Overzicht: Seksuele disfunctie en haaruitval worden gemeld als aanvullende symptomen die langdurig COVID-patiënten ervaren, meldt een nieuwe studie.

Bron: Universiteit van Birmingham

Langdurige Covid-patiënten hebben een breder scala aan symptomen ervaren dan eerder werd gedacht, waaronder haaruitval en seksuele disfunctie, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Een studie gepubliceerd in Natuurgeneeskunde ontdekten vandaag dat patiënten met een eerstelijnsregistratie van infectie met het virus dat Covid-19 (SARS-CoV-2-coronavirus) veroorzaakt 62 symptomen veel vaker 12 weken na de eerste infectie meldden dan degenen die het virus niet hadden opgelopen.

Geanonimiseerde elektronische medische dossiers van 2,4 miljoen mensen in het VK werden geanalyseerd door onderzoekers van de Universiteit van Birmingham, samen met een team van clinici en onderzoekers in heel Engeland, en werden gefinancierd door het National Institute for Health and Care Research en UK Research and Innovation.

De gegevens die tussen januari 2020 en april 2021 zijn genomen, omvatten 486.149 mensen met eerdere infectie en 1,9 miljoen mensen zonder indicatie van coronavirusinfectie na matching voor andere klinische diagnoses.

Met alleen niet-gehospitaliseerde patiënten kon het team van onderzoekers drie categorieën van verschillende symptomen identificeren die werden gemeld door mensen met aanhoudende gezondheidsproblemen na infectie.

Symptomenpatronen werden meestal gegroepeerd in luchtwegsymptomen, geestelijke gezondheids- en cognitieve problemen, en vervolgens een breder scala aan symptomen. Terwijl de meest voorkomende symptomen anosmie (verlies van reukvermogen), kortademigheid, pijn op de borst en koorts zijn; anderen zijn onder meer:

  • geheugenverlies,
  • apraxie (onvermogen om bekende bewegingen of commando’s uit te voeren),
  • darm incontinentie,
  • erectiestoornis
  • hallucinaties,
  • zwelling van ledematen

Dr. Shamil Haroon, Associate Clinical Professor in Public Health aan de University of Birmingham, is de hoofdauteur van het onderzoek. Dr Haroon zei:

“Dit onderzoek bevestigt wat patiënten clinici en beleidsmakers tijdens de pandemie hebben verteld, namelijk dat de symptomen van Long Covid extreem breed zijn en niet volledig kunnen worden verklaard door andere factoren, zoals levensstijlrisicofactoren of chronische gezondheidsproblemen.”

“De symptomen die we hebben geïdentificeerd, moeten clinici en ontwikkelaars van klinische richtlijnen helpen om de beoordeling van patiënten met langetermijneffecten van Covid-19 te verbeteren en vervolgens te overwegen hoe deze symptoombelasting het beste kan worden beheerd.”

Patiëntpartner en co-auteur van deze studie Jennifer Camaradou zei:

“Deze studie speelt een belangrijke rol bij het creëren en toevoegen van verdere waarde aan het begrijpen van de complexiteit en pathologie van langdurig COVID. Het benadrukt de mate en diversiteit van de expressie van symptomen tussen verschillende clusters. Patiënten met reeds bestaande gezondheidsproblemen zullen ook blij zijn met de aanvullende analyse van risicofactoren.”

Verschillende andere patiëntenpartners die betrokken zijn bij het onderzoek naar therapieën voor lang COVID (TLC) hebben hun mening gegeven over leven met langdurig COVID, beschikbaar op:
https://www.birmingham.ac.uk/research/applied-health/research/long-covid/index.aspx?pageindex=0

Naast het identificeren van een bredere reeks symptomen, vond het onderzoeksteam ook belangrijke demografische groepen en gedragingen waardoor mensen een verhoogd risico lopen om Long Covid te ontwikkelen.

De studie suggereert dat vrouwen, jongere mensen; of behorend tot een zwarte, gemengde of andere etnische groep lopen een groter risico om Long Covid te ontwikkelen. Bovendien werden mensen met een lage sociaaleconomische achtergrond, rokers, mensen met overgewicht of obesitas, evenals de aanwezigheid van een breed scala aan gezondheidsproblemen geassocieerd met het melden van aanhoudende symptomen.

Anuradhaa Subramanian, Research Fellow bij het Institute of Applied Health Research, University of Birmingham en hoofdauteur van het artikel zei:

“Onze data-analyses van risicofactoren zijn van bijzonder belang omdat het ons helpt te overwegen wat mogelijk de oorzaak is van of bijdraagt ​​aan Long Covid. We weten al dat bepaalde aanpasbare eigenschappen, zoals roken en obesitas, mensen een verhoogd risico geven op verschillende ziekten en aandoeningen, waaronder Long Covid. Andere, zoals biologische sekse en etniciteit, lijken echter ook belangrijk te zijn.

Dit toont een man met een gezichtsmasker
Symptomenpatronen werden meestal gegroepeerd in luchtwegsymptomen, geestelijke gezondheids- en cognitieve problemen, en vervolgens een breder scala aan symptomen. Afbeelding is in het publieke domein

“Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer kans op auto-immuunziekten. Het zien van de verhoogde kans dat vrouwen Long Covid in onze studie hebben, vergroot onze interesse om te onderzoeken of auto-immuniteit of andere oorzaken het verhoogde risico bij vrouwen kunnen verklaren.

“Deze observaties zullen helpen om de focus verder te verkleinen op factoren om te onderzoeken die deze aanhoudende symptomen na een infectie kunnen veroorzaken, en hoe we patiënten kunnen helpen die ze ervaren.”

Dankzij patiëntendossiers van 2,3 miljoen mensen kon het onderzoeksteam post SARS-CoV-2-infecties vastleggen op een uniek moment in de wereldwijde pandemie. De studie richt zich op de eerste fase van de pandemie in het VK tussen januari 2020 en april 2021 en bood het team de mogelijkheid om een ​​significant aantal mensen met coronavirusinfecties te vergelijken met een controlegroep van niet-geïnfecteerde mensen.

Het interdisciplinaire team omvatte epidemiologen, clinici, datawetenschappers, statistici en patiënten om elektronische medische dossiers te decoderen om aanhoudende symptomen na infectie nauwkeurig vast te leggen.

Dr. Shamil Haroon zei:

Zie ook

Dit toont neuronen

“De resultaten zijn zowel een bewijs van de kansen die deze datasets op het gebied van de volksgezondheid bieden, als van de kracht van samenwerking om het broodnodige bewijs te leveren over de ervaringen van veel mensen die last hebben van aanhoudende symptomen na infectie met het coronavirus.

“Ik hoop dat ons onderzoek ook de stemmen van patiënten en betrokkenheidsgroepen verder zal valideren en een benadering zal bieden om de reacties van de gezondheidszorg op nieuwe en opkomende ziekten te ondersteunen.”

Over dit Long-COVID onderzoeksnieuws

Auteur: Tim Mayo
Bron: Universiteit van Birmingham
Contact: Tim Mayo – Universiteit van Birmingham
Afbeelding: De afbeelding is in het publieke domein

Originele onderzoek: Vrije toegang.
“Symptomen en risicofactoren voor langdurige COVID bij niet-gehospitaliseerde volwassenen” door Shamil Haroon et al. Natuurgeneeskunde


Abstract

Symptomen en risicofactoren voor langdurig COVID bij niet-gehospitaliseerde volwassenen

Ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus-2 (SARS-CoV-2) infectie wordt geassocieerd met een reeks aanhoudende symptomen die van invloed zijn op het dagelijks functioneren, bekend als post-COVID-19-aandoening of langdurige COVID.

We hebben een retrospectief gematcht cohortonderzoek uitgevoerd met behulp van een in het VK gevestigde database voor eerstelijnszorg, Clinical Practice Research Datalink Aurum, om symptomen te bepalen die verband houden met bevestigde SARS-CoV-2-infectie na 12 weken bij niet-gehospitaliseerde volwassenen en de risicofactoren die verband houden met aanhoudende symptomen ontwikkelen.

We selecteerden 486.149 volwassenen met bevestigde SARS-CoV-2-infectie en 1.944.580 volwassenen met een propensity-score zonder geregistreerd bewijs van SARS-CoV-2-infectie. De resultaten omvatten 115 individuele symptomen, evenals langdurige COVID, gedefinieerd als een samengesteld resultaat van 33 symptomen door de klinische gevalsdefinitie van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Cox proportionele gevarenmodellen werden gebruikt om aangepaste hazard ratio’s (aHR’s) voor de uitkomsten te schatten. In totaal waren 62 symptomen significant geassocieerd met SARS-CoV-2-infectie na 12 weken.

De grootste aHR’s waren voor anosmie (aHR 6,49, 95% BI 5,02-8,39), haarverlies (3,99, 3,63-4,39), niezen (2,77, 1,40-5,50), ejaculatieproblemen (2,63, 1,61-4,28) en verminderd libido ( 2,36, 1,61-3,47). Onder het cohort van patiënten die besmet waren met SARS-CoV-2, omvatten risicofactoren voor langdurig COVID vrouwelijk geslacht, behorend tot een etnische minderheid, sociaaleconomische deprivatie, roken, obesitas en een breed scala aan comorbiditeiten.

Het risico op het ontwikkelen van langdurig COVID bleek ook groter te zijn langs een gradiënt van afnemende leeftijd. SARS-CoV-2-infectie wordt geassocieerd met een overvloed aan symptomen die verband houden met een reeks sociodemografische en klinische risicofactoren.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *