De Glyph-interface van de Nothing Phone 1 – wat Nothing het systeem van lichten, geluiden en trillingen noemt dat de Phone 1 uniek maakt – is controversieel genoeg dat het al enige haat heeft ontvangen. Sommige mensen zien er het nut niet van in. Ze vinden het een gimmick, lelijk of gewoon een sneer en beschouwen het als een transparante (sorry) marketingtruc om diegenen aan te trekken die graag geld willen overhandigen in ruil voor glimmende dingen.

Hoewel het tot op zekere hoogte waar is, is het een beetje een overdreven reactie, en de Glyph-interface heeft meer diepgang in zijn functies dan je zou verwachten. Het punt is dat, nu ik de Nothing Phone 1 een tijdje heb gebruikt, er een hint is van een veel groter probleem met de telefoon, maar het heeft niets (sorry opnieuw) te maken met de lampjes aan de achterkant. In plaats daarvan heeft het te maken met de software erin.

Geweldige software … nu meteen

Op dit moment is de software van de Nothing Phone 1 heerlijk schoon, zonder Niets-specifieke e-mailapp of browser-app om in een map te verbergen, geen dubieuze in-your-face “functies” die slechts een klein percentage eigenaren aanspreken, en heel weinig in de weg van frustrerend ontwerp. Het maakt de telefoon prettig in gebruik. Het loopt zo soepel dat je bijna glijden door de menu’s, wat absurd bevredigend is.

Nothing Phone 1 in de hand gehouden met het scherm en de achtergrond van Nothing.
Andy Boxall/Digitale trends

NothingOS krijgt een heel groot vinkje in onze recensie, en die moeiteloze, overzichtelijke aard is een groot deel van de reden waarom. Het is vooral verfrissend wanneer concurrerende besturingssystemen – waaronder die van het voormalige bedrijf van Nothing-oprichter Carl Pei, OnePlus – alleen maar complexer, rommeliger en frustrerender in gebruik worden. Telefoons zouden niet zo moeten zijn, en gelukkig druist het in tegen het ethos van Nothing om “technologie als niets te laten voelen”.

Het bedrijf let ook op. In de nieuwste software-update heeft Nothing het zo gemaakt dat de Google-zoekbalk op het startscherm kan worden verwijderd, een wijziging ten opzichte van de eerdere versie en een correctie van een frustratie die is opgemerkt in onze recensie, evenals door Nothing-bèta-testers. Nou, we hopen dat het nu ook luistert, want er is enig bewijs. Niets is niet absoluut toegewijd om NothingOS als een schoon, probleemloos besturingssysteem te houden.

Tesla’s, NFT’s, oh my!

Wat is het probleem? Vermeld onder Experimentele functies in het instellingenmenu van de telefoon 1 staat ‘Verbinden met Tesla’, waar u uw Tesla-auto blijkbaar kunt bedienen vanaf de telefoon 1. De aanwezigheid ervan is zeer zorgwekkend. Waarom is het daar? Is hier niet al een app voor, en welk voordeel zou een Tesla-eigenaar hebben om in plaats daarvan de Nothing-telefoon te gebruiken? Welk percentage van de Nothing Phone 1-bezitters heeft een Tesla, of welk percentage van de Tesla-bezitters is van plan een Phone 1 te kopen? Of trouwens, welk percentage van de Tesla-bezitters zou een midrange-telefoon overwegen? helemaal niet?

Voor de meeste bezitters van Nothing Phone 1 is het een zinloze ingebouwde functie die kan worden genegeerd, maar het is een van de twee nieuwe “functies” die de software van de Phone 1 dreigen weg te halen van eenvoud en in de richting van hatelijke complicatie. Het wordt vergezeld door een nieuwe NFT Gallery-widget, waar u met trots uw NFT’s op het startscherm kunt laten zien en ook prijzen kunt volgen. Toegegeven, alles wat openlijk NFT’s promoot, schrikt me meteen af, maar nogmaals, is er, net als de Tesla-app, echt vraag naar dit soort widget of functie?

Beide voelen aan als marketingoefeningen, gemaakt om de krantenkoppen te halen omdat ze hot topics noemen die verband houden met luide fanbases – geen echte functies die ooit de massa zullen aanspreken. Ze bieden zeker niets dat je al niet kunt krijgen van een optionele app van derden. Niets’s software is momenteel erg prettig in het gebruik, en gelukkig zijn geen van deze “bonussen” op dit moment opdringerig. Maar ze kunnen het begin zijn van niche-functiekruip voor niets, en dat is een stap in de verkeerde richting die het op een pad zou kunnen leiden dat uiteindelijk NothingOS ruïneert.

Verpest dit niet, niets

We hebben het al vele malen eerder gezien, maar OxygenOS van OnePlus is waarschijnlijk het beste en meest relevante voorbeeld van wat je niet moet doen. OxygenOS was ooit als NothingOS, een vloeiend besturingssysteem dat zijn mannetje stond tegenover Android op een Google Pixel-telefoon, maar vandaag is het een schaduw van zijn vroegere zelf omdat het een facsimile van Oppo’s ColorOS wordt. Niemand wil eindeloze onderbrekingen, dubbele apps of twijfelachtig benoemde tools die zijn bedacht door een marketingteam, omdat ze alles vertragen.

OnePlus 10 Pro Snelle instellingen scherm.
Andy Boxall/Digitale trends

Niets OS is tegenwoordig niet zo, en voor een debuuttelefoon van een relatief nieuw bedrijf toont het indrukwekkende terughoudendheid. Ik hoop tenminste dat het terughoudendheid is, en niet een onvermogen om softwarepluisjes klaar te hebben bij de lancering, of een verleidelijk leeg canvas waarover het nu digitale graffiti wil krabbelen.

Iedereen die denkt dat de Glyph Interface-lampjes zijn “wat is er mis met de Nothing Phone 1” heeft het mis. Er is eigenlijk helemaal niet veel mis met de telefoon, vooral voor zijn zeer concurrerende prijs. Het is de dreiging van de geleidelijke introductie van nutteloze niet-functies die een veel groter probleem voor de telefoon 1 kunnen worden. Niets hoeft voorzichtig te zijn, want het balanceert een gretigheid om aan boord van een hype-trein te springen met het behouden van wat de Nothing Phone 1 zo goed maakt op dit moment te gebruiken.

Aanbevelingen van de redactie


Categories: Homephone app

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *