Microsoft en Verizon slaagden er op de een of andere manier in om de Kin-telefoons twee keer te doden. De eerste generatie kwam uit in 2010 en is ontworpen door Danger – het bedrijf achter de Hiptop (ook bekend als T-Mobile Sidekick). Danger was de thuisbasis van mensen als Andy Rubin en Matias Duarte, die mensen die bekend zijn met de geschiedenis van Android vrij goed zouden moeten kennen.

We hebben het Kin-verhaal al eerder behandeld, nu wilden we ons concentreren op wat er gebeurde in het decennium dat volgde. Welnu, het lot van Kin was vanaf het begin bezegeld, zo lijkt het, sinds het Windows Phone 7-platform begin 2010 werd aangekondigd.

Evolutie van Metro UI: 2e generatie Zune


Evolutie van Metro UI: Zune HD
Evolutie van Metro UI: Windows Phone 7

Evolutie van Metro UI: 2e generatie Zune • Zune HD • Windows Phone 7

Oorspronkelijk dacht Microsoft dat het hetzelfde spelplan kon volgen als met Windows Mobile en inderdaad de pc – licentie voor de software, laat anderen zich zorgen maken over de hardware. Het bedrijf stelde wel enkele eisen aan de hardware, die vroege WP7-handsets tegenhielden. Zo werd aanvankelijk alleen WVGA (480 x 800px) resolutie ondersteund. Er was ook een goedgekeurde lijst met chipsets, waardoor WP7-handsets achterbleven op Android in de CPU-kerntellingsrace.

U kunt onze vroege recensie van Windows Phone 7 lezen. De lijst met nadelen vertelt het verhaal van een ernstig onvoldoende verhit besturingssysteem – niet kopiëren/plakken, niet multitasken, geen USB-massaopslagmodus, geen systeembreed bestandsbeheer, geen Wi-Fi-tethering en enzovoort enzovoort.

Hubs waren een kernidee van Windows Phone 7
Hubs waren een kernidee van Windows Phone 7
Hubs waren een kernidee van Windows Phone 7
Hubs waren een kernidee van Windows Phone 7
Hubs waren een kernidee van Windows Phone 7

Hubs waren een kernidee van Windows Phone 7

Desondanks werden later in 2010 de eerste WP7-telefoons gelanceerd, afkomstig van verschillende makers – HTC, Samsung, LG en zelfs Dell. Ze maakten allemaal al Android-apparaten, maar nu was de maker van het dominante desktop-besturingssysteem (en een van de opvallende mobiele besturingssystemen van jaren daarvoor) bij het spel gekomen. Zou dit het einde zijn van het prille Android-besturingssysteem? Nou, achteraf gezien, nee, helemaal niet. Nu we het toch over achteraf hebben, Microsoft-medewerkers waren een beetje voorbarig toen ze een nepbegrafenis voor de iPhone hielden, zeker in het succes van Windows Phone.

Laten we eens kijken naar die vroege aanbiedingen. Zo was er de HTC HD7, een opvolger van de legendarische HD2. Er was ook de HTC 7 Pro, die een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord had, net als de HTC Arrive, die terugging naar de apparaten in “communicator”-stijl die HTC in de begintijd aan het bouwen was. De HTC 7 Surround had in plaats daarvan een uitschuifbare luidspreker, wat een vreemde keuze was, aangezien de vroege versies van WP7 niet geweldig waren voor muziek (er was geen equalizer voor).

HTC HD7
HTC 7 Pro
HTC arriveert
HTC 7 Surround

HTC HD7 • HTC 7 Pro • HTC Arrive • HTC 7 Surround

Terwijl HTC verantwoordelijk was voor het grootste deel van het rooster, waren er ook anderen. Als een vervolg op de Omnia van Samsung, waarvan het origineel een van de meest indrukwekkende Windows Mobile-toestellen is. LG heeft zijn eigen beroemde smartphonemerk Optimus gechipt met de LG E900 Optimus 7. De Dell Venue Pro zag eruit als een betrouwbare zakelijke telefoon met zijn verticale uitschuifbare toetsenbord en zijn ogen gericht op de BlackBerry’s.

Samsung I8700 Omnia 7
LG E900 Optimus 7
Dell Venue Pro

Samsung I8700 Omnia 7 • LG E900 Optimus 7 • Dell Venue Pro

Voor 2011 slaagde Microsoft erin om de samenwerking van de grootste smartphonemaker ter wereld – Nokia – veilig te stellen. De nieuwe Lumia-serie debuteerde met de Lumia 800 en 710. Omdat de Finnen haast hadden, hergebruikten ze de meeste Nokia N9-hardware bij het maken van de Lumia 800. Die twee waren de enige WP7-telefoons die de nieuwe belangrijke partner van Microsoft wist te realiseren leveren, wat een deel van de wind uit Windows Phone 7 haalde.

Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 710

Nokia Lumia 800 • Nokia Lumia 710

Beide werden aangedreven door de Snapdragon S2, een van de weinige chipsets op de goedgekeurde lijst van Microsoft. Met een enkele CPU-kern leek het een beetje ondermaats voor eind 2011, aangezien de LG Optimus 2X in mei het Guinness Book of Records haalde als de eerste dual-core telefoon. Dit is een van de gelegenheden waarbij de beperkte hardware-ondersteuning WP7 naar beneden sleepte.

Natuurlijk was het geen WP7 meer, Microsoft bracht een nieuwe versie uit genaamd Windows Phone 7.5 “Mango”. In september werd het al uitgerold naar oudere apparaten en de Lumias kwam ermee uit de doos.

Flashback: een decennium van mislukte pogingen van Microsoft om de telefoonmarkt te heroveren

Dit is hoe de lanceringsversie van Windows Phone eruit had moeten zien – zoals we in onze recensie opmerkten, voegde het belangrijke functies toe zoals multitasking en Wi-Fi-hotspot-functionaliteit, plus kleinere, zoals je een lokaal bestand laten kiezen voor een beltoon. Medio 2012 was de update feitelijk verplicht omdat de Windows Marketplace v7.5 vereiste voor downloads.

De originele versie 7.0 was jammerlijk onvolledig, maar later in 2012 kwamen we erachter dat de situatie veel erger was – Windows Phone 8 werd in juni aangekondigd en al snel werd bevestigd dat oudere apparaten niet worden bijgewerkt, waardoor ze vastzaten op de inmiddels ter ziele gegane 7 .x tak.

Waarom? Welnu, er was een reden waarom WP7-telefoons achterliepen in de CPU-kerntellingsrace. Ondanks externe overeenkomsten, waren de twee besturingssystemen van binnen erg verschillend – WP7 was gebaseerd op de Windows CE-kern (die daarvoor Windows Mobile aanstuurde), WP8 was gebaseerd op de nieuwe Windows RT (die Windows 8-tablets aanstuurde). Dit zorgde voor multi-core ondersteuning, superieure graphics met schermen met een hogere resolutie, NFC en meer.

Flashback: een decennium van mislukte pogingen van Microsoft om de telefoonmarkt te heroveren

Als troostprijs kregen de oudere telefoons de Windows Phone 7.8-update, die de gebruikersinterface verfraaide, maar de kernbeperkingen van het besturingssysteem niet aanpakte.

Tot nu toe hebben we het nog niet gehad over apps, maar het wordt hoog tijd dat we dat gaan doen. Elk nieuw besturingssysteem begint met een beperkt aantal apps dat het kan uitvoeren, wat pijnlijk is omdat het bij smartphones draait om de apps. WP8 was echter zo anders dan WP7 dat software die voor de originele telefoons uit 2010 en 2011 was ontwikkeld, gewoon niet op de nieuwe zou draaien, waardoor ontwikkelaars gedwongen werden helemaal opnieuw te beginnen.

Flashback: een decennium van mislukte pogingen van Microsoft om de telefoonmarkt te heroveren

In 2013 kondigde Microsoft officieel de overname aan van Nokia’s Devices & Services-eenheden. De deal van € 5,4 miljard maakte Microsoft de leidende fabrikant van Windows Phone-apparaten, aangezien andere merken hun betrokkenheid hadden teruggeschroefd.

De deal werd in 2014 gesloten en in oktober begon een rebranding-inspanning om “Nokia Lumia” om te zetten in “Microsoft Lumia”. Andere fabrikanten waren nog steeds in het spel, maar slechts net – Lumia-telefoons waren op dat moment goed voor 90% van de telefoons die het platform gebruikten.

Flashback: een decennium van mislukte pogingen van Microsoft om de telefoonmarkt te heroveren

Microsoft ging door en onthulde in 2015 Windows 10, dat de laatste versie van Windows zou moeten zijn. Slechts een dag later kondigde het de mobiele versie van het besturingssysteem aan. Dit onderging ook wat rebranding, waarbij de “telefoon” werd weggelaten en terugging naar “mobiel” – Windows 10 Mobile.

Het is niet verwonderlijk dat een lange lijst met Lumia’s werd aangekondigd als de eerste apparaten die werden bijgewerkt naar 10. Microsoft zou niet dezelfde fout herhalen en zijn gebruikers op een oud besturingssysteem laten stranden terwijl het helemaal opnieuw begint.

Flashback: een decennium van mislukte pogingen van Microsoft om de telefoonmarkt te heroveren

De Lumia 1020, een Windows-opvolger van de Nokia 808 PureView, was niet uitgenodigd voor het feest, maar die bleef bij WP8.1. De Lumia 930 en de gigantische (nou ja, 6″ lijkt tegenwoordig compact) Lumia 1520 ging echter tot 10.

We willen even teruggaan naar de Lumia 920 van 2012 (die ook vastzat op WP8.1). Het was de eerste telefoon met optische beeldstabilisatie, ook bekend als OIS, die hem (althans volgens Nokia zelf) PureView-credits gaf. Het deed ook het meervoudige aspectverhouding van de 808, waar het zowel 4:3- als 16:9-beelden kon opnemen met zo min mogelijk resolutie. Overigens bracht de promocampagne voor de Lumia 920 Nokia in de problemen.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 930
Nokia Lumia 1520
Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 1020 • Nokia Lumia 930 • Nokia Lumia 1520 • Nokia Lumia 920

Door naar 2015 te gaan, droogde de Lumia-bron op, maar het ging met een knal uit – de Lumia 950 en 950 XL werden eind 2015 gelanceerd. Dit waren de beste Windows-telefoons ooit gemaakt. Er waren echter slechts een handvol Lumia’s die werden gelanceerd met Windows 10 Mobile, de andere twee zijn de Lumia 550 en 650.

Microsoft Lumia 950
Microsoft Lumia 950XL
Microsoft Lumia 550
Microsoft Lumia 650

Microsoft Lumia 950 • Microsoft Lumia 950 XL • Microsoft Lumia 550 • Microsoft Lumia 650

De Lumia 650 werd gelanceerd in 2016 en was de laatste in zijn soort. In 2017 trok Microsoft de stekker uit WP8.1 met Joe Belfiore die zei dat bugfixes en beveiligingspatches zullen doorgaan, maar er zullen geen nieuwe functies zijn voor de telefoons die vastzitten op 8.x.

In januari 2019 begon Microsoft aan te bevelen dat gebruikers van Windows-telefoons overstappen op Android of iOS. In december nam het officieel afscheid en beloofde het alleen Office-apps voor huidige apparaten te ondersteunen tot januari 2021.

Microsoft had het opgegeven om zijn eigen besturingssysteem voor smartphones te maken, maar het was nog niet uit de smartphonemarkt. In 2020 onthulde het de Surface Duo met twee schermen. Het draaide op Android, maar Microsoft heeft de gebruikersinterface sterk aangepast met ideeën voor krachtige multitasking op gesplitst scherm. Het was geen opvouwbare telefoon, maar het had een aantal van dezelfde voordelen (en nadelen).

Dit werd gevolgd door de Surface Duo 2, die verbeterde op enkele vroege fouten (vooral rond de camera, batterij en het ontbreken van een cover-display), maar deze apparaten zijn nog steeds nicheproducten in plaats van serieuze concurrenten op de markt.

Microsoft Surface Duo
Microsoft Surface Duo 2

Microsoft Surface Duo • Microsoft Surface Duo 2

Er zou een grotere Surface Neo komen (met twee 9″-schermen), die bedoeld was om Windows 10X te draaien in plaats van Android, maar met dezelfde multitasking UI-ideeën. Het project werd echter vertraagd en later stilzwijgend geannuleerd. Net als Windows 10X zelf trouwens.

Voor wat het waard is, een deel van het werk dat aan 10X is gedaan, is uitgebracht met Windows 11 (10 was echt niet de laatste versie). Windows 11 kan ARM-gebaseerde Android-apps uitvoeren op x86-pc’s en het kan x86 Windows-apps uitvoeren op ARM-hardware. Microsoft heeft eindelijk het uniforme besturingssysteem waarvan het had gedroomd, niet dat het een verschil zou maken voor zijn smartphone-ambities. Tegenwoordig ziet Microsoft de smartphonemarkt als een kans om apps en diensten te verkopen, niet telefoons.

Categories: Homephone app

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *