Natuurlijk heeft hij geen supersnel diafragma, maar de Nikon Z 400mm f/4.5 VR S vinkt elk ander vakje aan op het verlanglijstje van een fotograaf voor een super-tele prime. En hoewel velen van ons die overstapten van DSLR’s naar spiegelloze camera’s, droomden van een verkleinde kit, was dat bij veel spiegelloze lenzen niet het geval. Daarentegen is deze lens verfrissend compact en lichtgewicht voor een super-tele prime. Het gemakkelijk hanteerbare formaat en gewicht zijn inderdaad het eerste dat opvalt als je hem oppakt. Het is eigenlijk de kleinste en lichtste 400 mm-lens in Nikon’s lange en roemruchte geschiedenis.

Specificaties:

Montage: Nikon Z
Volledig beeld:Ja
Autofocus: Ja
Stabilisatie: Ja
Lensconstructie: 19 elementen in 13 groepen
Kijkhoek: 6,2 graden
Membraanbladen: 9
Minimaal diafragma: f/32
Minimale scherpstelafstand: 2,5 m
Maximale vergrotingsfactor: 0,16x
Filtermaat: 95 mm
Dimensies: 104x235mm
Gewicht: 1.245g

Belangrijkste kenmerken

Er zijn 19 optische elementen in deze relatief kleine lens verwerkt, waaronder een ED (Extra-low Dispersion), twee Super ED en een SR (Short-wavelength Refractive) element. Het doel is om de helderheid en kleurweergave te verbeteren en chromatische aberraties te minimaliseren. Nano Crystal Coat wordt gebruikt om reflecties en overstraling tegen te gaan, en een schoon te houden fluorcoating is aangebracht op het voorste element.

Autofocus is gebaseerd op een vrijwel stil lineair stappenmotorsysteem, dat snel is voor foto’s en tegelijkertijd vloeiende focusovergangen mogelijk maakt bij het opnemen van video. Vibratiereductie is te danken aan zeer effectieve spreekspoelmotoren en geeft een voordeel van 5,5 stops, oplopend tot een voordeel van 6 stops in de Synchro VR-modus, die ook gebruikmaakt van de sensorverschuivingsstabilisatie van compatibele camera’s.

Nikon Z 400mm f/4.5 VR S

Ondanks de compacte bouw zit er veel in deze lens in termen van geweldig glas en handling-extra’s. Krediet: Matthew Richards

Bouwen en hanteren

Met een lengte van 235 mm en een gewicht van 1.245 gram is de Z 400 mm gemakkelijk hanteerbaar, zelfs voor langdurig fotograferen uit de hand, waarbij het VR-systeem goed tot zijn recht komt. Velen zullen de statiefbevestigingsring dan ook grotendeels overbodig vinden. Er is nog meer goed nieuws dat u de voet kunt verwijderen om het gewicht van de lens verder te verminderen tot 1.160 g. De bouwkwaliteit voldoet aan de typisch hoge Z S-line-standaard van Nikon en is voorzien van uitgebreide weerbestendige afdichtingen.

Nikon Z 400mm f/4.5 VR S

Krediet: Matthew Richards

Extra’s voor bediening zijn onder meer een secundaire aanpasbare bedieningsring naast de aanpasbare ring die nominaal wordt gebruikt voor handmatige scherpstelling en handmatige opheffing van autofocus. Er is een lensfunctieknop aan de achterkant, plus een reeks van vier Lensfunctie 2-knoppen aan de voorkant, gepositioneerd met intervallen van 90 graden rond de loop. Beide kunnen worden aangepast om alternatieve functies op zich te nemen. Je krijgt ook een A/M-focusmodusschakelaar plus een autofocusbereikbegrenzer die kortere focusafstanden tussen 2,5 m en 6 m vergrendelt. Aan de andere kant van de lens bevindt zich een Memory Set-knop, waarmee u direct terugkeert naar een vooraf ingestelde scherpstelafstand.

Nikon Z 400mm f/4.5 VR S

Krediet: Matthew Richards

Uiteraard mist dit objectief het gemak van een ingebouwde 1.4x teleconverter, zoals die te vinden is in de Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S. Er valt echter veel te zeggen om de lens alleen te vergroten als dat echt nodig is , door een 1,4x of 2,0x teleconverter uit Nikon’s Z-mount line-up toe te voegen. Het enige dat fysiek groot is aan deze lens is de filterdraad, die een diameter heeft van 95 mm.

Prestatie

Categories: Homephone app

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *