Apple prees vorige week veel primeurs op zijn iPhone 14-evenement, maar die “doorbraken” komen met een paar belangrijke kanttekeningen.

De iPhone-getrouwen die volledig zijn geïnvesteerd in het ecosysteem van Apple, zijn zich er misschien niet van bewust dat veel van de functies die het bedrijf met ingehouden adem onthulde, al jaren op Android-apparaten bestaan.

Kom maar op met Apple’s veelgeprezen ‘realiteitsvervormingsveld’. Het is ook een herinnering om niet elke claim tegen de nominale waarde te nemen. Hoewel hands-on interacties met de iPhone 14 en de iPhone 14 Pro suggereren dat beide solide apparaten zullen zijn, is het het beste om te kijken naar een aanstaande grote aankoopbeslissing — de Pro voor $ 999 — met de juiste context.

Hier is een overzicht van alle functies die naar de iPhone 14 komen en die voor het eerst op Android waren.

Android deed het voor iPhone 14: Pixel binning

Een close-upfoto van de drie camera's aan de achterkant van de iPhone 14 Pro

De iPhone 14 Pro heeft drie hoofdcamera’s: de groothoek met 1x zoom, de ultragroothoek met 0,5x en de telefoto met 3x. Door de centrale pixels van de 48-megapixelsensor van de hoofdcamera te gebruiken, is er in feite een vierde camera met 2x zoom.

Appel; Screenshot door Stephen Shankland/CNET

De iPhone 14 Pro wordt de eerste iPhone met een 48-megapixelcamera. Het aantal pixels is vier keer groter dan bij de standaard iPhone 14 en de iPhone 13 Pro van vorig jaar. Maar met meer pixels op een kleine camerasensor van een smartphone, is het moeilijk voor elke pixel om genoeg licht te krijgen om een ​​mooi beeld te produceren.

Om dit tegen te gaan, zullen telefoons zoals de Samsung Galaxy S21, OnePlus 9 en Xiaomi Mi 11 Ultra, evenals budget-Android-telefoons, bundels pixels bij elkaar groeperen om ze als één grote pixel te laten fungeren. Deze tijdelijke oplossing, pixelbinning genaamd, zorgt ervoor dat sensoren binnenkomend licht kunnen verwerken en tegelijkertijd een hoge resolutie behouden.

Tijdens Apple’s “Far Out”-presentatie zei productmanager Vitor Silva voorzichtig dat Apple een “gloednieuwe klasse camera naar de iPhone” brengt en niet dat het bedrijf de eerste was die deze techniek ooit gebruikte.

Android deed het voor iPhone 14: videostabilisatie

Functie voor Apple iPhone 14 actiecamera

iPhone 14 actiemodus.

Apple/screenshot door Sarah Lord/CNET

Wankele video was al lang een probleem in smartphone-videografie. Hoewel telefoonfabrikanten in de loop der jaren beter zijn geworden in het verminderen van wankele video, was het niet op dat GoPro-achtige actiecameraniveau. Dankzij de vooruitgang in stabilisatiemethoden en nabewerking, hebben telefoons zoals de Google Pixel 5 van 2020 en de Samsung Galaxy S20 de modi Active Stability en Super Steady gehad die mensen hielpen om vloeiende GoPro-achtige video te maken terwijl ze in beweging waren.

Alle iPhone 14-modellen krijgen de nieuwe actiemodus van Apple, die voor interessante opnames moet zorgen tijdens het filmen tijdens het hardlopen. Het lijkt erop dat de modus het beeld zal inperken voor een strakkere uitsnede, zoals gebruikelijk is bij andere stabilisatiemethoden. Hoe dan ook, Apple is hier laat mee.

Android deed het voor iPhone 14: Always-on display

Drie weergaven van het startscherm van de iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro-startscherm.

Apple/screenshot door Sarah Lord/CNET

Er bestaat al jaren een versie van always-on display-technologie op Android. De functie was standaard op de ter ziele gegane lijn van Lumia Windows Phones toen deze in 2013 werd geïntroduceerd. LG was al vóór Samsung een pionier in de functie in zijn smartwatches. Always-on zorgt ervoor dat essentiële informatie, zoals tijd of kalendergebeurtenissen, altijd zichtbaar is, zonder dat u op het apparaat hoeft te tikken of aan te raken.

Greg “Joz” Joswiak, senior vice-president marketing van Apple, zei dat de LTPO-technologie van het Super Retina XDR-display van de iPhone 14 Pro ervoor zorgt dat het scherm met een lagere verversingssnelheid van 1 Hz werkt en minder stroom verbruikt, hoewel het niet de eerste is die dit doet. Die eer gaat naar de Samsung Galaxy S22 Ultra van eerder dit jaar, die dezelfde displaytechnologie had.

Android deed het voor iPhone 14: pilvormige selfiecamera-uitsparing

iPhone 14 Pro toont zijn altijd-aan-display

iPhone 14 camera-uitsparing.

Appel

Een kenmerkend kenmerk van de laatste paar generaties iPhones was de grote inkeping aan de bovenkant van het scherm. Met de iPhone 14 Pro volgt Apple Android in plaats daarvan verder te gaan dan de inkeping voor een pilvormige uitsparing.

Toen Apple in 2017 de notch introduceerde met de iPhone X, maakte Samsung snel grapjes over de vreemde ontwerpbeslissing. Al snel zochten Android-makers naar manieren om hun eigen selfie-camera-inkepingen te beperken door veel kleinere incisies in het scherm te maken of in plaats daarvan te kiezen voor perforatie-uitsparingen. De OnePlus 7 Pro ging zelfs zo ver dat hij een mechanisme toevoegde waarmee de selfiecamera uit het frame kon springen, waardoor het scherm volledig vrij was. De Samsung Galaxy Z Fold 4 kiest voor een under-display selfie camera, waardoor het binnendisplay nagenoeg onbelemmerd is.

Hoe dan ook, Apple loopt jaren achter met het verwijderen van de notch. De nieuwe pilvormige uitsparing is ook merkbaar breed. Tenminste, met de toevoeging van Dynamic Island, een softwarefunctie die de uitsparing beter integreert in de gebruikersinterface van de telefoon met unieke animaties, maakt het de zwarte trog smakelijk.

Apple verdient wat krediet

Een reeks van vijf iPhone 14- en iPhone 14 Plus-modellen

De iPhone 14 en iPhone 14 Plus

Appel

Niet alles waar Apple mee pronkte met de iPhone 14 was gebaseerd op eerdere Android-ideeën. De A16 Bionic-chip op de iPhone 14 Pro ziet eruit als een beest van een mobiele processor en zal waarschijnlijk de koning blijven in de smartphonewereld, tenzij Google hem later dit jaar opwaardeert met de Pixel 7. Het Super Retina XDR-display biedt een piekhelderheid van 2.000 nits en overtreft de Galaxy S22 Ultra met 1.750 nits. De functie Emergency SOS-satellietservice is gereserveerd voor stevige satelliettelefoons, maar geeft iPhone 14-gebruikers een manier om hulp in te roepen als ze zich ooit in een gevaarlijke situatie in de afgelegen VS of Canada bevinden. En de TrueDepth-camera aan de voorkant geeft selfies een natuurlijker bokeh-effect.

Dat gezegd hebbende, wanneer een technologiebedrijf pronkt met zijn waren, is het altijd goed om enige mate van scepsis te hebben.

Categories: HomeMobile

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *