Het is meer dan tien jaar geleden dat Apple nieuwsuitgevers (en anderen) voor het eerst toestond een abonnement te verkopen in hun iPhone- of iPad-apps. En één klacht heeft al die tijd de boventoon gevoerd: het vereiste dat uw gebruikers zich moesten abonneren via Apple, niet rechtstreeks naar jou. Dat kostte de uitgever geld: een volledige 30% van de betaling van uw abonnee, maand na maand, jaar na jaar. En het kost de uitgever de relatie: beperking van de mogelijkheid om aanbiedingen te targeten, gebruikersgegevens te verzamelen en anderszins de verbinding tussen lezer en stopcontact te verfijnen.

Apple heeft die klachten gehoord en heeft maatregelen genomen om hun aanbod aantrekkelijker te maken – meestal door de omzetdaling die onder bepaalde omstandigheden nodig is, te verlagen. (Het grootste deel van de eer hier is van het videogamebedrijf Epic, dat een strijd met veel hogere dollars voert tegen het App Store-beleid van Apple en internationale regelgevers in onder meer Japan en Nederland.)

Maar de belangrijke stap kwam afgelopen herfst, toen Apple aankondigde dat het een bepaalde klasse van iOS-apps, waaronder nieuws-apps, zijn in-app-betalingssysteem helemaal liet vermijden. Apple zou toestaan ​​dat zogenaamde reader-apps – “apps die een of meer van de volgende typen digitale inhoud bieden – tijdschriften, kranten, boeken, audio, muziek of video – als de primaire functionaliteit van de app” – een opwindend nieuw technologie genaamd a koppelingwaardoor apps gebruikers naar de website van de uitgever kunnen leiden om zich te abonneren.

Een potentiële abonnee naar uw website sturen is een verlies in termen van gebruiksgemak – Apple’s abonnementen met één klik zijn best aardig – maar financieel een ongekwalificeerde winst. U houdt wat vroeger Apples aandeel was in het geld van uw abonnees, en nu jij bezit de relatie.

Het nieuwe beleid werd afgelopen september aangekondigd, maar werd pas op 30 maart van kracht en de invoering ervan verliep relatief traag. Maar nu, drie maanden later, hebben we het eerste grote voorbeeld van een “reader-app” die een niet-Apple-manier pusht om zich te abonneren: Netflix. Hier is Filipe Espósito voor 9to5Mac:

Zoals opgemerkt door meerdere gebruikers en ook bevestigd door 9to5Mac, gebruikt de Netflix-app nu de nieuwe iOS-API voor reader-apps die de gebruiker naar een externe website brengt voordat hij een abonnement afsluit. Het is onzeker wanneer Netflix deze optie precies begon uit te rollen voor iPhone- en iPad-gebruikers, maar op basis van rapporten lijkt de uitrol nu wereldwijd te zijn.

Wanneer je op de abonneerknop tikt, verschijnt er een bericht dat “je op het punt staat de app te verlaten en naar een externe website te gaan”. De app merkt ook op dat de transactie niet langer de verantwoordelijkheid van Apple is en dat al het abonnementsbeheer onder het Netflix-platform moet gebeuren.

Netflix was al in 2018 gestopt met het gebruik van Apple’s in-app-aankopen, niet geïnteresseerd in het delen van inkomsten met de telefoonmaker. Abonneren op Netflix op een Apple-apparaat betekende naar netflix.com gaan in een webbrowser. Nu kan de streamer echter op zijn minst mensen daar binnen de app duwen.

Wat betekent dit allemaal voor nieuwsuitgevers met iPhone- en iPad-apps?

  • Stop met het aanbieden van in-app-abonnementen via Apple. De enige reden die er nog is om Apple 30% (of 15%) van je abonnementsinkomsten te geven, is dat het in-app subsysteem supergemakkelijk te gebruiken is. Dat is geen goede reden meer.
  • Vraag goedkeuring aan om te linken naar uw eigen abonnementsinterface. Ja, de mogelijkheid om naar uw eigen website te linken is nog steeds geen recht – het is een voorrecht. U moet eerst het vaag Orwelliaanse “External Link Account Entitlement” aanvragen. Er zijn een paar vereisten, die voor de meeste nieuwsuitgevers geen probleem zouden moeten zijn. Het belangrijkste: een uitgever mag “geen in-app-aankopen aanbieden op iOS of iPadOS terwijl hij gebruikmaakt van het recht op een External Link-account”. Met andere woorden, u kunt het systeem van Apple of uw eigen systeem gebruiken, maar niet beide tegelijk.
  • Maak je eigen mobiele abonnementssysteem zo gebruiksvriendelijk mogelijk. Dit zou al een prioriteit moeten zijn, wat Apple ook doet! Als iemand die een smartphone gebruikt u geld wil geven, moet u het zo gemakkelijk mogelijk maken! Eén suggestie: begin met het accepteren van Apple Pay op uw website. Het is al lang in strijd met de regels van Apple om digitale goederen (zoals een abonnement) in een iOS-app via Apple Pay te verkopen. Maar op internet ben je vrij en duidelijk. Voor een iPhone-gebruiker is Apple Pay bijna net zo eenvoudig als een in-app-abonnement, en vanuit het perspectief van een leverancier is het bijna niet te onderscheiden van een creditcardbetaling.
  • Ga door met het testen van een brede reeks abonnementsaanbiedingen om te zien wat werkt. De rigide in-app-regels van Apple maakten het moeilijk om verschillende pitches aan gebruikers te testen. (Eerste drie maanden voor 99 cent! $50/jaar voor de rest van je leven!) Slimme uitgevers voeren al regelmatig dit soort tests uit om hun aanbiedingen te optimaliseren; nu kunnen die ook voor app-gebruikers worden gemaakt.

Nieuws-apps op telefoons en tablets waren niet de revolutie die sommigen tien jaar geleden verwachtten. De meeste mensen die de iPhone-app van The Daily Gazette downloaden, zijn al bekend met de Gazette en zijn werk. Ze zijn waarschijnlijk al abonnees of kandidaten van hoge kwaliteit om zich te abonneren. Dus uitgevers zullen hun mobiele apps eerder zien als een hulpmiddel om te plezieren bestaande abonnees dan voor het aantrekken van nieuwe een is. Dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen.

Maar desalniettemin hoeft al uw abonnementsgeld dat momenteel Apple’s knipbeurt van 30% krijgt, dat niet meer te doen. En in plaats van een vervanging te bouwen die veel resources nodig heeft, kunt u gewoon elk systeem gebruiken dat u heeft. Bespaar dat geld en beschouw het als een kans om ervoor te zorgen dat het pad van uw lezers naar de betaling zo soepel mogelijk verloopt – op elk apparaat.

Categories: Homephone app

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *