Overzicht: Het hebben van een ouder die alcoholverslaafd is, verhoogt het risico dat een persoon verslaafd raakt aan sterk bewerkte voedingsmiddelen, meldt een nieuwe studie.

Bron: Universiteit van Michigan

Mensen met een ouder met een voorgeschiedenis van alcoholproblemen lopen een groter risico om tekenen van verslaving aan sterk bewerkte voedingsmiddelen te vertonen, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Michigan.

Deze voedingsmiddelen, zoals ijs, chocolade, pizza en friet, bevatten onnatuurlijk grote hoeveelheden geraffineerde koolhydraten en vetten die bij sommige mensen een verslavende reactie kunnen veroorzaken.

UM-onderzoekers wilden weten of een belangrijke risicofactor voor verslaving – een ouder met alcoholproblemen – een verhoogd risico op verslaving aan sterk bewerkte voedingsmiddelen voorspelde.

Maar liefst 1 op de 5 mensen lijkt deze klinisch significante verslaving aan sterk bewerkte voedingsmiddelen te vertonen, gekenmerkt door een verlies van controle over de inname, intense onbedwingbare trek en een onvermogen om te minderen ondanks negatieve gevolgen.

“Mensen met een familiegeschiedenis van verslaving lopen mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van een problematische relatie met sterk bewerkte voedingsmiddelen, wat echt een uitdaging is in een voedselomgeving waar deze voedingsmiddelen goedkoop, toegankelijk en veel op de markt worden gebracht”, zegt Lindzey Hoover, UM-psychologie afgestudeerde student en hoofdauteur van de studie.

Dit toont een vrouw die frietjes eet
UM-onderzoekers wilden weten of een belangrijke risicofactor voor verslaving – een ouder met alcoholproblemen – een verhoogd risico op verslaving aan sterk bewerkte voedingsmiddelen voorspelde. Afbeelding is in het publieke domein

Maar verslavende reacties eindigden niet bij eten, omdat mensen met een voedselverslaving ook meer kans hadden op persoonlijke problemen met alcohol, cannabis, tabak en vapen, zo bleek uit het onderzoek.

Diëten die worden gedomineerd door sterk bewerkte voedingsmiddelen en overmatige inname van verslavende stoffen zijn de belangrijkste oorzaken van vermijdbare sterfte in de moderne wereld. Deze studie suggereert dat interventies nodig zijn om tegelijkertijd verslavend eten en middelengebruik te verminderen.

“Volksgezondheidsbenaderingen die de schade van andere verslavende stoffen hebben verminderd, zoals het beperken van marketing voor kinderen, kunnen belangrijk zijn om te overwegen om de negatieve impact van sterk bewerkte voedingsmiddelen te verminderen,” zei Hoover.

Over dit nieuws over verslavingsonderzoek

Auteur: Perskantoor
Bron: Universiteit van Michigan
Contact: Persvoorlichting – Universiteit van Michigan
Afbeelding: De afbeelding is in het publieke domein

Originele onderzoek: Gesloten toegang.
“Het gelijktijdig voorkomen van voedselverslaving, obesitas, problematisch middelengebruik en ouderlijke geschiedenis van problematisch alcoholgebruik” door Lindzey V. Hoover et al. Psychologie van verslavend gedrag

Zie ook

Dit toont de robothuid op een vinger

Abstract

Gelijktijdig optreden van voedselverslaving, obesitas, problematisch middelengebruik en ouderlijke geschiedenis van problematisch alcoholgebruik

Doelstelling: De huidige studie onderzoekt de percentages van gelijktijdig voorkomen van voedselverslaving (FA), problematisch middelengebruik (alcohol, cannabis, sigaretten, nicotinevaping), ouderlijke geschiedenis van problematisch alcoholgebruik en obesitas als een belangrijke stap om te begrijpen of een verslavende zoals eten fenotype bestaat.

Methode: Een steekproef uit de gemeenschap van 357 Amerikaanse volwassenen (49,7% man, 77,6% blank, Mleeftijd 40.7) de Yale Food Addiction Scale 2.0 (YFAS2.0), de Alcohol Use Disorders Identification Test, de Cannabis Use Disorders Identification Test, de Fagerstrom Test for Nicotine Dependence, de E-Sigarette Dependence Scale, de Family Tree Questionnaire en demografische / zelfrapportage body mass index vragen via Amazon Mechanical Turk. Risicoratio’s (RR’s; ongecorrigeerd en gecorrigeerd voor sociodemografische covariaten) werden berekend met behulp van gemodificeerde Poisson’s regressie.

Resultaten: Het risico op FA was hoger bij deelnemers met problematisch alcoholgebruik (RR = 2,13, 99% CI [1.32, 3.45]), smoking (RR = 1,86, 99% CI [0.82, 3.36]), cannabisgebruik (ongecorrigeerd; RR = 2,22, 99% CI [1.17, 4.18]), vapen (RR = 2,71, 99% CI [1.75, 4.21]), en ouderlijke geschiedenis van problematisch alcoholgebruik (RR = 2,35, 99% CI [1.46, 3.79]). Risico op AF bij deelnemers met obesitas was alleen hoger in aangepaste modellen (RR = 1,87, 99% CI [1.06, 3.27]). Obesitas was niet significant geassocieerd met problematisch middelengebruik en ouderlijke voorgeschiedenis van problematisch alcoholgebruik.

bevindingen: FA, maar niet obesitas, kwam samen voor met problematisch middelengebruik en een ouderlijke geschiedenis van problematisch alcoholgebruik. Resultaten ondersteunen de conceptualisering van FA als een verslavende aandoening. Het opnemen van FA als verslavende aandoening in diagnostische kaders is een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *