C3.ai (HEBBEN 0,00%) was een van de populairste technologieaandelen van 2020. Het enterprise AI-softwarebedrijf ging in december naar de beurs voor $ 42 per aandeel en opende op $ 100 voordat het later die maand een recordhoogte van $ 177,47 bereikte.

Vandaag de dag worden de aandelen van C3.ai om drie eenvoudige redenen onder $20 per aandeel verhandeld. Ten eerste hadden de waarderingen een onhoudbaar niveau bereikt. Op het hoogtepunt werd het gewaardeerd op $ 17 miljard – of 93 keer de omzet die het daadwerkelijk zou genereren in fiscaal 2021 (dat afgelopen april eindigde). Die schuimige prijs-tot-omzetverhouding maakte het een gemakkelijk doelwit voor de beren, aangezien stijgende rentetarieven de duurdere groeiaandelen van de markt verpletterden.

De achterkant van het hoofd van een androïde verbrijzelt.

Bron afbeelding: Getty Images.

Ten tweede vertraagde de groei van C3.ai na zijn publieke debuut. De omzet steeg met 71% in fiscaal 2020, maar groeide met slechts 17% in fiscaal 2021 toen de pandemie haar kernenergie- en industriële markten ontwrichtte. De omzet steeg met 38% tot $ 253 miljoen in fiscaal 2022 toen die tegenwind afnam, maar het verwacht slechts een groei van 22%-25% in fiscaal 2023, aangezien het worstelt met verschillende vertraagde deals.

Ten slotte blijft C3.ai zeer onrendabel. Het nettoverlies nam af van $ 69 miljoen in fiscaal 2020 tot $ 56 miljoen in fiscaal 2021, maar meer dan verdrievoudigd tot $ 192 miljoen in fiscaal 2022. Die zee van rode inkt maakte het nog minder aantrekkelijk omdat stijgende rentetarieven de leenkosten voor onrendabele bedrijven stegen .

Maar na die scherpe daling wordt C3.ai verhandeld tegen slechts zes keer de omzet van dit jaar. Drie recente ontwikkelingen – die als groene vlaggen kunnen worden beschouwd – zouden ook een aantal bulls terug kunnen brengen naar dit in elkaar geslagen aandeel.

1. C3.ai breidt zijn samenwerking met Google Cloud uit

Afgelopen september werkte C3.ai samen met Alfabet‘s (GOOG -0,14%) (GOOGL -0,36%) Google gaat zijn Enterprise AI-applicaties samen met Google Cloud-abonnementen verkopen.

Die samenwerking leidde in juni tot de lancering van de C3 AI Supply Chain Suite voor Google Cloud. Dit nieuwe product maakt gebruik van de services van Google Cloud om verschillende AI-algoritmen te creëren voor het oplossen van de aanhoudende supply chain-crisis. Het heeft met name tot doel de tijdige leveringen te verbeteren door de algoritmen van C3.ai te gebruiken om de vraag te voorspellen, voorraden te optimaliseren, de productie te stroomlijnen en betrouwbaardere schattingen van de doorlooptijd te geven.

Met deze nieuwe service zou C3.ai de aandacht van meer zakelijke klanten moeten kunnen trekken op Google Cloud, ‘s werelds op twee na grootste cloudinfrastructuurplatform. Ondertussen zou Google een ander hulpmiddel krijgen om zijn twee grotere rivalen uit te dagen — Amazone Webservices (AWS) en Microsoft Azuurblauw.

2. C3.ai haalt nieuw HHS-contract binnen

Eind juni kregen C3.ai en het softwarebedrijf CITI een gezamenlijk vijfjarig contract ter waarde van $ 90 miljoen van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS).

Deze algemene koopovereenkomst is bedoeld om de implementatie van enterprise AI-software in de hele HHS te versnellen, en het stelt HHS-functionarissen in staat om de AI-apps van C3.ai te installeren, toegang te krijgen tot het gegevensverzamelingsplatform en gegevens te analyseren met zijn voorspellende machine learning-mogelijkheden.

Het is onduidelijk hoeveel van dat contract C3.ai daadwerkelijk als omzet zal erkennen, maar het zou zinvol kunnen zijn – aangezien het dit jaar naar verwachting slechts ongeveer $ 311 miljoen aan inkomsten zal genereren.

3. Nog een militaire deal

Afgelopen december tekende C3.ai een vijfjarig contract van $500 miljoen met het Ministerie van Defensie (DoD) om zijn AI-aangedreven applicaties op te schalen.

Begin juli de defensiereus Raytheon Technologies (RTX 0,38%) koos C3.ai’s AI Application Platform om AI- en machine learning-mogelijkheden te bieden voor de Tactical Intelligence Targeting Access Node (TITAN) van het Amerikaanse leger, een tactisch grondstation dat lucht- en terrestrische bedreigingen volgt.

Het is onduidelijk hoeveel dit contract waard is, maar het zal waarschijnlijk de DOD-deal van C3.ai aanvullen en mogelijk de penetratie van de militaire markt verdiepen.

Zullen deze deals het grootste probleem van C3.ai oplossen?

Deze deals zijn bemoedigend, maar de echte vraag is of ze de afhankelijkheid van C3.ai van de energiereus op een zinvolle manier kunnen verminderen Baker Hughes (BKR 1,33%).

Baker Hughes is de joint venture-partner van C3.ai en was eind fiscaal 2022 nog steeds goed voor 45% van zijn RPO (resterende prestatieverplichtingen, of de resterende inkomsten die uit zijn huidige contracten moeten worden gefactureerd). De beren noemen die klant vaak concentratie, samen met de aanstaande afloop van Baker’s JV-deal in april 2024, als heldere rode vlaggen voor de toekomst.

Daarom moeten beleggers deze nieuwe deals beschouwen als groene vlaggen voor de toekomst van C3.ai, maar ze moeten ook hun verwachtingen temperen en kijken of ze de afhankelijkheid van Baker Hughes daadwerkelijk verminderen.

Suzanne Frey, een executive bij Alphabet, is lid van de raad van bestuur van The Motley Fool. John Mackey, CEO van Whole Foods Market, een dochteronderneming van Amazon, is lid van de raad van bestuur van The Motley Fool. Leo Sun heeft posities in Alphabet (A-aandelen), Amazon en C3.ai, Inc. The Motley Fool heeft posities in en beveelt Alphabet (A-aandelen), Alphabet (C-aandelen), Amazon en Microsoft aan. The Motley Fool beveelt C3.ai, Inc. aan. The Motley Fool heeft een openbaarmakingsbeleid.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *