De mars naar abonnementen – alles gaat door, van streamingdiensten tot autofuncties, en nu zelfs tot uw persoonlijk welzijn, met de recente aankondigingen van Apple die de basis leggen voor een nieuw type abonnement: Safety as a Service.

Het technologiebedrijf kondigde op 7 september Emergency SOS via satelliet aan, een nieuwe functie die beschikbaar is op zijn nieuwste iPhones en die gebruikers verbindt met hulpdiensten via een satellietantenne die in de hardware is ingebouwd. Apple zei dat de service twee jaar gratis zou worden aangeboden, maar zei niet hoeveel het na die periode zou kosten. Apple heeft niet gereageerd op een verzoek om toekomstige prijzen.

Analisten zeggen dat het bedrijf steunt op zijn bestaande geloofwaardigheid en thema’s op het gebied van gezondheid en fitness, vooral na het succes van de Apple Watch als een op fitness gericht apparaat. De grote vraag waar Apple op gokt: is of veiligheid alleen een voldoende grote drijfveer zal zijn om klanten naar een abonnementsservice te lokken. Consumenten kunnen uiteindelijk worden aangetrokken door de reeks services die beschikbaar zijn op de iPhone, naast Emergency SOS.

“We hebben in ons werk over het algemeen gezien dat upgrades voor consumenten meer worden aangedreven door een verzameling functies”, Samik Chatterjee, IT Hardware Analyst bij JPMorgan. “Als je nadenkt over wat Apple met hun ecosysteem meebrengt, is er veel gemak van het gebruik van de hardware, maar ook van de services die je erop kunt gebruiken, inclusief nu veiligheid.”

Mensen bezoeken de Apple Store in de Cumberland Mall in Atlanta, Georgia, VS, 3 mei 2022. REUTERS/Alyssa Pointer
Mensen bezoeken de Apple Store in de Cumberland Mall in Atlanta, Georgia, VS, 3 mei 2022. REUTERS/Alyssa Pointer

Een potentieel veiligheidsabonnement zou naast een aantal andere portemonnee-afvoerende aanbiedingen van Apple zitten, waaronder Peloton-concurrent Apple Fitness (die $ 9,99 per maand kost), zijn eigen interne streamingdienst, Apple TV+ en zijn samengestelde games-abonnement, Apple Arcade beide voor $ 4,99 per maand. Het bedrijf biedt ook een bundelversie aan, de Apple One voor $ 14,95 per maand, voor de meest toegewijde abonnees, en biedt zelfs hardware-als-een-abonnement via het iPhone-upgradeprogramma, dat abonnees elk jaar de nieuwste iPhone belooft voor $ 39,50 per maand .

Het concept van veiligheidsabonnementen is niet geheel nieuw. Automaker General Motors biedt al lang zijn OnStar-service voor voertuigen aan, beginnend bij $ 24,99 per maand, waarmee abonnees nooddiensten kunnen bellen. En op navigatie gerichte rivaal Garmin heeft abonnementen voor veiligheidsoproepen verkocht voor zijn satelliet-compatibele apparaten – compleet met een eenvoudig te activeren SOS-knop. Het op satellieten gebaseerde inReach-abonnement kost momenteel $ 14,95 per maand.

Er zijn duidelijke overheadkosten voor Apple bij het verstrekken van nood-SOS via satelliet. Tijdens het productlanceringsevenement “Far Out” van het technologiebedrijf in de herfst, onthulde Apple nieuwe iPhones die zijn uitgerust met satellietantennes die contact kunnen opnemen met hulpdiensten zonder een mobiel netwerk te gebruiken.

Een gast bekijkt de nieuwe iPhone 14 tijdens een Apple-evenement op hun hoofdkantoor in Cupertino, Californië, VS 7 september 2022. REUTERS/Carlos Barria
Een gast bekijkt de nieuwe iPhone 14 tijdens een Apple-evenement op hun hoofdkantoor in Cupertino, Californië, VS 7 september 2022. REUTERS/Carlos Barria

De apparaten vragen gebruikers om een ​​speciaal opgemaakt sms-bericht via satelliet te sturen naar een door Apple bemand centrum dat namens de gebruiker om hulp vraagt. De service zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor gebruikers in de VS en Canada vanaf november, wanneer de eerste apparaten met de nieuwe antennes worden uitgebracht.

Voor Apple, wiens eerdere aanbiedingen allemaal beslist meer mainstream waren, is een abonnement dat zich richt op de persoonlijke veiligheid van zijn gebruikers nog steeds afhankelijk van de buy-in van de gebruiker.

“De gemiddelde consument, zelfs als het een buitenmens is die naar gebieden zonder mobiele service zou gaan, het zal even duren voordat mensen dit begrijpen”, zegt Ryan Reith, VP Consumer Devices bij IDC Group.

Reith zegt echter dat de SOS-functie van Apple de basis zou kunnen leggen voor een breder gebruik van satellieten om te communiceren dan alleen noodgevallen – en veiligheid te gebruiken om gebruikers te overtuigen om voor de service te betalen zodra de periode van twee jaar is verstreken. “Ik beschouw dit als de allereerste stap in wat ze willen doen om satellietcommunicatie voor hun apparaat te benutten.”

De haak voor consumenten zou in de proefperiode kunnen zitten. “Twee jaar gratis is volkomen logisch”, zegt Reith. “Iedereen neemt alles gratis aan.”

Mike Juang is Senior Producer bij Yahoo Finance. Volg hem op Twitter op @mikejuangnews.

Klik hier voor het laatste nieuws over technologie, recensies en handige artikelen over technologie en gadgets

Lees het laatste financiële en zakelijke nieuws van Yahoo Finance

Download de Yahoo Finance-app voor: Appel goud android

Volg Yahoo Finance op Twitter, Facebook, instagram, Flipboard, LinkedInen Youtube

Categories: HomeMobile

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *