In discussies over super-apps wordt vaak een handvol Aziatische mobiele apps zoals AliPay, Gojek, Grab en WeChat genoemd als opvallende voorbeelden.

Ondertussen claimen ook een handvol Amerikaanse multinationals steeds vaker de status van superapp. PayPal, Facebook/WhatsApp en Uber hebben de afgelopen jaren hun functionaliteit gediversifieerd en bieden nu een reeks diensten aan onder de paraplu van één app.

Lees verder: De Super App-verschuiving

Op de vraag hoe een Afrikaanse super-app eruit zou zien, maakte Vimal Kumar Ambat, CEO van Airtel Mobile Commerce (AMC), enkele verhelderende opmerkingen aan PYMNTS.

Hij wees erop dat hoewel iedereen WeChat beschouwt als de ultieme super-app, in de context van Afrika’s lage smartphonepenetratie, dat model momenteel niet dezelfde succesvooruitzichten heeft. Hij zei dat “een super-app predikt dat je een smartphone nodig hebt” [and] je moet een gebruiker van inhoud zijn.”

Hij voegde eraan toe dat zelfs mensen met een smartphone vaak standaard ongestructureerde aanvullende servicegegevens (USSD) betalingen gebruiken.

Zie ook: Centrale Bank geeft knipoog naar mobielgeldlicenties; Airtel Fast-Tracks Plannen voor IPO Mobile Money Unit

In feite zou de voorkeur voor USSD-portefeuilles voor mobiel geld in veel Afrikaanse landen kunnen voorkomen dat veel van de internationale Big Tech-super-apps grip krijgen op het continent, tenzij ze beter worden geïntegreerd met het ecosysteem voor mobiel geld.

Er zijn echter een aantal Afrikaanse toepassingen van eigen bodem waarin USSD-interoperabiliteit is ingebouwd.

Verwant: 3 Telco-gestuurde apps om te bekijken in opkomende markten in 2022

Africa’s Homegrown Super Apps

Een lijst van deze super-apps kan mogelijk tientallen apps en services uit verschillende hoeken van het continent bevatten, maar hier werpt PYMNTS een blik op drie kanshebbers die zich hebben gevestigd als multi-service-apps op het continent.

Safaricom’s M-Pesa

Voortbouwend op zijn portemonnee voor mobiel geld lanceerde het Keniaanse telecommunicatiebedrijf Safaricom in 2021 de M-Pesa super-app.

De alles-in-één-app heeft een offline-functie waarmee klanten de M-Pesa-service kunnen gebruiken om betalingen te doen, zelfs zonder databundels of wanneer ze offline zijn. Bovendien heeft de super-app PayPal ook in het platform geïntegreerd, waardoor gebruikers PayPal-transacties kunnen ontvangen en starten vanuit hun M-Pesa-portemonnee.

Bovendien hebben M-Pesa-gebruikers vanuit de app toegang tot een reeks diensten, zoals het boeken van tickets en het betalen van facturen, dankzij “mini-apps” waarmee derden kunnen integreren in het M-Pesa-platform.

In de Keniaanse context zijn de zakelijke praktijken van Safaricom eerder onder de loep genomen door de concurrentiewaakhond van het land. Aangezien de dominantie van het bedrijf op het gebied van telecommunicatie en mobiel geld echter steeds meer op de proef wordt gesteld door nieuwkomers, evolueren haar producten naar meer open producten.

Toen PYMNTS sprak met Peter Ndegwa, CEO van Safaricom, noemde hij het bedrijf ‘een faciliterend ecosysteem’ in plaats van een vastberaden betalingsoplossing.

Lees verder: ‘Innovatiemindset’ cruciaal voor het succes van M-Pesa

Safaricom heeft bijvoorbeeld het mobiele geldnetwerk M-Pesa opengesteld voor andere operators, zodat klanten van concurrerende mobiele serviceproviders, zoals Telkom Kenya en Airtel Kenya, producten en diensten via M-Pesa kunnen betalen.

JumiaBetalen door Jumia

Toen de pan-Afrikaanse eCommerce-gigant Jumia in 2017 JumiaPay lanceerde, was het moeilijk om niet te speculeren dat de betalingsoplossing het traject naar de super-app-status zou volgen dat is uitgezet door AliPay en PayPal.

Net als die apps begon JumiaPay met het bedienen van een specifieke niche als betaalmethode voor shoppers die het Jumia eCommerce-platform gebruikten. In de jaren sinds de lancering heeft het zijn aanbod aan betalingsdiensten echter uitgebreid en functioneert het nu als een volwaardige digitale portemonnee voor online betalingen, evenals een mobiele geldportemonnee en een platform voor geldoverdracht.

Zie ook: JumiaPay-transacties zijn goed voor 34% van het totale aantal bestellingen in het eerste kwartaal, geconfronteerd met toegenomen concurrentie

Als teken dat de betaaloplossing aan populariteit wint, blijkt uit cijfers dat het percentage betalingen op de Jumia-website met de JumiaPay-app goed is voor meer dan een derde van alle transacties.

Verwant: Jumia’s Payments Unit nu een derde van de marktinkomsten

Tegelijkertijd heeft Jumia ook het aanbod van de super-app uitgebreid. In april kondigde het bedrijf de lancering aan van een eHealth-abonnementsservice, die gebruikers van de Nigeriaanse JumiaPay-app toegang geeft tot een erkende arts via een geïntegreerde eDoctor-service.

Selectie van GTCO

Squad, een uitbreiding van GTCO’s betalingsoplossing HabariPay, is een allesomvattende oplossing die verschillende financiële technologieën onder één dak samenbrengt.

Door een betalingsgateway, een eCommerce-platform en een point-of-sale-app te combineren waarmee verkopers contactloze NFC-betalingen kunnen accepteren, positioneert GTCO Squad als een one-stop-shop voor alles wat met betalingen te maken heeft.

Lees verder: Nigeria’s GTCO toont ‘Super App’-ambities met lancering van squadron

Uiteindelijk is er op de Afrikaanse markt ruimte voor een veelheid aan spelers. Tot op heden hebben wereldwijde Big Tech-super-apps niet zoveel grip op het continent gehad als ze hadden gehoopt, maar dat betekent niet dat ze het hebben opgegeven.

Voor de inlandse super-apps van Afrika, waaronder de drie die hier worden besproken, zijn verschillende combinaties en configuraties die inspelen op de eigenaardigheden van Afrikaanse markten – zoals de grotere voorkeur voor mobiel geld in vergelijking met andere delen van de wereld – tot nu toe de sleutel tot hun succes gebleken.

Voor alle PYMNTS EMEA-dekking, abonneer je op de daily EMEA-nieuwsbrief.

——————————

NIEUWE PYMNTS-ENquête VINDT 3 IN 4 CONSUMENTEN MET STERKE VRAAG NAAR SUPER-APPS

Over: De bevindingen in het nieuwe onderzoek van PYMNTS, “The Super App Shift: How Consumers Want To Save, Shop And Spend In The Connected Economy”, een samenwerking met PayPal, analyseerden de reacties van 9.904 consumenten in Australië, Duitsland, het VK en de VS en toonde een sterke vraag naar een enkele multifunctionele super-app in plaats van tientallen individuele apps te gebruiken.

Categories: Homephone app

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *