5G was ooit synoniem met premium prijzen, maar het is de norm geworden in de meeste nieuwe telefoons — zelfs degenen die in sommige gevallen minder dan $ 300 kosten.

Maar je vraagt ​​​​je misschien af ​​​​of 5G nodig is in een nieuwe telefoon. Misschien krijg je veel op een opgeknapt apparaat van een paar jaar geleden die geen 5G ondersteunt. Misschien kijk je naar de iPhone 11, een van de goedkoopste Apple-telefoons die momenteel wordt verkocht voor $ 500, maar die geen verbinding kan maken met 5G.

Voor Amerikaanse shoppers hangt het antwoord grotendeels af van welke provider je hebt, hoeveel je bereid bent te besteden en hoe lang je van plan bent je volgende telefoon vast te houden. Aangezien 5G zonder extra kosten beschikbaar is in zowat elke nieuwe telefoon, zijn er weinig redenen om geen 5G-telefoon te kopen.

Combineer dat met het feit dat vervoerders hun midband netwerken — die hogere snelheden bieden dan low-band 5G-aanbiedingen en een bredere dekking dan de snelste millimetergolfnetwerken — en het argument om een ​​5G-telefoon te kopen is nog sterker.

Lees verder: Niet alle 5G is hetzelfde: we leggen de verschillende namen en smaken uit

Tegelijkertijd is het belangrijk om te onthouden dat de snelheden en dekking van 5G variëren afhankelijk van uw provider. En 4G-telefoons zullen de komende jaren blijven functioneren.

“Ze schakelen die 4G-netwerken niet snel uit”, zegt Avi Greengart, president en hoofdanalist van onderzoeks- en adviesbureau Techsponential. “Je telefoon is dood voordat je je er zorgen over hoeft te maken.”

5G begrijpen

Uitzoeken of je 5G in je volgende telefoon nodig hebt, begint met het begrijpen van de huidige staat van 5G. Alle drie de grote netwerkproviders in de VS bieden 5G aan, en er zijn drie belangrijke smaken om op te letten.

Er is low-band 5G, dat breed beschikbaar is, maar vergelijkbare snelheden biedt als 4G LTE, en millimetergolf 5G, de supersnelle versie die alleen op korte afstand werkt. U zult waarschijnlijk het verschil tussen 4G en 5G niet merken wanneer u zich op een low-band netwerk bevindt. Maar millimetergolfnetwerken zijn zo schaars dat u er waarschijnlijk niet regelmatig in de buurt zult zijn, tenzij u vaak drukke locaties zoals stadions, arena’s of luchthavens bezoekt. Zelfs dan is de dekking vaak alleen op geselecteerde locaties.

De gulden middenweg tussen beide netwerken is midband 5G, dat hogere snelheden biedt dan 4G, maar ook veel grotere afstanden kan overbruggen dan millimetergolf. AT&T, Verizon en T-Mobile bevinden zich allemaal in verschillende fasen van hun midband-implementatie, waarbij T-Mobile momenteel het voortouw neemt. De koerier zei in februari dat zijn Ultra Capacity-netwerk, dat voornamelijk bestaat uit midbandspectrum dat is overgenomen van Sprint, 210 miljoen mensen bereikt tegen eind 2021. T-Mobile verwacht tegen eind 2023 300 miljoen mensen te bereiken met zijn midbandnetwerk, Ultra Capacity 5G.

Verizon daarentegen is met als doel 175 miljoen mensen te dekken met zijn Ultra Wideband-netwerk, dat gebruikmaakt van millimetergolven en het middenbandspectrum, in 2022. AT&T plannen om 200 miljoen mensen te dekken met een eigen midbandnetwerk tegen het einde van het jaar.

Lees verder: Apple heeft weer een betaalbare 5G iPhone nodig

T-Mobile, Verizon en AT&T 5G

Sneller 5G-netwerkbereik

tijdsspanne

t-Mobile

210 miljoen mensen

2021

Verizon

175 miljoen mensen

2022

AT&T

200 miljoen mensen

2022

Al deze technologieën kunnen samenwerken om betere dekking, snelheid en prestaties te bieden dan 4G LTE.

“We hebben het dus niet alleen over steden, maar een groot deel van het land waar mensen wonen wordt gedekt door T-Mobile 5G”, zegt Greengart. “En dus wil je een 5G-telefoon kopen, zowel voor dekkingsredenen als voor snelheid.”

Hoeveel ben je bereid te besteden?

iphone-11-home-screen-7793

De iPhone 11 uit 2019 is een van Apple’s goedkoopste iPhones, maar ondersteunt geen 5G.

Angela Lang/CNET

De grootste factor bij het bepalen of u een 5G-telefoon moet kopen, is hoeveel u bereid bent te besteden. Als je minder dan $ 200 te besteden hebt aan een nieuw apparaat, kan het moeilijk zijn om een ​​waardevolle 5G-telefoon te vinden.

Als uw budget meer dan $ 400 uitgeeft, zijn er verschillende aantrekkelijke 5G-opties zoals de $ 429 iPhone SE en $ 450 Galaxy A53 5G. Thee $ 450 Google Pixel 6A, dat onlangs op 28 juli werd gelanceerd, ondersteunt ook 5G. Dat is een significante afwijking vergeleken met toen de Samsung Galaxy S10 5G werd ongeveer drie jaar geleden gelanceerd voor een torenhoge prijs van $ 1.300.

Goedkopere telefoons ondersteunen misschien niet alle smaken van 5G, namelijk de snelste millimetergolfnetwerken, maar dat zou voor de meeste mensen die tegenwoordig winkelen geen dealbreaker moeten zijn. Met zijn voordelen in snelheid en bereik, hebben de drie grote netwerken het afgelopen jaar prioriteit gegeven aan midband 5G-implementaties. Zolang je nieuwe telefoon midband 5G ondersteunt, zou je op meer plaatsen verbinding moeten kunnen maken met hogere snelheden.

Het is belangrijk om te overwegen wat voor u het belangrijkst is in een telefoon en hoe lang u van plan bent een apparaat vast te houden. Als je liever een groter scherm, een moderner ontwerp, dubbele camera’s hebt en van plan bent om je telefoon over twee jaar opnieuw te upgraden, dan is de 4G-compatibele $ 500 iPhone 11 is misschien een betere keuze dan de $ 429 5G-compatibele iPhone SE.

Maar als u op zoek bent naar een telefoon waarmee u de komende drie jaar of zo door kunt komen, kunt u waarschijnlijk het beste op zoek naar een 5G-apparaat. De meeste Android-telefoons in het bereik van $ 400- $ 500 hebben 5G en moderne functies zoals camera’s met meerdere lenzen en grote schermen.

Voor Apple-fans is de situatie anders. De enige 5G-compatibele optie onder $ 600 is de 2022 iPhone SE, die de nieuwste smartphonechip van Apple heeft, maar andere nietjes mist, zoals een groot scherm en meerdere camera’s. Dat zou dit najaar kunnen veranderen als de geruchten iPhone 14 lanceert en Apple laat de . vallen iPhone 12 en 12 mini’s prijs dienovereenkomstig.

Bob O’Donnell, president en hoofdanalist van Technalysis Research, zegt dat 5G begin 2024 waarschijnlijk belangrijker zal worden. Tegen die tijd zullen providers meer tijd hebben gehad om hun midbandnetwerken uit te bouwen.

“Je krijgt hogere snelheden”, zei O’Donnell. “Hopelijk zullen we tegen die tijd enkele aanvullende diensten en apps zien die profiteren van 5G.”

het komt neer op

Stapel telefoons

Sarah Tew/CNET

Om te beslissen of u 5G in uw volgende telefoon nodig heeft, moet u overwegen hoeveel u bereid bent te besteden, hoe lang u van plan bent uw telefoon vast te houden voordat u een upgrade uitvoert en welk type dekking uw provider biedt.

Investeren in een nieuwe 5G-telefoon is over het algemeen de beste zet als u het zich kunt veroorloven, omdat het ervoor zorgt dat uw apparaat jarenlang snel en relevant zal aanvoelen. Maar als uw budget beperkt is, of als de 5G-telefoons die momenteel voor u beschikbaar zijn niet aan uw behoeften voldoen, hoeft u niet te veel te missen door in plaats daarvan voor 4G te kiezen.

“Als puur functionele telefoon kun je niet fout gaan met een goede LTE-telefoon”, zegt O’Donnell.

Categories: HomeMobile

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *