Dit artikel stond oorspronkelijk op Populaire fotografie.

Kunstmatige intelligentie (AI)-technologieën in de fotografie zijn wijdverbreid dan ooit tevoren en raken elk onderdeel van het digitale beeldvormingsproces, van kadrering tot focus tot de uiteindelijke bewerking. Maar ze zijn ook wijdverbreid in de zin van zijn spreid wijddie vaak verschijnen als afzonderlijke apps of plug-ins die aan specifieke behoeften voldoen.

Dat begint te veranderen. Naarmate AI-fotobewerkingstools beginnen te convergeren, worden geïsoleerde taken toegevoegd aan grotere applicaties en in sommige gevallen worden ongelijksoortige stukken samengevoegd tot nieuwe hulpprogramma’s.

Dit is geweldig voor fotografen omdat het ons betere toegang geeft tot mogelijkheden die vroeger moeilijker waren, zoals het omgaan met digitale ruis. Vanuit het perspectief van ontwikkelaars zou deze consolidatie klanten kunnen aanmoedigen om bij één app of ecosysteem te blijven in plaats van op het veld te spelen.

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van AI-integratie in populaire fotobewerkings-apps.

ON1 Foto RAW

ON1 belichaamt deze benadering momenteel met ON1 Photo RAW, de alles-in-één app voor fotobewerking. Inbegrepen in het pakket zijn tools die ON1 ook verkoopt als afzonderlijke hulpprogramma’s en plug-ins, waaronder ON1 NoNoise AI, ON1 Resize AI en ON1 Portrait AI.

Het bedrijf heeft onlangs een preview gegeven van een drietal nieuwe functies waaraan het werkt voor de volgende grote versies van ON1 Photo RAW en de afzonderlijke apps. Mask AI analyseert een foto en identificeert onderwerpen; in het voorbeeld dat ON1 liet zien, koos de software een paard, een persoon, gebladerte en natuurlijke grond uit. U kunt dan op een onderwerp klikken en een aanpassing toepassen, die alleen voor dat individu/object wordt gemaskeerd.

Hoe AI u helpt bij het bewerken van foto's
In deze demo van ON1’s Mask AI-functie die in ontwikkeling is, heeft de software onderwerpen als gebladerte en de grond geïdentificeerd. OP 1

De Super Select AI-functie van ON1 werkt op een vergelijkbare manier, terwijl Tack Sharp AI intelligente verscherping en optionele ruisonderdrukking toepast om details te verbeteren.

Topaas Foto AI

Topaz Labs verkoopt zijn hulpprogramma’s momenteel als afzonderlijke apps (die ook als plug-ins werken). Dat is geweldig als u uw afbeeldingen alleen maar wilt ruisen, verscherpen of vergroten. In werkelijkheid kopen veel fotografen de drie hulpprogramma’s in een bundel en springen er vervolgens tussen tijdens het bewerken. Maar in welke volgorde? Is het het beste om een ​​afbeelding te vergroten en vervolgens ruis te verwijderen en te verscherpen, of doe je de vergroting op het einde?

Topaz werkt momenteel aan een nieuwe app, Photo AI, die deze tools in één interface samenvoegt. De Autopilot-functie zoekt naar onderwerpen, corrigeert ruis en past verscherping toe op één plek, met bedieningselementen voor het aanpassen van die parameters. De app is momenteel beschikbaar als bètaversie voor eigenaren van de Image Quality-bundel met een actief Photo Upgrade-abonnement.

Hoe AI u helpt bij het bewerken van foto's
Topaz Photo AI, momenteel in bèta, combineert DeNoise AI, Sharpen AI en Gigapixel AI in één app. Jeff Carlson

Luminar Neo

Skylum’s Luminar was een van de eerste producten die AI-technologieën echt omarmde, zij het met een verwarrende uitrol. Luminar AI was een grondige herschrijving van Luminar 4 om het te centreren op een AI-beeldengine. Het jaar daarop bracht Skylum Luminar Neo uit, nog een herschrijving van de app met een aparte, meer uitbreidbare AI-basis.

Nu voegt Luminar Neo extensies toe, neemt taken over die door andere leveranciers over verschillende apps zijn verspreid en neemt ze op als add-ons. Skylum heeft onlangs een HDR Merge-extensie uitgebracht voor het maken van foto’s met een hoog dynamisch bereik uit verschillende afbeeldingen met verschillende belichtingen. Binnenkort komt Noiseless AI voor het omgaan met digitale ruis, in de komende maanden gevolgd door Upscale AI voor het vergroten van afbeeldingen en AI Background Removal. In totaal belooft Skylum in 2022 zeven uitbreidingen uit te brengen.

Hoe AI u helpt bij het bewerken van foto's
Met de HDR Merge-extensie geïnstalleerd, kan Luminar Neo nu meerdere foto’s met verschillende belichtingen samenvoegen. Jeff Carlson

Adobe Lightroom en Lightroom Classic

Adobe Lightroom en Lightroom Classic voegen stukje bij beetje AI-tools toe, wat past bij de status van het platform als een van de originele “grote foto-apps” (RIP Apple Aperture). De meest significante recente toevoeging van AI was de vernieuwde Masking-tool die luchten en onderwerpen met een enkele klik detecteert. Die functie is ook verwerkt in de adaptieve presets van Lightroom.

Hoe AI u helpt bij het bewerken van foto's
Lightroom Classic heeft dit masker van de schermers gegenereerd (rood gemarkeerd) na een enkele klik op het gereedschap Onderwerpmasker selecteren. Jeff Carlson

Het is ook vermeldenswaard dat, omdat Lightroom Classic al enige tijd een van de grote spelers is op het gebied van fotobewerking, het het voordeel heeft dat ontwikkelaars, zoals de tot nu toe genoemde, hun tools als plug-ins kunnen aanbieden. Dus als u bijvoorbeeld voornamelijk Lightroom Classic gebruikt, maar u wilt verscherpen buiten de mogelijkheden van de Detail-tool, kunt u uw afbeelding rechtstreeks naar Topaz Sharpen AI sturen en vervolgens de verwerkte versie terug in uw bibliotheek krijgen. (Lightroom-desktop, de op de cloud gerichte versie, heeft geen plug-in-architectuur.)

Wat betekent de consolidatie van AI-tools voor fotobewerking voor fotografen?

Als foto-editors willen we de nieuwste en beste beschikbare bewerkingstools, zelfs als we ze niet allemaal gebruiken. Door deze AI-verbeterde tools aan grotere applicaties toe te voegen, zijn ze gemakkelijk bij de hand voor fotografen overal. U hoeft een versie niet te exporteren of via een plug-in-interface naar een ander hulpprogramma te sturen. Het houdt je focus op de foto.

Het helpt ook om merkloyaliteit op te bouwen. U kunt besluiten ON1 Photo RAW te gebruiken in plaats van de tools van andere bedrijven, omdat de functies die u wilt allemaal op één plek staan. (Voeg een van de bovenstaande apps in dat scenario in.) Er zijn echter verschillende niveaus. Gezien het uiterlijk van de Topaz Photo AI-bèta, probeert het Lightroom niet snel te vervangen. Maar als u een eigenaar bent van Photo AI, zult u waarschijnlijk minder geneigd zijn om het aanbod van ON1 te bekijken. Enzovoort.

Meer abonnementen

Dan zijn er nog de kosten. Het is opmerkelijk dat bedrijven abonnementsprijzen gaan aanbieden in plaats van alleen losse aankopen. Adobe ging jaren geleden all-in voor abonnementen en het is de enige manier om een ​​van hun producten te krijgen, behalve Photoshop Elements. Luminar Neo en ON1 Photo RAW bieden abonnementsprijzen of eenmalige aankoopopties. ON1 verkoopt ook zelfstandige versies van de hulpprogramma’s Resize AI, NoNoise AI en Portrait AI. Topaz verkoopt zijn hulpprogramma’s ronduit, maar u kunt optioneel betalen om een ​​foto-upgradeplan te activeren dat elk jaar wordt vernieuwd.

Abonnementsprijzen zijn geweldig voor bedrijven omdat het hen een stabielere inkomstenstroom geeft, en hopelijk worden ze gestimuleerd om hun producten te blijven verbeteren om die abonnees in de loop van de tijd te behouden. En abonnementen moedigen klanten ook aan om vast te houden aan waar ze actief voor betalen.

Ik ben bijvoorbeeld geabonneerd op het Adobe Creative Cloud All Apps-abonnement en gebruik Adobe Audition om audio voor mijn podcasts te bewerken. Ik vermoed dat het audiobewerkingsplatform van Apple, Logic Pro, beter bij mij zou passen, gebaseerd op mijn voorkeur voor het bewerken van video in Final Cut Pro versus Adobe Premiere Pro, maar ik betaal al voor Audition. Mijn audiobewerkingsbehoeften zijn niet geavanceerd genoeg om de grenzen van elke app echt te verkennen, dus Audition is goed genoeg.

Op dezelfde manier voegt een abonnement op een grote app dezelfde soort algemene toegang tot tools toe, inclusief nieuwe AI-functies, indien nodig. $ 30- $ 70 moeten betalen voor een gericht hulpmiddel voelt plotseling als veel (hoewel het betekent dat het hulpmiddel er is voor toekomstige afbeeldingen die het nodig hebben).

de omslag

Anderzijds investeren in grote gerelateerde applicaties met het oog op de voortdurende ondersteuning en ontwikkeling ervan. Als software stagneert of met pensioen gaat (alweer, RIP Aperture), kijk je naar tijd en moeite om ze naar een ander platform te migreren of ze en hun bewerkingen eruit te halen.

Op dit moment zijn de tools nog steeds op verschillende manieren beschikbaar, van apps voor één taak tot plug-ins. Maar AI-convergentie vindt ook snel plaats.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *