Adobe werkt aan een camera-app die is ontworpen om je smartphonefotografie naar een hoger niveau te tillen.

Binnen de komende twee jaar is het bedrijf van plan een app uit te brengen die de computervaardigheden van moderne telefoons combineert met de creatieve controles die serieuze fotografen vaak wensen, zei Marc Levoy, die twee jaar geleden bij Adobe kwam werken als vice-president om het voortouw te nemen in de poging.

Levoy heeft onberispelijke referenties: hij was eerder een onderzoeker van Stanford University die de term computationele fotografie bedacht en hielp bij het leiden van het gerespecteerde Pixel-camera-app-team van Google.

“Wat ik bij Google deed, was goede fotografie democratiseren”, zei Levoy in een exclusief interview. “Wat ik bij Adobe zou willen doen, is creatieve fotografie democratiseren, waar er meer een gesprek is tussen de fotograaf en de camera.”

Indien succesvol, zou de app de smartphonerevolutie van fotografie kunnen uitbreiden tot buiten de reguliere mogelijkheden waar bedrijven als Apple, Google en Samsung zich op richten. Computerfotografie heeft wonderen verricht bij het verbeteren van de beeldkwaliteit van kleine, fysiek beperkte smartphonecamera’s. En het heeft ontgrendelde functies zoals panoramasteken, portretmodus om achtergronden te vervagen en nachtmodi voor een betere kwaliteit ‘s nachts.

Camera-app ‘dialoog’ met de fotograaf

Adobe maakt geen app voor iedereen, maar in plaats daarvan voor mensen die vooraf wat meer moeite willen doen om de gewenste foto te krijgen, iets dat past bij de enthousiastelingen en professionals die vaak al klant zijn van Adobe’s Photoshop- en Lightroom-fotografiesoftware . Zulke fotografen hebben meer ervaring met het spelen met traditionele camera-instellingen zoals autofocus, sluitertijd, kleur, brandpuntsafstand en diafragma.

Verschillende camera-apps, zoals Open Camera voor Android en Halide voor iPhones, bieden handmatige bediening die vergelijkbaar is met die op traditionele camera’s. Adobe heeft er zelf een aantal in zijn eigen camera-app, ingebouwd in zijn mobiele Lightroom-app. Maar met zijn nieuwe camera-app gaat Adobe een andere richting op – meer een “dialoog” tussen de fotograaf en de camera-app bij het maken van een foto om de gewenste foto te maken.

Adobe richt zich op “fotografen die een beetje meer aandachtig willen nadenken over de foto die ze maken en die bereid zijn om wat meer met de camera om te gaan terwijl ze deze maken”, zei Levoy. “Dat opent gewoon heel veel mogelijkheden. Dat is iets wat ik altijd al heb willen doen en iets dat ik bij Adobe kan doen.”

Daarentegen willen Google en zijn smartphoneconcurrenten hun meer mainstream publiek niet in verwarring brengen. “Elke keer als ik een functie voorstelde waarvoor meer dan een enkele druk op de knop nodig zou zijn, zeiden ze: ‘Laten we ons concentreren op de consument en de enkele druk op de knop'”, zei Levoy.

Functies en ideeën van de Adobe camera-app

Levoy zal nog niet worden vastgepind op de functies van zijn app, hoewel hij wel zei dat Adobe werkt aan een functie om storende reflecties te verwijderen van foto’s die door vensters zijn gemaakt. De aanpak van Adobe voegt nieuwe kunstmatige-intelligentiemethoden toe aan de uitdaging, zei hij.

“Ik zou graag spiegelreflecties willen verwijderen”, zei Levoy. “Ik zou dat graag willen verzenden, omdat het veel van mijn foto’s verpest.”

Maar er zijn tal van gebieden waar Levoy verbeteringen verwacht:

  • “Relighting” van een afbeelding om problemen zoals harde schaduwen op gezichten op te lossen. De lidar-sensor van de iPhone of andere manieren om een ​​3D-“dieptekaart” van de scène te maken, kunnen de app helpen te informeren waar dergelijke beslissingen over scèneverlichting moeten worden genomen.
  • Een nieuwe benadering van “superresolutie”, de computationele generatie van nieuwe pixels om te proberen foto’s met een hogere resolutie of meer details te bieden bij digitaal zoomen. Google’s Super Res Zoom combineert hiertoe meerdere opnamen, net als Adobe’s AI-gebaseerde beeldverbeteringstool, maar zowel de multiframe- als de AI-benadering kunnen worden samengevoegd, zei Levoy. “Adobe werkt eraan om het te verbeteren en ik werk samen met de mensen die dat hebben geschreven”, zei hij.
  • Meerdere foto’s samenvoegen tot één digitale fotomontage met de beste elementen van elke foto, bijvoorbeeld ervoor zorgen dat iedereen lacht en niemand knippert in een groepsfoto. Het is moeilijke technologie om betrouwbaar te werken: “Google heeft het lang geleden in Google Foto’s gelanceerd. Natuurlijk hebben we het gelanceerd nadat mensen allerlei vreselijke creaties begonnen te posten”, zei Levoy.
  • De methoden van computationele video – dezelfde trucs toepassen op video als nu gebruikelijk zijn bij foto’s – “is nauwelijks bekrast”, zei Levoy. Hij zou bijvoorbeeld graag een equivalent zien van de Google Pixel Magic Eraser-functie om ook afleiding van video’s te verwijderen. Video wordt alleen maar belangrijker, zoals de opkomst van TikTok illustreert, zei hij.
  • Foto’s die zich aanpassen aan de schermen waar mensen ze zien. Mensen geven natuurlijk de voorkeur aan meer contrast en rijkere kleuren bij het zien van foto’s op kleine telefoonschermen, maar diezelfde foto op een laptop of tv kan er opzichtig uitzien. Het DNG-bestandsformaat van Adobe zou kijkers in staat kunnen stellen om dergelijke aanpassingen naar boven of naar beneden te draaien om aan hun presentatie te voldoen, zei Levoy.
  • Een mix van echte beelden en synthetische beelden zoals die gegenereerd door OpenAI’s DALL-E AI-systeem, een technologie die Levoy ‘geweldig’ noemt. Adobe heeft een sterke interesse in creativiteit, en AI-gegenereerde afbeeldingen kunnen niet alleen met tekst worden opgeroepen, maar ook met je eigen foto’s, zei hij.

Professionele fotografen kunnen kieskeurig zijn

Het succes van Adobe is niet gegarandeerd. Een meer discriminerende markt van serieuze fotografen zal minder snel vergevingsgezind zijn voor computerfouten die kunnen optreden bij het uitvoeren van acties zoals het samenvoegen van meerdere frames in één of het kunstmatig vervagen van achtergronden, bijvoorbeeld.

Tegelijkertijd zijn de reguliere camera-apps die bij telefoons worden geleverd gestaag verbeterd, waarbij functies zijn toegevoegd zoals computationele onbewerkte afbeeldingsindelingen voor meer flexibiliteit bij het bewerken. En Adobe krijgt niet zo’n diep niveau van toegang tot camerahardware als een telefoonfabrikant, waardoor de prestatie-uitdagingen toenemen.

Maar Levoy is duidelijk geboeid door wat computationele fotografie kan brengen.

“Het wordt gewoon spannend”, zei Levoy. ‘We zijn nog lang niet aan het einde van deze weg gekomen.’

Categories: Homephone app

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *