JMIR Publicaties onlangs gepubliceerd “Voordelen van Virtual Reality Balance-training voor patiënten met de ziekte van Parkinson: systematische review, meta-analyse en meta-regressie van een gerandomiseerde gecontroleerde studie” in JMIR Serious Games, waarin werd gerapporteerd dat het onderzoeken van balanstraining in virtual reality (VR) in toenemende mate wordt nagestreefd in biomedisch onderzoek, met name met betrekking tot het evenwichtsvermogen met VR.

Bestaande systematische reviews hebben echter inconsistente conclusies gevonden over de werkzaamheid van VR bij het verbeteren van de balans bij patiënten met de ziekte van Parkinson (PD).

Het doel van het onderzoek was om de impact van VR-balanstraining op het evenwichtsvermogen van patiënten met PD te evalueren.

In totaal werden 16 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken geanalyseerd, waarbij de methodologische kwaliteitsevaluatiescore varieerde van 5 tot 8 punten.

Meta-analyse toonde aan dat het evenwichtsvermogen van PD significant was verbeterd na VR-training in vergelijking met de controlegroep (gestandaardiseerd gemiddeld verschil 2.127, 95% BI 1.22-3.052, P<.001).

De ziekte van Parkinson (PD) is de meest voorkomende neurodegeneratieve bewegingsstoornis en is het resultaat van gestoorde dopamine-producerende zenuwcellen in de ventrale middenhersenen die gepaard gaan met progressief neuronaal verlies.”

Dr. Zhanbing Ren, Universiteit van Shenzhen

VR-technologie omvat interactietechnologie tussen mens en computer op basis van perceptie en kan patiënten multisensorische stimulatie en rijke virtuele scènes bieden, het gevoel van onderdompeling vergroten en realtime feedback over fysieke acties realiseren.

Virtual Reality-training verbetert het evenwicht voor patiënten met de ziekte van Parkinsonhttps://t.co/XOP7fLX1vz#VirtualReality #HealthTech #Innovation #ParkinsonDisaese #Training #Applications #TechTrends #future #business #Health #Applications #Education pic.twitter.com/saj31qXhvN

-; QS2 Punt (@QS2Point) 4 maart 2022

De belangrijkste potentiële mechanismen van VR-therapie zijn de herhaalbaarheid van virtuele taken, positieve feedback van virtuele apparaten en concrete simulatie van een virtuele omgeving.

Daarom kan VR-technologie een effectief middel zijn om neurodegeneratieve ziekten zoals PD te behandelen.

De virtuele omgeving gecreëerd door VR-technologie kan de illusie van lichaamsbeweging bevorderen, de onderdompeling vergroten om de activering van motorische hersengebieden te verbeteren, de veranderingen van de neurale plasticiteit van de hersenen mobiliseren, de synapsen van cellen van het zenuwstelsel reconstrueren en het centrale zenuwstelsel direct trainen, wat resulteert in aanzienlijke voordelen voor de reorganisatie en het herstel van de zenuwstructuur bij PD en andere neurodegeneratieve ziekten.

Bovendien zijn de steekproefomvang van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken momenteel onvoldoende om het dosiseffect van VR-technologietraining op het verbeteren van de PD-balans te onderzoeken.

Dr. Ren en hun team concludeerden in hun JMIR Publications Research Output, “De systematische review en meta-analyse bevestigden dat VR-balanstraining een zeer effectief middel is om de balansprestaties te verbeteren met grote effecten bij PD. Bovendien hebben we voorlopig dosis-effectrelaties geëxtraheerd voor trainingsvolume, waardoor clinici en beoefenaars worden geïnformeerd om effectieve VR te ontwerpen evenwichtstraining voor evenwichtsvermogen. Toekomstige studies moeten zich vooral richten op de gedetailleerde beschrijving van trainingsvariabelen, om de dosis-effectrelatie van VR-balanstraining bij PD verder te analyseren.”

Bron:

Referentie tijdschrift:

Wu, J. et al. (2022) Voordelen van Virtual Reality Balance-training voor patiënten met de ziekte van Parkinson: systematische review, meta-analyse en meta-regressie van een gerandomiseerde gecontroleerde studie. JMIR Serious Games. doi.org/10.2196/30882.

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *