Buitenaardse, psychedelische ervaringen in augmented en virtual reality lijken een rage in de kunstwereld, en een nieuw project van Olafur Eliasson volgt gretig dit voorbeeld. Met behulp van geavanceerde onderdompelingstools verdiept de Deens-IJslandse kunstenaar zich in zijn voortdurende interesse in licht, perceptie en heilige geometrie.

Als onderdeel van het nieuwe digitale project genaamd Jouw mening is belangrijk, Eliasson, de Bob Ross van lichtkunst ontmoet klimaatverandering, die de vorm aanneemt van een meeslepende VR-ervaring, zal ook een uitstapje maken naar het rijk van NFT’s. Misschien als bewijs van zijn omvang en ambitie, tHet project wordt uitgevoerd in opdracht van niemand minder dan Vignesh Sundaresan, beter bekend als MetaKovan, de kunstverzamelaar en vroege crypto-ingenieur die in 2021 $ 69,3 miljoen bij Christie’s betaalde voor Beeple’s Elke dag: de eerste 5000 dagen.

Het digitale project, dat gratis toegankelijk is met een VR-headset dankzij een samenwerking met Acute Art, wordt vandaag, 5 september, gelanceerd op uwviewmatter.art. Het zal worden opgenomen in De grote show van Eliasson opent in het Palazzo Strozzi in Florence vanaf 22 september 2022 (te zien tot 22 januari 2023).

De ervaring bestaat uit een verschuivend kleurenveld van vormen – van de tetraëder, octaëder, icosaëder, dodecaëder en de kubus – die kunnen worden gesynthetiseerd binnen de echte architecturale ruimtes.

“Virtuele ruimtes omtoveren tot ruimtes van belichaamde verkenning is een lang gekoesterde interesse van mij”, zei Eliasson in een verklaring aan de pers over het project, waar hij al zes jaar aan werkt. “Jouw mening is belangrijk nodigt je uit om fysiek te begrijpen hoe technologieën verweven zijn met ons vermogen om te zien en te co-produceren wat we zien.”

Een weergave van de meeslepende ervaring Uw mening is belangrijk (2022). Met dank aan Olafur Eliasson en Acute Art

Later deze maand zal een NFT van het immersieve project worden geslagen. In overeenstemming met Eliasson’s bezorgdheid over klimaatverandering, kiest hij ervoor om zijn NFT vrij te geven met Polkadot, een groenere, schonere versie van Ethereum (tenminste tot de aanstaande “fusie”, die de NFT-emissies met 99 procent zou moeten verminderen).

In een interview met Artnet News eerder deze maand zei MetaKovan dat hij denkt dat de NFT-ruimte – ondanks de huidige bearmarkt – klaar is voor groei, en dat kunstenaars het voortouw kunnen nemen. “De scheppende economie wordt opnieuw ontworpen door middel van crypto,” zei Metakovan. “Digitale kunst is daar een belangrijk onderdeel van.”

Daniel Birnbaum, de artistiek directeur van Acute Art, een bedrijf dat vooroploopt in de augmented reality- en virtual reality-kunstwerken, vertelde De kunstkrant dat hoewel veel kunstenaars misschien “een beetje aarzelend” waren om de NFT-ruimte te betreden vanwege de legitieme bezorgdheid over het milieu, dat nieuwe technologieën ook kunnen worden gebruikt om concepten in de kunst te bevorderen.

Afgelopen april organiseerde Palazzo Strozzi ook een project van het superster NFT-wonderkind, Refik Anadol, wiens datagestuurde algoritmen voor machine learning zijn losgelaten op alles, van MoMA’s beeldarchief tot medische en wetenschappelijke bronnen.

Volg Artnet Nieuws op Facebook:


Wil je de kunstwereld voorblijven? Abonneer u op onze nieuwsbrief om het laatste nieuws, eye-opening interviews en scherpe kritische opmerkingen te ontvangen die het gesprek vooruit helpen.

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *