Je zult nooit meer op dezelfde manier naar ‘s werelds beroemdste schilderijen kijken.

Een bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie heeft een nieuwe tool gemaakt waarmee gebruikers zich een wereld kunnen voorstellen buiten het kader van hun favoriete kunstwerk.

De tool, genaamd ‘Outpainting’, is ontworpen door medewerkers van de firma OpenAI in San Francisco als onderdeel van hun innovatieve tekst-naar-beeldsysteem, DALL-E 2.

De gebruiksvriendelijke tool – die vorige week werd gelanceerd – vereist slechts twee stappen, waarbij gebruikers eenvoudig het kunstwerk selecteren waarmee ze willen spelen en vervolgens typen wat ze willen zien toegevoegd.

De woorden worden vervolgens omgezet in afbeeldingen via AI-technologie, die aan het kunstwerk worden bevestigd, het naar buiten uitbreiden en de hele betekenis ervan veranderen.

“Outpainting helpt gebruikers hun creativiteit te vergroten door een afbeelding buiten de oorspronkelijke grenzen voort te zetten … gewoon door een natuurlijke taalbeschrijving te gebruiken”, legt OpenAI uit in een persbericht.

Medewerkers van OpenAI besloten het schilderij uit 1903 van Cassius Marcellus Coolidge op een speelse manier opnieuw te bedenken
Medewerkers van OpenAI besloten het schilderij “A Friend in Need” uit 1903 van Cassius Marcellus Coolidge op een speelse manier opnieuw te bedenken.
Time Life-foto’s/Getty Images
Met behulp van AI-technologie kunnen de
Met behulp van AI-technologie kon de tool “Outpainting” de originele afbeelding naar buiten uitbreiden. De scène in het originele kunstwerk is nu slechts een van een aantal hoektanden die poker spelen.
PLAAT

Het bedrijf voegde eraan toe dat Outpainting in staat is om rekening te houden met de “bestaande visuele elementen van de originele afbeelding – inclusief schaduwen, reflecties en texturen – om de [same] context.”

Software-ingenieur Ken Kocienda – beroemd vanwege het uitvinden van de autocorrectie van de Apple iPhone – kreeg een voorbeeld van de tool en ging naar Twitter in juni om te onthullen dat hij Johannes Vermeers c. 1665 schilderij “Meisje met een parel.”

Kocienda schreef: “Hier is het startbeeld en de prompt die ik gaf: ‘Studioscène voor het maken van foto’s van een fotomodel met fotografen, camera’s op statieven en veel lichten, uiterst gedetailleerd olieverfschilderij.'”

Een tweede tweet toonde het beeld dat Outpainting creëerde, met het onderwerp van het schilderij omringd door een modefotograaf en een model.

Verschillende gebruikers van Outpainting hebben Johannes Vermeer's c.  1665 schilderij
Verschillende gebruikers van Outpainting hebben Johannes Vermeer’s c. 1665 schilderij “Meisje met een parel.”
Foto’s uit de geschiedenis/universeel
De Amerikaanse kunstenaar August Kamp gebruikte Outpainting om opnieuw te bedenken
De Amerikaanse kunstenaar August Kamp gebruikte Outpainting om “Girl with a Pearl Earring” in een huiselijke omgeving te herdenken.
DALL-E / Augustus Kamp
Het iconische schilderij van Edward Hopper uit 1947
Edward Hoppers iconische ‘Zomeravond’ uit 1947 is geschilderd in de stijl van sociaal realisme.
Corbis/VCG via Getty Images
Een medewerker van OpenAI voegde een dinosaurus toe aan de originele Hopper-afbeelding en transformeerde deze in een geheel nieuwe, surrealistische afbeelding.
Een medewerker van OpenAI voegde een dinosaurus toe aan het originele Hopper-schilderij en transformeerde het in een geheel nieuw, surrealistisch beeld.
DALL-E / homezlice

Ondertussen gebruikte de Amerikaanse kunstenaar August Kamp Outpainting ook om “Girl With a Pearl Earring” opnieuw te bedenken.

Kamp creëerde een meer huiselijke sfeer door woorden als ‘huis’, ‘keuken’ en ‘planken’ in te typen.

OpenAI’s Twitter account heeft ook andere creatieve kijk op klassieke kunstwerken gepubliceerd, allemaal gemaakt met Outpainting.

Ondertussen een post waarin de cover van de Beatles-klassieker opnieuw wordt vormgegeven
Ondertussen bewijst een post waarin de hoes van het klassieke “Abbey Road”-album van The Beatles opnieuw wordt ontworpen, dat de tool ook effectief werkt met foto’s – niet alleen met schilderijen.
Deze bijgewerkte afbeelding laat zien hoe geavanceerde AI-technologie is geworden, waarbij de opnieuw gemaakte foto er volledig realistisch uitziet.
Deze bijgewerkte afbeelding laat zien hoe geavanceerde AI-technologie is geworden, waarbij de opnieuw gemaakte foto er volledig realistisch uitziet.
DALL-E/Hermit_Painter

Een speelse upload toont een humoristische kijk op Edward Hopper’s iconische schilderij ‘Zomeravond’ uit 1947, met een naderende dinosaurus toegevoegd aan de afbeelding.

Het originele kunstwerk, dat een rustige voorstedelijke scène uitbeeldt, is geschilderd in de stijl van sociaal realisme – maar de toevoeging van de dinosaurus transformeert het beeld in een beeld dat zowel surrealistisch als onheilspellend is.

Zelfs het beroemdste kunstwerk ter wereld, Leonardo da Vinci’s “Mona Lisa”, bleef niet gespaard van een speelse herinterpretatie, die het titulaire onderwerp laat zien omringd door een dystopische scène, compleet met vuur en een naderende UFO.

Zelfs het beroemdste kunstwerk ter wereld, dat van Leonardo Da Vinci
Zelfs het beroemdste kunstwerk ter wereld, Leonardo Da Vinci’s “Mona Lisa”, bleef niet gespaard van een speelse herinterpretatie.
AFP via Getty Images

Ondertussen bewijst een post waarin de hoes van het klassieke “Abbey Road”-album van The Beatles opnieuw wordt ontworpen, dat de tool ook effectief werkt met foto’s – niet alleen met schilderijen.

Creatievelingen die hun favoriete kunstwerk willen recreëren, moeten echter geduld hebben, aangezien er al een wachtlijst is voor “Outpainting” vanwege de grote vraag.

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *