Alima, een in Mexico gevestigde startup voor de toeleveringsketen, heeft $ 1,5 miljoen aan nieuwe financiering opgehaald om door te gaan met de ontwikkeling van datagestuurde tools voor bedrijven om de producten die ze nodig hebben in te kopen en deze rechtstreeks aan hen te laten leveren.

Het inkoopproces van vandaag in Latijns-Amerika is ingewikkeld en duur, vertelde mede-oprichter en CEO Jorge Vizcayno aan TechCrunch. Hij legde uit dat restaurants, hotels en cateringbedrijven doorgaans naar drukke markten moeten gaan, met verschillende leveranciers moeten onderhandelen, de kwaliteit van de producten moeten controleren en vervoer moeten regelen, waarbij ze vaak uren moeten rijden om het zelf op te halen.

Aan de andere kant worden boeren en distributeurs geconfronteerd met onzekerheid over de kwaliteit van hun producten zodra ze hun faciliteiten verlaten, als ze voldoende kwantiteit hebben om aan de vraag te voldoen en of ze een eerlijke prijs krijgen.

De markt voor versproducten in Mexico zal naar verwachting de komende vier jaar met $ 4 miljard groeien, dus Vizcayno en mede-oprichter Blanca Espinosa begonnen Alima in juni 2021 om deze problemen te helpen oplossen in afwachting van die groei.

Vizcayno’s achtergrond ligt in mechatronica-engineering, machine learning en datawetenschap, en hij was mede-oprichter van Tuibo, een slim draagbaar apparaat voor fietsers, en was voormalig chief technology officer van Byprice, een prijsvergelijkingsplatform in Mexico, voordat hij Alima oprichtte. Espinosa, de Chief Marketing Officer van Alima, bekleedde eerder groei- en marketingfuncties bij Coca-Cola FEMSA, Amazon en Uber.

Het platform van Alima digitaliseert en optimaliseert inkoop, transport en traceerbaarheid met behulp van kunstmatige intelligentie en analyse-integratie, zodat minder voedsel wordt bedorven. In plaats van elke ochtend naar de markt te gaan, kunnen bedrijven artikelen bestellen tot 22.00 uur en deze voor 07.00 uur in hun winkels laten bezorgen

Het bedrijf biedt momenteel 800 product-SKU’s aan, maar Espinosa zegt dat Alima bereid is het huiswerk voor klanten te doen, zodat ze niet naar meer dan één plek hoeven te gaan om artikelen te vinden.

Alima produceert toeleveringsketen

Alima produceert toeleveringsketen

“Onze filosofie is dat als we het niet hebben, we het zullen vinden”, zei ze. “Als een fine-dining restaurant iets gespecialiseerds nodig heeft, zoeken we een goede leverancier. Het duurt in sommige gevallen minder dan drie dagen om te vinden wat ze willen, en dan hebben we het. Die wendbaarheid in onze catalogus en SKU’s hebben we nog niet eerder gezien.”

Functies omvatten ook belastingfacturen, betalingen, afrekenen en het bijhouden van uitgaven. Voor boeren en distributeurs vermindert deze methode het aantal “schakels” in de toeleveringsketen en zorgt voor een betere prijstransparantie.

Vizcayno noemt Frubana, een in Colombia gevestigd bedrijf dat restaurants verbindt met leveranciers, de naaste concurrent van Alima. In plaats van een “one-stop-shop” te zijn, zoals Frubana zichzelf beschrijft, richt Alima zich alleen op de niche van de toeleveringsketen.

“We streven naar volledige verticale integratie”, zei hij. “Dit is alleen haalbaar door te focussen op één categorie en de waardepropositie langs meerdere distributiekanalen te schalen.”

Nu gewapend met $ 1,5 miljoen aan nieuwe financiering, zal het bedrijf zijn activiteiten kunnen opschalen. De financiering werd geleid door Soma Capital, Y Combinator (het bedrijf zat in de Winter 22-batch), The Dorm Room Fund, Seed9, Pareto en een groep angel-investeerders.

Alima groeide sinds januari met 10 keer meer omzet en groeit nog steeds elke maand met dubbele cijfers. Het werkt momenteel met 600 klanten en Vizcayno verwacht tegen het begin van het jaar het aantal klanten bijna te verdrievoudigen.

Het bedrijf begon vorig jaar met restaurants en hotels en breidt nu uit naar scholen, ziekenhuizen en CPG-fabrieken; plannen omvatten retailers en exporthandel, evenals het toevoegen van voedselproducten waar bedrijven zoals vleesmarktketens naar op zoek zijn, voegde Vizcayno eraan toe.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *