Ik maak foto’s met mobiele telefoons sinds augustus 2003, toen ik een Nokia 3650 kocht, een van de eerste cameratelefoons die in de VS werd verkocht. Sindsdien heb ik duizenden telefoonfoto’s gemaakt – de afgelopen jaren, meestal met iPhones en af ​​en toe Android.

Maar in zekere zin heb ik telefoonfotografie nooit zo serieus genomen. Meestal zag ik het als een digitaal equivalent van het gebruik van een wegwerpcamera: iets dat meer te maken had met snel en vuil gemak dan met kunstzinnigheid. Als ik foto’s aan het maken was, Echt Ik gebruikte een digitale camera die geoptimaliseerd was voor het vastleggen van afbeeldingen en niets anders. Sinds 2019 is dat mijn FujiFilm X-T30 spiegelloze camera.

De komst van de iPhone 13 afgelopen september voelde als een kans om mijn instinct te heroverwegen. Veel van de insta-reacties van het internet op de nieuwste iPhones van Apple en hun camerafuncties verklaarden dat ze nep waren – en wezen erop dat foto’s die bij fatsoenlijk licht waren genomen er niet per se veel anders uitzagen dan die gemaakt met eerdere iPhones. Ik was echter geïntrigeerd door de fotografie-upgrades van de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max. Ze omvatten macromogelijkheden, een nieuwe 3X zoomlens en verbeterde sensoren die meer licht binnenlaten.

Met andere woorden, de 13 Pro-telefoons zijn ontworpen om beter te zijn in het fotograferen van dingen die dichtbij of ver weg waren of die werden gehinderd door duistere verlichting – precies de soorten beperkingen die me ertoe zouden brengen om met mijn X-T30 te fotograferen in plaats van met mijn iPhone 11 Pro. (Ik heb al mijn video’s jarenlang op smartphones opgenomen, dus de video-upgrades van de iPhone 13 Pro, hoewel welkom, brachten geen grote verandering in mijn gewoonten met zich mee.)

[Photo: Harry McCracken]

Toen ik een paar weken na de release een iPhone 13 Pro kocht, besloot ik all-in te gaan. Sindsdien ben ik op zakenreis naar het buitenland geweest, heb ik voor de Thanksgiving-vakantie gereisd, ben ik op een kerstweekendje weggegaan, heb ik gesocialiseerd (voorzichtig!) in de Bay Area en heb ik foto’s gemaakt voor mijn werk. En ik deed het allemaal met mijn nieuwe iPhone als mijn enige digitale camera.

Het is meer dan negen maanden geleden dat ik een foto heb gemaakt met de X-T30. Hierbij enkele dingen die ik heb geleerd – afgewisseld met afbeeldingen van mijn iPhone 13 Pro.

[Photo: Harry McCracken]

1. Fotografische basis is altijd het belangrijkst

Als uw hand trilt wanneer u een foto maakt, wordt de afbeelding waarschijnlijk wazig. Oké, dat is een van de meest voor de hand liggende fotografietips ooit en is van toepassing op elke camera die ooit is gemaakt. Maar toen ik foto’s maakte met een smartphone, stopte ik er zelden mee om het te onthouden, omdat ik niet in een serieuze gemoedstoestand zat. Nu ik dat ben, houd ik de telefoon voorzichtiger, let ik meer op de compositie en doe ik in het algemeen alle kleine dingen die samen betere foto’s opleveren. Zij werken!

[Photo: Harry McCracken]

2. Het loont de moeite om in de camera-instellingen van Apple te graven

Als het gaat om zijn eigen apps, heeft Apple de reputatie dat het ongunstig is voor maatwerk. Het schakelt ook instellingen uit naar de Instellingen-app van de iPhone, waar het zijn apps in een echt mysterieuze volgorde weergeeft. (Alles wat ik weet is dat er twee secties zijn, en geen van beide is in alfabetische volgorde.)

Ik heb meer plezier gevonden in het opleggen van discipline aan mijn fotografie, zelfs als de technologie dat niet doet.

Om deze redenen is het gemakkelijk om te vergeten dat de Camera-app überhaupt instellingen heeft. Maar dat doet het – en ze geven je een verrassende mate van controle over je opname-ervaring. Je kunt het HEIC-bestandsformaat van Apple weggooien voor de veel breder compatibele JPEG, de standaard portretmodus instellen op 2X zoom in plaats van 3X, en zelfs de Camera-app vertellen om de instellingen te behouden totdat je het anders vertelt – zodat het altijd in het zwart wordt geopend. wit-modus, bijvoorbeeld.

In de app Instellingen kun je ook een van Apple’s ‘fotografische stijlen’ selecteren, zoals Rijk, Levendig of Warm. Deze voorinstellingen doen me denken aan het vermogen van de X-T30 om een ​​verscheidenheid aan FujiFilm-filmvoorraden te emuleren.

Als je het type persoon bent dat dol is op geavanceerde functies, zou je natuurlijk aangetrokken kunnen worden tot een krachtige iPhone-camera-app van derden, zoals Halide of ProCamera. Ik ben blij dat ze bestaan, maar ik heb niet echt een band met ze. Om te beginnen laat Apple je geen camera-app van derden als standaard instellen, dus het is moeilijk om zijn eigen app helemaal te vermijden. Aan de andere kant, hoewel veel camera-apps die van Apple verslaan in termen van pure functies en handmatige opties, heb ik er geen gevonden waarvan ik de interface zo leuk vind als die van Apple.

[Photo: Harry McCracken]

3. Je moet minder pieken nemen (of in ieder geval houden)

Voor iedereen die is opgegroeid met het filmen van 35 mm-filmrolletjes met 36 opnamen – en betalen om ze te laten verwerken – is de in wezen onbeperkte fotocapaciteit van een smartphone ongelooflijk bevrijdend. Of tenminste, zo voelde het vroeger. Tegenwoordig voelt het feit dat ik 93.970 foto’s in iCloud heb als een last; de edelstenen zijn in de minderheid door schoten die onopvallend of gewoon slordig zijn. En er zijn veel gevallen waarin ik 47 kleine varianten van dezelfde scène heb, want, nou ja, er is geen reden om niet op de ontspanknop te blijven drukken.

Maar de laatste tijd heb ik meer plezier gevonden in het opleggen van discipline aan mijn fotografie, zelfs als de technologie dat niet doet. Als ik een dim sum-uitje met vrienden vastleg, heb ik liever een dozijn prachtige foto’s dan 300 die de maaltijd uitputtend documenteren. Dus ik maak minder foto’s – en probeer dan te onthouden om terug te gaan en alle foto’s te verwijderen die ik niet leuk vind.

[Photo: Harry McCracken]

4. Veel foto’s maken is een batterijvreter

Een van de meest welkome upgrades van Apple in de huidige iPhones is hun verbeterde levensduur van de batterij. Als u met mate foto’s maakt, is het onwaarschijnlijk dat u zonder sap komt te zitten. Maar op dagen dat ik met overgave heb geschoten, heeft de batterij van mijn 13 Pro een training gekregen – en bij een paar gelegenheden is hij gevaarlijk dicht bij het nulpunt gekomen. In tegenstelling tot een conventionele camera, laten de iPhone en al zijn meest directe rivalen je niet toe om een ​​nieuwe batterij in te ruilen; het beste wat u kunt doen, is een externe accu mee te nemen. (Ik kocht er een van Anker met ondersteuning voor de ingebouwde MagSafe-oplader van de iPhone.)

[Photo: Harry McCracken]

5. Cameratelefoons hebben nog steeds ergonomische problemen

Als “de beste camera degene is die je bij je hebt”, is het moeilijk om smartphones te verslaan: dankzij hun draagbaarheid en veelzijdigheid kunnen we doen hebben ze bij ons, bijna altijd. Maar hoewel fotografie tot de belangrijkste functies van een telefoon behoort, hebben telefoons nog steeds niet het gevoel dat ze in de eerste plaats als camera zijn ontworpen. (Er zijn af en toe uitzonderingen geweest.)

Als u op de sluiterknop op het scherm van een iPhone drukt, kan de telefoon verdringen en de foto die u maakt wazig worden, en hoewel u in plaats daarvan de fysieke knop voor volume omhoog kunt gebruiken, is deze niet bijzonder goed gepositioneerd voor dat doel. Ik mis ook de stevige grip van mijn FujiFilm als ik mijn iPhone vasthoud. En omdat de iPhone-camerabobbel zich aan de rand van de telefoon bevindt, maak ik nog steeds af en toe een foto met mijn vingertop zichtbaar in de opname.

[Photo: Harry McCracken]

Al met al is het gemakkelijk te begrijpen waarom verschillende bedrijven mechanische sluiterknopbehuizingen voor iPhones hebben bedacht, waardoor de telefoon iets meer als een klassieke camera aanvoelt.

6. Ik mis mijn “echte” camera minder dan ik had verwacht

Smartphone-camera’s hebben geen absolute gelijkheid bereikt met conventionele camera’s. Mijn FujiFilm X-T30 heeft veel meer megapixels dan een iPhone, wat handig is als ik een afbeelding wil bijsnijden zonder iets te krijgen dat er te wazig uitziet. Het accepteert verwisselbare lenzen, zoals zoomlenzen, die veel verder gaan dan het 3X-bereik van de iPhone 13 Pro. Als ik een cameratas vol lenzen en futz met handmatige instellingen draag, kan ik nog steeds resultaten krijgen die mijn iPhone niet kan evenaren.

En omdat de iPhone net zoveel vertrouwt op geavanceerde computerwetenschap als op fraaie optica om afbeeldingen weer te geven, zijn er momenten dat de foto’s die ik krijg een beetje overwerkt zijn. Ik maak me zorgen dat toekomstige telefoonfoto’s er nog meer synthetisch uit kunnen zien – en ik hoop dat Apple en andere smartphonebedrijven hun toekomstige cameratelefoons niet verstikken met een overdaad aan AI.

[Photo: Harry McCracken]

Kortom: ik beweer niet dat het feit dat ik mijn X-T30 al maanden niet heb gebruikt, betekent dat de iPhone 13 Pro hem overbodig heeft gemaakt. Toch heb ik nooit grote spijt gevoeld dat ik het thuis heb gelaten. Tussen de mogelijkheden van de iPhone en mijn nieuwe doordachte benadering van hoe ik ermee fotografeer, heb ik alle camera’s die ik nodig had.

Zal ik ooit mijn FujiFilm weer oppakken? Vrijwel zeker – hey, ik gebruik nog steeds polaroids. Er is een zeker plezier in het gebruik van een apparaat dat één ding goed doet; en smartphones zijn per definitie niet zo’n apparaat.

Toch ben ik uit dit experiment gekomen met een nieuwe favoriete camera. Dat het ook nog eens een telefoon, gameconsole, e-bookreader, voicerecorder en nog veel meer is, is slechts een bonus.

Categories: Homephone app

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *