Hoe

Wat doe je nadat iemand is overleden? De meeste mensen verwachten met intens verdriet om te gaan, maar realiseren zich misschien niet hoeveel logistieke details er ontstaan ​​na een overlijden. Die taken kunnen overweldigend zijn: beslissen wie je moet bellen, leren waar je overlijdensakten kunt krijgen, gedenktekens plannen en financiën beheren.

“Het is zo ontmoedigend… om erachter te komen waar je moet beginnen”, zegt rouwtherapeut en auteur Claire Bidwell Smith. Bidwell Smith’s moeder stierf toen ze 18 was, en haar vader toen ze 25 was.

Kort voor zijn dood hielp hij haar een checklist te maken van alle dingen die ze moest doen: het mortuarium, de sociale zekerheid en de bank bellen; bestel zoveel overlijdensakten; plannen wat te doen met zijn spullen. “Ik zat daar met tranen die naar beneden druppelden, alsof ik dit niet wilde doen”, zegt Bidwell Smith. “Maar op het moment dat hij stierf, was ik zo dankbaar dat ik die lijst had.”

Nu zijn er nieuwe apps en websites met namen als Cake, Lantern en Empathy om mensen te helpen bij het navigeren door het tumult en de verwarring na een verlies, met tools die variëren van georganiseerde checklists voor de begindagen van de begrafenisplanning tot middelen voor latere zorgen, zoals het sluiten creditcardrekening van een overledene of het vinden van een huis voor het huisdier van de overledene.

Covid heeft dood en verdriet gebracht. Maar verdriet kan verloren dierbaren in ons hart levend houden.

De makers van deze apps en websites zeggen dat hun doel om mensen in nood gemakkelijk toegankelijke en georganiseerde hulp te bieden, nog nooit zo noodzakelijk was. “De pandemie heeft mensen beter begrepen waarom dit belangrijk is, evenals de werkelijke behoefte” aan diensten, zegt Suelin Chen, medeoprichter van Cake in 2017.

Cake, dat zegt dat 40 miljoen mensen per jaar de website bezoeken, geeft een lijst met taken waar mensen hulp bij nodig hebben en maakt vervolgens een checklist, samen met het aanbieden van handleidingen voor taken zoals het maken van een online herdenkingspagina voor een geliefde. De website herbergt een bibliotheek met duizenden artikelen met betrekking tot de dood, waaronder hoe je je medeleven kunt betuigen aan een vriend en hoe je een milieuvriendelijke begrafenisdienst kunt plannen. Cake, dat gratis is voor gebruikers, biedt ook hulp bij andere behoeften aan het levenseinde, zoals advies om met bejaarde ouders te praten of om een ​​testament op te stellen.

De website Lantern, opgericht in 2018, en Empathy, opgericht in 2021, bieden eveneens handleidingen over welke taken moeten worden aangepakt na een overlijden, met informatie over opties bij elke stap en timing.

Lantern, wiens mede-oprichter Liz Eddy werd geïnspireerd om de website te maken nadat haar grootmoeder stierf en uiteindelijk Googlede wat ze nu moesten doen, wil een allesomvattende bron zijn voor rouwenden. Het geeft onder andere informatie over het schrijven van een lofrede en het doen van een asverstrooiingsceremonie, en biedt een lijst met de beste begrafenisliederen, met traditionele/religieuze, sombere en vreugdevolle mogelijkheden. Empathy’s “Obituary Writer” -functie belooft ondertussen dat het “een publicatieklaar eerbetoon kan maken op basis van uw antwoorden op een paar vragen.” Tegen een vergoeding biedt het ook een-op-een ondersteuning van een professionele after-loss consultant die in wezen optreedt als conciërge voor after-loss-taken.

“We verbinden mensen met diensten en geven ze tools, maar veel ervan is echt een educatief platform”, zegt Eddy.

Andere bedrijven werken eraan om verder te gaan dan alleen het verstrekken van informatie, om tools te maken die een deel van de logistieke lasten na de dood kunnen opvangen.

Kat Reed richtte EstateGrid op nadat ze een werkboek had gepubliceerd met de titel “Begin Here: Helping Survivors Manage” om haar vader te helpen de dood van haar moeder te verwerken.

EstateGrid werkt aan het bouwen van een service die een groot deel van de bureaucratische nasleep van de dood zal automatiseren. Het begint met geautomatiseerde ontdekking van activa, passiva en rekeningen, waarbij de identiteit en overlijdensakte van de overledene worden gebruikt om een ​​lijst te genereren van wat er moet gebeuren. Het platform biedt gelaagde serviceniveaus, zoals gratis tools en betaalde opties, voor de automatiseringsprocessen.

“Elk leven laat een puinhoop achter”, zegt de website, die ook hulp biedt bij het verkopen van een huis, het vinden van beleggingsrekeningen, het taxeren van kostbaarheden en het vinden van een nieuw huis voor een huisdier.

De mobiele app Empathy, die ook een gemakkelijk te navigeren checklist bevat, biedt premium services zoals een doodsbriefschrijver die belooft een gepolijste doodsbrief te maken op basis van de rouwende die een paar vragen beantwoordt. De betaalde optie, die $ 8,99 voor een maand of $ 64,99 voor een jaar kost, bevat ook tools die het sluiten van de rekeningen, lidmaatschappen en abonnementen van de overleden persoon automatiseren. De app gebruikt software om formulieren vooraf in te vullen en processen te stroomlijnen die meestal tientallen afzonderlijke telefoontjes vereisen.

Rouw om onze ouders kan beginnen voordat ze sterven. Hier leest u hoe u omgaat met anticiperende klachten.

Bij de bedrijven draait het echter niet alleen om logistiek. Ze nemen ook middelen voor klachten op als onderdeel van hun tools.

Experts zeggen dat dat logisch is. Het is moeilijk om logistiek te scheiden na een overlijden en de klachten waarmee mensen moeten omgaan. De logistiek “kan zo overweldigend en angstaanjagend zijn en soms zelfs het rouwproces in de weg staan”, zegt psycholoog Jordana Jacobs. Wanneer de taken die volgen op een overlijden zoveel tijd en energie in beslag nemen, kan het de aandacht verschuiven van de klacht, althans tijdelijk. Zoals psychotherapeut Megan Devine zegt: “Logistieke ondersteuning verandert het verdriet niet, maar vermindert het lijden.”

Empathy biedt rouwmeditaties, journaling en chatondersteuning (wat een andere premiumfunctie is). Ron Gura, mede-oprichter van Empathy, zegt dat zijn bedrijf zich heeft gericht op het helpen van mensen die met beide problemen te maken hebben. “We denken niet dat je ze kunt ontkoppelen”, zegt hij.

Het op tekst gebaseerde bedrijf Grief Coach richt zich op de emoties die volgen op een overlijden en gebruikt advies van rouwexperts om gepersonaliseerde teksten naar je telefoon te sturen. Deze berichten – die variëren van het beschrijven van ademhalingstechnieken om te gebruiken wanneer je je overweldigd voelt, tot herinneringen dat verdriet geen lineair proces is – zijn ontworpen om extra hulp te bieden die familie en vrienden vaak willen, maar niet weten hoe ze moeten geven.

Oprichter Emma Payne creëerde Grief Coach nadat haar man stierf door zelfmoord en ze stopte met het horen van veel vrienden en families. Tien jaar later ging ze naar de begrafenis van een vriend en ontdekte hoe verwoest veel van haar mensen het contact verloren waren: ze wisten gewoon niet wat ze moesten zeggen. Rouwcoach kost $ 99 per jaar, inclusief het toevoegen van maximaal vier vrienden en familieleden die ook teksten ontvangen met suggesties over hoe ze de rouwende persoon kunnen ondersteunen, zoals herinneringen aan de verjaardag van de overledene.

Grievance Coach vervangt geen menselijke ondersteuning; in plaats daarvan leert het rouwenden hoe ze steun kunnen vinden en vragen en helpt het hun dierbaren op een zinvolle manier te verschijnen. Experts zeggen dat logistieke ondersteuning van technologie op zichzelf kan helpen, maar dat digitale ondersteuning bij klachten het beste kan worden gebruikt als aanvulling op persoonlijke ondersteuning of therapie die vaak nodig is om een ​​ernstig verlies te verwerken en te verwerken.

“Mijn aarzeling met betrekking tot technologie is dat we er gewoon voor moeten zorgen dat we de intimiteit die inherent is aan de genezing van verbinding door verdriet niet verliezen”, zegt Jacobs. “We moeten ervoor zorgen dat we deze technologische producten nog steeds heel menselijk maken, want het is door die menselijkheid … dat we eigenlijk het meest genezen van verlies.”

Bidwell Smith, wiens vader haar die kritische checklist heeft gemaakt, zegt dat ze gelooft dat hoewel technologie die helende verbindingen niet kan vervangen, het mensen in staat kan stellen om met elkaar in contact te komen.

“Verdriet is zo eenzaam en het kan heel isolerend zijn”, zegt ze, maar ze wordt aangemoedigd om te zien dat mensen met vergelijkbare ervaringen elkaar vinden in online communities zoals sociale media en nieuwe websites en apps na verlies. “Ik denk dat alles waar iemand zich meer verbonden en minder alleen kan voelen in wat ze doormaken, een goede zaak is.”

Er is geen gemakkelijke manier om om te gaan met wat er gebeurt als een dierbare sterft. Maar door essentiële taken te demystificeren en middelen te bieden voor zowel logistiek als klachten, hopen deze leiders op het gebied van digitale diensten dat ze kunnen helpen een deel van de last van rouwenden te verlichten, waardoor ze wat meer ruimte krijgen om te genezen en contact te maken met de ondersteuning die ze nodig hebben.

Categories: Homephone app

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *