Digitale apps voor het uitlenen van geld, ondersteund door financiële professionals, gebruiken dubieuze middelen in hun bedrijf waarbij leners de dupe worden, hebben experts opgemerkt. Deze mobiele apps bieden leningen van een paar honderd roepies tot ongeveer ₹ 10.000.

“Ze houden echter ten minste 25 procent van het geld achter in naam van verwerkingskosten en bovendien is de rente in sommige gevallen hoog, wat tegen de norm is”, zegt Raman Gupta, aanvullend politiecommissaris van Bengaluru. .

Hij beweerde dat de rol van financiële professionals duister is bij de operaties van dergelijke apps voor onmiddellijke lening op mobiele telefoons. “Er is een belangrijke rol weggelegd voor registeraccountants en bedrijfssecretarissen en deze financiële professionals bij het opzetten van dergelijke bedrijven die direct geld lenen. Ze worden directeur en noemen iemand anders als de exploitant,” vertelde Gupta aan PTI.

Gupta die dubieuze bedrijven van sommige van deze mobiele applicaties had onderzocht, is het zelfs eens met het idee om dergelijke financiële professionals op de zwarte lijst te zetten. “De applicaties zijn ontwikkeld in India en er zijn hier veel software-ingenieurs om ze te ontwikkelen, maar het brein achter dit bedrijfsmodel is Chinees,” verklaarde hij.

Een andere expert zei dat deze platforms op het moment van het downloaden van de applicatie toegang krijgen tot de telefoontjes, foto’s en video’s, die worden gebruikt om de leners te chanteren. “In sommige gevallen maken deze apps voor digitale leningen een winst van wel 2.100 procent”, zei hij.

Mensen chanteren

Volgens Gupta huren deze geldschieters nauwelijks herstelagenten in, omdat ze de foto’s, video’s en contacten gebruiken om mensen te chanteren om het bedrag op te hoesten.

“Voor het terugvorderen van hun schuld van wanbetalers, sturen deze digitale geldschieters berichten naar de contacten die toegankelijk zijn vanaf de telefoons van de leners, gebruiken ze de persoonlijke foto’s en video’s van de leners en veranderen in sommige gevallen de foto van de geldschieters en sturen deze naar de contacten op de telefoon,” zei Gupta.

Volgens bronnen in de financiële sector hebben de dubieuze middelen van het digitale geldleenplatform veel levens geëist, vooral tijdens het hoogtepunt van de Covid-19-pandemie, toen mensen dringend geld nodig hadden en niet in staat waren om op tijd terug te betalen.

Politiebronnen hebben ook gewezen op verschillende gevallen waarin mensen hun leven hebben beëindigd vanwege de zaak, maar hebben geen cijfers bekendgemaakt. Gupta voegde toe: “De enige manier is om mensen bewust te maken van deze toepassingen. Niemand zou ze moeten downloaden. Ook de digitale geldleenplatforms moeten worden gereguleerd en er moet een beleid worden geformuleerd.”

gepubliceerd op

14 augustus 2022

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *