Je favoriete barman is waarschijnlijk iemand die je favoriete drankje vakkundig kan mixen terwijl hij een vriendelijke scherts serveert. Het is een ervaring die moeilijk te overtreffen is, maar een groep wetenschappers van een Italiaanse universiteit heeft dat geprobeerd, met een twist: hun ultieme barman is een machine.

Onderzoekers aan de Italiaanse universiteit van Napels Federico II ontwikkelen een bartending robotgenaamd BRILLO, die niet alleen een cocktail kan maken, maar ook je favoriete drankje kan onthouden en een gesprek kan voeren.

Het team van computerwetenschappers van de universiteit gebruikt algoritmen voor machine learning om BRILLO, wat een afkorting is voor ‘Bartending Robot for Interactive Long-Lasting Operations’, te leren omgaan met menselijke klanten. De robot kan peilen of de toon van een gesprek serieus of speels is en kan zelfs passende vragen stellen of een grap maken, afhankelijk van de situatie.

Een team van onderzoekers van het laboratorium Projects of Intelligent Robotics and Advanced Cognitive Systems (PRISCA) van de universiteit begon in februari 2020 met de ontwikkeling van BRILLO via een samenwerking met Totaro Auotmazioni, een Italiaanse fabrikant van machines voor voedselassemblagelijnen.

Eerder dit jaar deelde het team een ​​video van BRILLO op Twitter, waarop een robot te zien was met lange, mechanische armen bevestigd aan een torso met een strik en een mensachtig gezicht.

Docent. Silvia Rossi, een van de hoofdonderzoekers van het project, vertelt aan CNBC Make It dat het bedrijf haar team heeft gevraagd een machine te ontwikkelen die de functies van een barman kan uitvoeren, met name het mixen van drankjes.

In plaats van te bouwen wat volgens Rossi gewoon een cocktailautomaat zou kunnen zijn – die al bestaat – besloten de wetenschappers om het concept een stap verder te brengen om de ook belangrijke sociale aspecten van het werk van een barman na te bootsen.

Het vermogen om met iemand te communiceren op een mensachtig niveau, is “de sleutel” [to] dat een klant terugkeert naar de barman”, zegt Rossi.

Rossi’s team kon voortbouwen op bestaand onderzoek naar AI-algoritmen die al worden gebruikt om menselijke spraakpatronen na te bootsen. Met wat training zou een robotbarman bijvoorbeeld een klant kunnen herkennen, hun favoriete drankje kunnen onthouden en hen zelfs relevante vragen kunnen stellen op basis van details die ze eerder hadden gedeeld.

De nieuwe uitdaging die Rossi’s team wilde aanpakken, was het trainen van een AI-algoritme om het gezicht en de spraakpatronen van een klant te bestuderen om in realtime te leren wat voor soort interactie ze misschien liever hebben. Het is immers belangrijk dat je barman weet in wat voor stemming je bent en of je wilt kletsen of alleen gelaten wilt worden om van je drankje te genieten.

“De nieuwigheid” [is] het machine learning-algoritme gebruiken om te begrijpen waar ik graag over praat”, zegt Rossi.

Haar team heeft ook gewerkt om BRILLO te leren hoe ze alle belangrijke sociale signalen oppikt. Het is een bijzonder belangrijk vermogen voor BRILLO om te bezitten, zegt Rossi, omdat haar team door middel van testen heeft ontdekt dat sommige mensen begrijpelijkerwijs aarzelen om een ​​gesprek met een robot aan te gaan.

“Je zult ontdekken dat er heel verschillende benaderingen zijn bij interactie met robots”, zegt ze. “Dus besloten we: ‘Waarom gebruiken we niet hetzelfde soort algoritme, niet alleen om de voorkeuren en smaken van elke persoon te leren, maar ook zijn manier van interactie en dit te gebruiken om de robot in staat te stellen te leren en zich aan te passen aan elke klant.'”

Om BRILLO te leren hoe zich aan verschillende situaties aan te passen en een complexe dialoog met klanten aan te gaan, heeft Rossi’s team de afgelopen twee jaar het algoritme getraind met een eindeloze stroom gespreksonderwerpen. Dat betekende het perfectioneren van het vermogen van de robot om gesprekken op gang te brengen over een breed scala aan onschuldige onderwerpen, bijvoorbeeld beleefdheden over het weer, voordat uit de reacties van de klant wordt bepaald of het gepast is om dieper in te gaan op meer specifieke onderwerpen, van politiek tot sport.

BRILLO is een vrij snelle leerling, zegt Rossi: “Na drie of vier interacties kan de robot beginnen met het verfijnen van het profiel van de gebruiker om een ​​beter, gerichter gesprek te hebben.”

Beyond BRILLO: De toekomst van AI en de dienstensector

Het onderzoek achter een machine als BRILLO is meer dan simpelweg de ervaring van het opzadelen naar je favoriete bar na te bootsen, maar met een robot die drankjes serveert, is het onderzoek achter een machine als BRILLO een voorbeeld van hoe computerwetenschappers en andere onderzoekers over de hele wereld de grenzen verleggen van het repliceren van menselijke interactie met AI en machine learning-technologie.

Hoewel experts geloven dat gesprekken tussen mensen en zelfbewuste AI-programma’s waarschijnlijk nog tientallen jaren weg zijn, zijn Rossi en haar team verre van de enige wetenschappers die onderzoeken hoe machine-learningtechnologie kan worden toegepast in de dienstverlenende sector.

Rossi stelt zich niet voor dat BRILLO of andere robotbarmannen hun menselijke tegenhangers vervangen. Evenzo hebben andere onderzoekers die de afgelopen jaren hun eigen versies van robotbarmannen hebben ontwikkeld, gesuggereerd dat ze het beste kunnen worden gebruikt om de werklast van menselijke werknemers te verlichten, vooral in drukke bars en restaurants, of zelfs om werkgevers te helpen het hoofd te bieden aan arbeidstekorten.

Ze ziet bredere potentiële toepassingen voor het onderzoek van haar team op het gebied van thuiszorg, waaronder robots die hun verbeterende communicatieve vaardigheden gebruiken om gezelschap en comfort te bieden aan aan huis gebonden patiënten die extra ondersteuning van zorgverleners nodig hebben.

Zorgen om privacy zullen BRILLO voorlopig zonder werk houden

BRILLO debuteert niet snel in een bar bij jou in de buurt, zegt Rossi. Haar team zal de robot en hun onderzoek later dit jaar op een aantal aankomende conferenties in Italië presenteren, zegt ze, maar ze strijken ook nog steeds rimpels glad. Bijvoorbeeld: hoe de privacy te waarborgen van barbezoekers die persoonlijke zaken bespreken met een AI-compatibele machine.

BRILLO, de bartending-robot, bestaat momenteel “alleen voor onderzoeksdoeleinden”, aldus Rossi, terwijl het team ervoor zorgt dat een machine als BRILLO die gezichtsherkenning en andere profileringstechnologie gebruikt, altijd de privacy van klanten respecteert bij het omgaan met potentieel gevoelige gegevens.

“Er zijn zeer uitdagende kwesties, ook vanuit het oogpunt van privacy en ethiek, dus we willen zorgen voor [that],” ze zegt.

Meld u nu aan: Word slimmer over uw geld en carrière met onze wekelijkse nieuwsbrief

Mis niet:

Vergeet elektrische tandenborstels: kleine robots kunnen ooit je tanden voor je poetsen en flossen

Elon Musk zegt dat Tesla’s humanoïde Optimus-robot ‘meer waard zal zijn dan de autohandel’

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *