• NIA heeft onlangs de Southeast Asia Startup Assembly (SEASA 2022) georganiseerd, waar vertegenwoordigers van 6 ASEAN-landen en de partnerlanden kennis hebben uitgewisseld om regionale startup-samenwerkingen te smeden.

  • De rol van overheden bij het promoten van startups in het post-COVID-19-tijdperk was een van de uitgelichte onderwerpen.

BANGKOK, 25 juli 2022 /PRNewswire/ — Thailand’s National Innovation Agency (Public Organization) of NIA heeft onlangs de Southeast Asia Startup Assembly (SEASA 2022) georganiseerd in Bangkok onder het thema “Open the Cities for Startup Opportunities onder APEC-lideconomieën”. Het hybride evenement bracht vertegenwoordigers van start-upbureaus van de overheid uit ASEAN en partnerlanden samen – Thailand, Brunei, Maleisië, Vietnam, Chinaen India om de belangrijkste problemen te bespreken waarmee het startup-ecosysteem wordt geconfronteerd en de oplossingen die kunnen worden bereikt door een verenigde inspanning.

Zuidoost-Azië Startup Assembly 2022 (SEASA 2022): overbrugging van samenwerkingen tussen ASEAN en startup-instanties van de overheid

Zuidoost-Azië Startup Assembly 2022 (SEASA 2022): overbrugging van samenwerkingen tussen ASEAN en startup-instanties van de overheid

Dr. Pun-Arj Chairatana, uitvoerend directeur van NIA, zei dat de COVID-19-pandemie veranderingen heeft gebracht in het leven van mensen, maar ook in werk en bedrijfsvoering. Met name innovatie, vooruitziendheid en veerkracht zijn enkele van de belangrijkste factoren die bedrijven helpen om wereldwijde uitdagingen het hoofd te bieden en te gedijen tijdens het post-COVID 19-tijdperk. De overheid heeft een belangrijke ondersteunende rol bij het promoten van waardevolle activa zoals kunstmatige intelligentie, digitale transformatie, technologie, geavanceerde materialen en productie. “We moeten gebruikmaken van elkaars ervaring en expertise om de kracht van het algehele ecosysteem te vergroten. Het SEASA-evenement is daarom de plek waar belangrijke spelers in regionale startup-gemeenschappen kennis en ervaring kunnen uitwisselen over beleid, huidige situaties en uitdagingen waarmee ze allemaal worden geconfronteerd .” Dr. Pun-Arj sprak ook zijn vertrouwen uit dat met voortdurende samenwerking en goede wil in de regio, de startup-gemeenschappen samen door deze moeilijke tijd zullen navigeren naar een betere toekomst.

De vertegenwoordigers van elk land gaven hun korte presentaties over “The Roles of Governments in Promoting Startups in the Post-COVID-19 Era”, waarbij de nadruk lag op beleid, lanceerplatforms en de huidige startup-situatie om sterke samenwerkingen van het ASEAN-startup-ecosysteem in stand te houden. Het weerspiegelde dat ze een soortgelijk beleid hebben om startups te ondersteunen.

Sinds de COVID-19-pandemie de digitale transformatie had versneld en mensen dwong hun gedrag aan te passen om een ​​samenleving zonder contant geld te accepteren, is nu 90% van de Brunei bevolking is nu helemaal vertrouwd met de QR-codes. Dit stelt ons open voor de acceptatie van zaken als e-wallets en transacties zonder contant geld. Om technische innovatie en capaciteitsopbouw te ondersteunen, gaan ze een Brunei Innovation-programma lanceren in juli 2022. India heeft India Stapel model om een ​​marktuitbreiding te ondersteunen via eKYC en onboarding van klanten. Dit stelt de bevolking in staat om betere toegang te krijgen tot financiële diensten. De overheid heeft ook UPI ontwikkeld en gelanceerd om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de digitale betaling. Terwijl Thailand heeft geprobeerd gemakkelijke toegang te bieden en infrastructuur en kansen te creëren voor zowel Thaise als internationale technologiebedrijven onder de Thailand 4.0 initiatieven. En Maleisisch regering heeft gewerkt aan drie pijlers om de digitale economie te bevorderen: digitale talenten, digitale bedrijven en digitale investeringen.

Gemeenschap en ecosysteem is ook belangrijk. Daarom startte de Thaise overheid de Global Startup Hub in Thailand vijf jaar geleden. Ze hebben momenteel kantoren in Bangkok, Chiang Maien Eastern Economic Corridor (EEC) om lokale en buitenlandse startups in verschillende sectoren te faciliteren. Maleisië heeft ook geprobeerd om startup-gemeenschappen op te bouwen en de markt te faciliteren. De regering heeft Maleisië Digital Hub Initiatives gelanceerd met meer dan 400 startups in gemeenschappen. Om het startup-ecosysteem te bevorderen, Vietnamese overheid werkt agressief aan volgende stappen door de beleidssandbox te ontwikkelen om startups direct te financieren, meer talent te produceren, een innovatiecorridor op te zetten en zowel nationale als internationale netwerken te versterken. Onlangs hebben ze ook de Intellectual Property (IP)-wetten gewijzigd, met als doel universiteiten en startups aan te moedigen meer technologie en onderzoek naar commercialisering te brengen.

Wat buitenlandse investeringen betreft, heeft de pandemie de meeste vluchten verbroken, waardoor het moeilijker werd om buitenlandse startups aan te trekken om uit te breiden of zich in andere landen te vestigen. Daarom, China heeft Chinese Academie van Wetenschappen (CAS) centra opgezet in het buitenland, inclusief in Bangkok. Trouwens, het werkt ook samen met: Chulalongkorn Universiteit om een ​​incubatiecentrum op te zetten en partnerschappen aan te gaan met de overheidsinstanties en lokale investeerders om Chinese startups aan te trekken Thailand door te focussen op de sectoren die verband houden met bio-economie, circulaire economie en groene economie. Thee Maleisische regering verwelkomt ook buitenlandse startups om in te investeren Maleisië door 1-5 jaarpassen aan te bieden voor ondernemers die willen verkennen of een bedrijf willen opzetten in Maleisië

Panelleden bespraken ook milieu, sociaal en bestuur of ESG, een enorme trend die alle sectoren beïnvloedt, inclusief startups. Voor sommige startups die financiering ontvangen van grote bedrijven, zijn ze al verplicht om te voldoen aan ESG-compliances. Bovendien moeten bedrijven en universiteiten hun gezamenlijke inspanningen opvoeren om het onderzoek of de studies praktischer te maken voor bedrijven. Kortom, de tijd na COVID-19 vereist veerkracht en wendbaarheid waarbij startups bedrijfsmodellen moeten creëren die passen bij de huidige situatie. Daarom moeten de regeringen beleid hebben om bedrijfscontinuïteit voor kmo’s en startups te creëren en om enkele onnodige regelgeving te helpen verlichten om een ​​ondernemingsklimaat op lange termijn te verbeteren.

Afgezien van 6 landen die deelnemen aan het SEASA-evenement, Thailand heeft ook een sterke band met andere ASEAN- en partnerlanden namelijk SingaporeKorea, en Japan. En ze zullen samenwerkingen bevorderen om samen innovatie in de toekomst te stimuleren.

BRONHet Nationaal Innovatie Agentschap (NIA), Thailand


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *