Ik was onder de indruk toen ik voor het eerst de originele Razer Kishi zag, een klein plastic accessoire dat van je smartphone een Nintendo Switch-achtig apparaat maakt. Mobiel en cloudgaming zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en de Kishi was een van de betere randapparatuur die opkwam als reactie op de groeiende vraag.

Helaas was het ontwerp van de originele Kishi op verschillende manieren onhandig: de knoppen voelden papperig aan en het ontbrak aan toekomstbestendigheid om nieuwere telefoons met rare of dikke camerastoten te kunnen plaatsen. Ongeveer twee jaar later lost de nieuwe Kishi V2 van Razer enkele van de belangrijkste tekortkomingen van zijn voorganger op, terwijl er tegelijkertijd enkele nieuwe worden gecreëerd.

Razer Kishi V2 voor Android Review

Razer Kishi V2 – Ontwerp en functies

Op het eerste gezicht lijkt het ontwerp van de Razer Kishi V2 erg op de Backbone One, de toonaangevende telefooncontroller-bijlage die momenteel alleen beschikbaar is voor iPhone-apparaten. Waar zijn voorganger een Joy-Con-stijlcontroller gebruikte die uit elkaar valt, kiest de Kishi V2 voor een uitschuifbaar brugontwerp in Backbone-stijl. Dit maakt het veel gemakkelijker om een ​​grotere telefoon in de controller te plaatsen, maar is minder draagbaar dan het opvouwbare ontwerp van de originele Kishi. Desalniettemin is het voor de meeste mensen een goede afweging om draagbaarheid op te offeren ten gunste van meer compatibiliteit – u zult waarschijnlijk gewoon in een reiskoffer willen investeren.

Met slechts 123 gram is de Kishi V2 lichter dan zowel de originele Kishi als de Backbone One. Handvermoeidheid is een veelvoorkomend probleem bij draagbare gaming, dus een lichter apparaat is een pluspunt omdat het je gameplay-sessie verlengt zonder je zorgen te maken over handkrampen. Samen met mijn Google Pixel 6 (zonder hoesje) weegt hij 330 gram, hoewel het totale gewicht varieert afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt.

De Kishi V2 wordt geleverd met meerdere adapters zodat hij op een groot aantal verschillende telefoons past. Desondanks zul je waarschijnlijk nog steeds het hoesje van je telefoon moeten verwijderen. Ik probeerde het met een hoesje waarvan ik dacht dat het dun genoeg zou zijn om te werken, maar ik moest het uiteindelijk toch verwijderen. Het is frustrerend, vooral als je bedenkt dat ik met de Backbone One-controller mijn dunne hoesje voor mijn iPhone XR en iPhone 13 Pro tijdens gebruik kon houden.

Net als zijn voorganger heeft de Kishi V2 een matzwarte afwerking en een strak en eenvoudig ontwerp. De grepen laten geen vingerafdrukken achter, maar ik merkte wat vegen op op de basis waar de telefoon is gemonteerd. Dit is echter een kleine nitpick, aangezien een telefoon dat gedeelte blokkeert tijdens gebruik.

De Kishi V2 heeft twee analoge sticks, één aan elk uiteinde van de controller. Ze voelen prettig aan – niet te stijf maar niet te los – en zijn ongeveer even groot als die op de Backbone One. Maatvoering voelt als een goede plek, aangezien het een controller is die is ontworpen voor mobiel gamen en gamen in de cloud. Een microswitch D-Pad is opgenomen aan de linkerkant van de controller, die reageert en bevredigend is om in te drukken. Vergeleken met de D-Pad van de Backbone One heeft de Kishi V2 iets meer bereik in directionele bewegingen dan de stijfheid en beperkte directionele bewegingen van de Backbone One.

De Kishi V2 heeft een standaard A-, B-, X- en Y-knoplay-out in de rechterbovenhoek. De knoppen voelen klikkend aan en zijn prettig om in te drukken. Ik zou echter willen dat Razer de kleurcodering in Xbox-stijl behield, omdat de witte kleur op deze letters behoorlijk saai aanvoelt in vergelijking met de Kishi V1-voorganger.

De knoppen gebruiken microschakelaars – een mooie upgrade vergeleken met de muskusachtige membranen op de originele Kishi. De microschakelaars maken een aangenaam klikgeluid dat helemaal niet onaangenaam is, en het indrukken van elke knop biedt een leuke kleine voelbare stoot die de moeite waard is om in te drukken.

Vier extra knoppen bevinden zich aan de voorkant van de controller: een Share-knop (voor screenshots en gameplay-opname), een Menu-knop, een Options-knop en een Razer Nexus-knop, waarmee je de gratis Razer Nexus-app kunt starten.

De vier achterste triggers van de Kishi V2 zijn gemakkelijk toegankelijk en comfortabel om in te drukken, maar ik merkte wel dat ze iets meer veerweg bieden om volledig in te drukken in vergelijking met de Backbone One. Er zijn ook twee programmeerbare macroknoppen, M1 en M2 – één aan elke kant, naast de L2- en R2-triggerknoppen.

Net als zijn voorganger heeft de Kishi V2 een USB-C-doorvoer rechtsonder op de controller, zodat je je telefoon opgeladen kunt houden terwijl het apparaat in gebruik is.

Razer Kishi V2 – Software

De Kishi V2 heeft een gratis software-app genaamd Nexus – een dashboard waarmee je games kunt starten die op je telefoon zijn geïnstalleerd, andere Kishi-compatibele games onder de aandacht brengt en die nodig is om die twee extra programmeerbare knoppen opnieuw toe te wijzen. De Nexus-app bevat ook een functie waarmee je naadloos een livestream op YouTube of Facebook kunt starten, en Razer zegt dat Twitch-ondersteuning later dit jaar komt.

Nexus is een van de slechtste onderdelen van de Kishi V2 en ik heb het vaak vermeden. Hoewel ik met de app mijn geïnstalleerde games gemakkelijk kon starten, zorgde de inconsistente en trage prestaties ervoor dat de software voelde alsof deze in vroege toegang was. De afbeeldingen voor geïnstalleerde games op Nexus hebben een lage resolutie en zijn wazig, en de Nexus-knop op de controller werkte niet, hoe vaak ik er ook op drukte.

Dit staat in schril contrast met de Backbone-app, die een betrouwbare gaming-hub en handige functies biedt, zoals een in-app-vriendensysteem waarmee je andere Backbone-gebruikers kunt toevoegen en voicechatrooms kunt opzetten. De betaalde abonnementsservice Backbone+ voegt nog meer functies toe, zoals de mogelijkheid om een ​​Android-apparaat aan te sluiten met een Lightning-naar-USB-C-kabel of gameplay vast te leggen op 1080p bij 60FPS. Hoewel de software van Razer gratis is, verbleekt het nog steeds in vergelijking met de gratis versie van Backbone.

Razer Kishi V2 – Gaming

De Kishi V2 voelt prettig en ergonomisch aan, of je nu mobiele games lokaal speelt of gestreamd via een cloud gaming-service. Het is een solide upgrade ten opzichte van de eerste generatie Kishi, waarvan ik niet altijd het gevoel had dat ik er een stevige grip op had, wat leidde tot een constante zorg dat ik het apparaat zou laten vallen.

Ik heb verschillende games getest, waaronder Apex Legends: Mobile, Diablo Immortal en Halo Infinite gestreamd via Xbox Cloud Gaming – die allemaal compatibel waren met de controller en plezierig waren om te spelen. De enige game waarmee ik een probleem tegenkwam, was Call of Duty: Mobile, die ook niet compatibel was met de originele Kishi (zowel Android- als iOS-modellen). Een Razer-woordvoerder vertelde me dat “het aan de ontwikkelaars is wat ze op de witte lijst zetten”, en merkte verder op dat het bedrijf “zeer nauw” samenwerkt met uitgeverspartners om volledige integratie met zijn producten te ondersteunen. Ik heb ook contact opgenomen met Activision, die bevestigde dat de game momenteel niet wordt ondersteund, maar mogelijk in de toekomst. Hoe dan ook, het is ontmoedigend aangezien Backbone feilloos werkt met Call of Duty: Mobile op iOS.

De Kishi V2 heeft net als zijn voorganger geen 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Hoewel dit misschien niet zo belangrijk klinkt, vooral gezien het feit dat de meeste smartphones tegenwoordig geen koptelefoonaansluiting hebben, is audiovertraging een bekend probleem op Android. Hoewel het beter wordt, is het nog steeds een voortdurend probleem dat varieert afhankelijk van je Android-apparaat. Hoewel Razer niet verantwoordelijk is voor het probleem van Android, zou een koptelefoonaansluiting het probleem helemaal hebben verholpen.

Categories: HomeMobile

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *