onze downloadindex.
 2. Flash de fabrieksafbeelding met Fastboot.
 3. Vergrendel desgewenst de bootloader van uw Pixel-telefoon opnieuw:
  1. Nadat u de stabiele Android-firmware hebt hersteld, start u het apparaat opnieuw op naar de bootloader-modus met behulp van ADB:
   adb reboot bootloader
  2. Voer de volgende opdracht uit om de bootloader opnieuw te vergrendelen:
   fastboot flashing lock
  3. Blader op uw Pixel-telefoon naar de optie “vergrendel de bootloader” met behulp van de volumetoetsen en accepteer de optie met de aan / uit-knop.
  4. De telefoon wordt opnieuw opgestart en wist zichzelf opnieuw.


Dat is wat u moet weten over hoe u uw Google Pixel-smartphone kunt downgraden van bèta-/ontwikkelaarsvoorbeeld naar de stabiele Android-versie. Kies je voor een rollback? Laat ons uw redenen weten in de commentaarsectie hieronder!

Categories: Homephone app

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *