Hoe

LONDEN — Nadat ze uit een laatste riskante operatie kwamen, kregen de Braziliaanse tweelingbroers Arthur en Bernardo Lima een emotionele stroom van applaus, gejuich en tranen van medisch personeel en familieleden.

Voor het eerst lagen de jongens van elkaar gescheiden, face-to-face en hand in hand in een gedeeld ziekenhuisbed in Rio de Janeiro, nadat artsen daar en bijna 6.000 mijl verderop in Londen samenwerkten met behulp van virtual reality-technieken om de Siamese 3 te opereren. -jaar oud.

De zeer complexe medische procedure scheidde de tweeling, die afkomstig is uit Roraima op het platteland van Noord-Brazilië en craniopagus werd geboren, wat betekent dat ze met elkaar verbonden waren met gefuseerde schedels en verstrengelde hersenen die vitale aderen deelden. Slechts 1 op de 60.000 geboorten resulteert in Siamese tweelingen, en nog minder zijn craniaal verbonden.

Medische experts hadden de operatie om de broers te scheiden onmogelijk genoemd.

Maar medisch personeel van Rio’s Instituto Estadual do Cérebro Paulo Niemeyer werkte samen met de in Londen gevestigde chirurg Noor ul Owase Jeelani van het Great Ormond Street Hospital om geavanceerde virtual reality-technologie te gebruiken om de moeizame procedure te oefenen.

Het omvatte gedetailleerde beeldvorming van de hersenen van de jongens, inclusief CT- en MRI-scans, evenals controles van de rest van hun lichaam. Gezondheidswerkers, ingenieurs en anderen verzamelden gegevens om 3D- en virtual reality-modellen van de hersenen van de tweeling te maken, zodat de teams hun anatomie in meer detail konden bestuderen.

De internationale teams werkten vervolgens maandenlang aan de voorbereiding van de procedures, volgens de Britse liefdadigheidsinstelling Gemini Untwined, die de operatie faciliteerde en werd opgericht door Jeelani, een gerenommeerde Brits-Kashmiri neurochirurg.

Milieurampen treffen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, zegt het rapport

De chirurgische teams voerden een cross-continentale “proefoperatie” uit met behulp van virtual reality, de eerste keer dat dergelijke technologie voor dit doel in Brazilië werd gebruikt, volgens de liefdadigheidsinstelling. Ze voerden zeven operaties uit om de tweeling volledig te scheiden, met uren operatietijd en bijna 100 medische staf.

“De scheiding was de meest uitdagende tot nu toe”, zei Gemini Untwined maandag in een verklaring. “Met bijna vier jaar oud waren Arthur en Bernardo ook de oudste craniopagus-tweelingen met een gefuseerd brein dat gescheiden moest worden, wat extra complicaties met zich meebracht.” De optimale leeftijd voor scheiding is tussen de 6 en 12 maanden oud, zei het.

Hoewel de succesvolle operatie in juni plaatsvond, hielden de artsenteams het publiceren ervan uit, zodat ze zich konden concentreren op het herstel van de jongens, vertelde Francesca Eaton, een woordvoerster van het Great Ormond Street Hospital, woensdag aan The Washington Post.

Craniopagus Siamese kinderen hebben doorgaans nog nooit rechtop gezeten, gekropen of gelopen en hebben na de operatie intensieve revalidatie nodig. Arthur en Bernardo zullen zes maanden revalidatie ondergaan in het ziekenhuis en kijken ernaar uit om binnenkort hun vierde verjaardag samen te vieren, zei Gemini Untwined, “eindelijk in staat om elkaar van aangezicht tot aangezicht te zien”, samen met hun ouders Adriely en Antonio Lima.

Jeelani, een specialist in het scheiden van craniopagus-tweelingen, noemde het een ‘opmerkelijke prestatie’.

“Als ouder is het altijd zo’n speciaal voorrecht om de uitkomst voor deze kinderen en hun familie te kunnen verbeteren”, zei hij in een verklaring. “We hebben niet alleen gezorgd voor een nieuwe toekomst voor de jongens en hun familie, we hebben het lokale team ook uitgerust met de capaciteiten en het vertrouwen om dergelijk complex werk in de toekomst opnieuw met succes uit te voeren.”

Jeelani vertelde Britse media deze week dat de laatste operatie “zeven weken geleden” plaatsvond, maar dat het tijd zou kosten voor een volledige prognose van de toekomst van de tweeling – aangezien oudere kinderen de neiging hebben om langzamer te genezen. Hij zei dat de coronaviruspandemie ook de operatie had vertraagd.

Tot 1 op de 4 bekende zwangerschappen kan eindigen in een miskraam

“In sommige opzichten worden deze operaties als de moeilijkste van onze tijd beschouwd, en om het in virtual reality te doen, was gewoon echt man-op-Mars-dingen”, vertelde hij aan de Press Association. Jeelani zei dat de riskante operatie werd bemoeilijkt door littekenweefsel van eerdere operaties bij de jongens.

Hij voegde eraan toe dat het gebruik van virtual reality-technieken betekende dat chirurgen de anatomie konden zien en procedures konden oefenen zonder “de kinderen in gevaar te brengen”, wat volgens hem enorm “geruststellend” was voor medisch specialisten. “Het was geweldig om hen op deze reis te kunnen helpen”, voegde hij eraan toe.

Het Braziliaanse ziekenhuis zei dat het zou blijven samenwerken met de Britse liefdadigheidsinstelling om andere zeldzame, vergelijkbare gevallen van Siamese tweelingen in Zuid-Amerika te behandelen.

“Dit is de eerste operatie van deze complexiteit in Latijns-Amerika”, zegt Gabriel Mufarrej, hoofd pediatrische chirurgie aan het Instituto Estadual do Cérebro Paulo Niemeyer.

Hij zei dat de jongens “hier in het ziekenhuis” deel van ons gezin waren geworden, na meer dan twee jaar medische zorg. “We zijn verheugd dat de operatie zo goed is verlopen en dat de jongens en hun familie zo’n levensveranderende uitkomst hebben gehad.”


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *