Nou, dat was het dan – na slechts twee iteraties lijkt Apple klaar te zijn met de iPhone Mini. Natuurlijk, het zal je nog steeds een nieuwe verkopen; De 128 GB iPhone 13 Mini van vorig jaar is momenteel beschikbaar voor $ 599, maar de nieuwe iPhone 14-reeks bevat geen modellen met het kleinere 5,4-inch scherm waar sommige mensen van zijn gaan houden.

Ik ben misschien teleurgesteld, maar ik ben niet verrast. Geruchten over de dood van de Mini doen de ronde al bijna sinds het debuut in 2020. Begin 2021 kwamen er berichten naar boven dat Apple de vraag naar de telefoon enorm had overschat en de productie ervan moest verminderen en dat het alleen goed was voor eencijferige percentages van alle iPhone-verkopen.

Misschien komt dat omdat de meeste mensen gewoon goedkope telefoons met grote schermen willen. Volgens schattingen van Statista waren telefoons met 5 tot 5,5 inch-schermen goed voor ongeveer 13,5 procent van de eenheden die door fabrikanten in 2022 werden verzonden. Telefoons met schermen groter dan 6 inch waren ondertussen goed voor 40 procent van de verzendingen. Uit de gegevens van Statista blijkt ook dat er de afgelopen jaren steeds minder kleine telefoons zijn verscheept, terwijl grote telefoons in opkomst zijn.

Grafiek die laat zien dat het percentage telefoons met schermen tussen 6 en 7 inch is gestegen, terwijl het percentage telefoons met kleine schermen tussen 5 en 5,5 inch is afgenomen.

Het doet pijn om het te zeggen, maar je kunt hier niet eens een bult van de Mini’s zien.
Gegevens: Statista

Wanneer we hier zijn De rand voor het eerst de iPhone 12 Mini beoordeelden, voorspelden we dat het “voor velen een favoriet zou worden”. Het lijkt alsof de “velen” er maar een paar bleken te zijn, maar het beetje over een favoriet zijn was dood – degenen onder ons die van de Mini houden Echt het leuk vinden. Het slaagde erin een vlaggenschiptelefoon uit 2020 te zijn, gepropt in de voetafdruk van een apparaat uit het midden van de jaren 2010. Na jaren van functies, zoals meerdere ongelooflijke camera’s, 512 GB opslagruimte en heldere HDR-schermen, die alleen beschikbaar waren in telefoons met 5,8-inch of (veel) grotere schermen, heeft de Mini ze eindelijk allemaal beschikbaar gemaakt in een apparaat dat je gemakkelijk kunt gebruiken met één hand.

Ja, de Mini had nadelen. Zelfs met de batterijcapaciteit van 9 procent die bij het 13-model werd geleverd, was het nooit een telefoon die je een hele dag van intensief gebruik kon doorstaan. En hoewel het misschien functie voor functie had kunnen gebruiken met zijn grotere hoofdtegenhanger, is het moeilijk voor te stellen dat Apple een Pro-versie had kunnen maken die praktisch was.

Toch was het geweldig om als een keuze voor mensen die die afwegingen niet erg vonden (of die het niet erg vonden om wat extra bulk mee te nemen in de vorm van batterijbanken in de zeldzame gevallen dat ze dat nodig hadden). En dat is de echte magie van de Mini – het vult (of vulde, denk ik) een niche die in feite volledig werd verlaten door andere fabrikanten.

Natuurlijk zijn er enkele geweldige Android-telefoons met schermen van redelijk formaat, maar dat zijn ze niet mini. De Asus Zenfone 9 heeft een 5,9-inch scherm en de Pixel 6A heeft een 6,1-inch scherm (wat mijn collega Allison Johnson onlangs heeft uitgeroepen tot “de ideale schermgrootte van een smartphone”). Maar het 5,4-inch scherm van de Mini overtreft dat allemaal. Het is alsof je een Smart-auto vergelijkt met een moderne Corolla – ja, Toyota’s versie van compact is waarschijnlijk wat de meeste mensen zouden verkiezen, maar als je iets wilt dat echt klein is, zul je er niet tevreden mee zijn.

Technisch gezien verkoopt Apple nog steeds een telefoon die ongeveer even groot is als de Mini: de 2022 iPhone SE. (Hoewel, geloof het of niet, het ontwerp uit het iPhone 6-tijdperk is eigenlijk groter dan de Mini, ondanks dat hij een aanzienlijk kleiner 4,7-inch scherm heeft.) Maar hoewel de SE hem behoorlijk aanbeveelt – iMessage, jaren en jaren van OS-updates, de ongelooflijk snelle vlaggenschipprocessor van Apple – is het in zekere zin nog steeds duidelijk een budgetmodel dat de iPhone Mini niet was. De SE krijgt geen functies zoals dubbele camera’s, MagSafe, Ultra Wideband 5G of Face ID, en het scherm wordt volledig overtroffen door de nieuwste technologie van Apple.

De iPhone SE is iets groter, breder en zwaarder dan de Mini, om nog maar te zwijgen van de gladdere ronde hoeken.

Mijn punt is dat als je een iPhone 13 Mini hebt en je wilt upgrade terwijl je toch het kleine formaat behoudt, heb je in principe geen opties beschikbaar. En eerlijk gezegd, dat is balen! Natuurlijk is het nu misschien niet zo’n groot probleem, want de iPhone 12 en 13 zijn nog steeds helemaal in orde. Maar hoe zit het over twee of drie jaar als ze hun leeftijd beginnen te tonen? Als Apple bij zijn huidige line-up blijft en geen Android-fabrikant tussenbeide komt om het kleine gat in de markt te vullen, waar gaan wij Mini-fans dan heen?

Ik heb het argument gezien dat opvouwbare apparaten zoals de Galaxy Z Flip de Mini zullen vervangen. En tot op zekere hoogte begrijp ik dit standpunt. Zelfs degenen van de huidige generatie nemen minder verticale ruimte in je zak in dan de iPhone Mini, en ze kunnen na verloop van tijd nog slanker worden.

Zakgevoel is echter slechts een deel van het verhaal. Het hoofdscherm van de Z Flip 4 is 6,7 inch. Hoewel ik me realiseer dat het voor de meeste mensen zo’n groot scherm is om zo’n groot scherm te krijgen met een apparaat dat niet veel ruimte in beslag neemt, zo’n beetje de hele aantrekkingskracht van de telefoon is, wil ik persoonlijk niet iets van dat formaat. Maak me belachelijk als je wilt (mijn ego is sterker dan mijn polsen), maar ik vind het gewoon erg ongemakkelijk om de randen van 6-inch-plus-schermen te bereiken. En ik weet zeker dat ik niet de enige Mini-gebruiker ben die constant flirtte met of bezweken aan RSI-problemen voordat hij overstapte van grotere telefoons.

Ik hou nog steeds vast aan een sprankje hoop. Eerder dit jaar schreef mijn collega Sean Hollister een artikel dat: smeekte suggereerde dat Apple een van de twee dingen zou doen met de iPhone Mini: ofwel beginnen met het eens in de twee of drie jaar updaten of het ontwerp gebruiken voor de volgende iPhone SE. Ja, de Mini die het budgetmodel wordt, zou zeker een deel van zijn charme wegnemen – maar hij zou in ieder geval nog steeds af en toe nieuwe processors krijgen, en, zoals Sean opmerkte, velen van ons zouden bereid zijn te handelen met de absoluut nieuwste en het beste voor een telefoon die echt werkt met onze anatomie.

Als Apple zo’n zet beraamt, zal het waarschijnlijk pas over een paar jaar in de toeleveringsketens verschijnen. Totdat dat het geval is, of totdat er genoeg tijd is verstreken om alle hoop echt uit te roeien, kunnen Mini-bezitters troost putten uit de wetenschap dat onze telefoons nog een tijdje updates zullen blijven ontvangen – en bij het herinneren van de glorieuze, zij het korte, tijd dat Apple terugkwam de kleine telefoon.

Categories: HomeMobile

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *