Zittend op het podium van een overvolle conferentieruimte in Denver Convention Center, probeert Dan Dooley, CCO van het mobiele connectiviteitsbedrijf Lynk in Washington DC, uit te leggen dat de mobiele telefoon die hij in zijn hand houdt rechtstreeks verbinding kan maken met een satelliet . Het publiek lijkt collectief het hoofd te kantelen bij deze bewering. Ze willen weten waar de zendmast van zijn netwerk staat.

“De zendmast is in de ruimte”, zegt Dooley tegen de Connect (X)-menigte, terwijl hij zijn cel naar het plafond wijst. ‘Het is op onze satelliet. Als mijn telefoon geen zendmast op aarde kan vinden, zoekt hij naar de satelliet in de ruimte en maakt op dezelfde manier verbinding.”

Er is een lange pauze voordat iemand zijn hand opsteekt en Dooley vraagt ​​of zijn mobiele telefoon een speciaal gemaakt apparaat is.

“Nee. Gewoon een gewone consumentensmartphone die je overal ziet”, antwoordt hij. “Hier zien we de echte waarde voor onze klanten. We zijn de laatste mijl. Mensen hoeven geen speciale apparatuur te kopen. Ze zullen de telefoons kunnen verbinden die ze willen hebben.”

Veel consumenten zijn al bekend met het idee van een telefoon die rechtstreeks verbinding maakt met een satelliet, zoals telefoons dat al doen voor alledaagse geolocatiediensten. Mensen in de telecommunicatie-industrie begrijpen echter hoe moeilijk het is om dezelfde direct-to-phone-pijplijn te bieden voor breedbandinternet en mobiele diensten. In regio’s waar satellieten de enige optie zijn, zijn in het verleden hele satellietsystemen gewijd aan dit type verbinding. Deze systemen vereisen speciale handsets en netwerkhardware.

De satellietindustrie heeft de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt bij het leveren van “celtoren in de ruimte”-mogelijkheden aan de consument. Lynk stuurde in februari 2020 met succes een sms-bericht van een satelliet in de ruimte naar een ongewijzigde mobiele telefoon op aarde. Twee jaar later voerde het bedrijf connectiviteitstests uit met zijn eigen satellieten naar 6.000 apparaten over de hele wereld, waaronder smartphones, tablets, IoT-apparaten, auto’s, vrachtwagens en zelfs tractoren, waardoor directe tweerichtingsconnectiviteit mogelijk is.

In maart 2021 testte Omnispace, een ander DC-gebiedsgebaseerd ruimteconnectiviteitsbedrijf, met succes een 5G-via-satellietmogelijkheid met behulp van een aantal commerciële kant-en-klare apparaten in een LinQuest-labdemonstratie voor de Amerikaanse marine en het marinierskorps.

Omnispace bouwt een niet-geostationaire (NGSO) satellietconstellatie die zal worden geïntegreerd met terrestrische mobiele netwerken om interoperabele “één netwerk” -connectiviteit te bieden aan wereldwijde eindgebruikers en IoT-apparaten. Het bedrijf lanceerde in april twee kritieke testsatellieten Spark-1, gevolgd door Spark-2 in mei, en is van plan een wereldwijd mobiel netwerk te testen met direct-to-device-connectiviteit vanaf zijn satellieten.

Een ander bedrijf, AST SpaceMobile, werkt aan de bouw van een mobiel breedbandnetwerk in de ruimte dat rechtstreeks toegankelijk is via een standaard mobiele telefoon. AST SpaceMobile zal binnenkort zijn technologie testen nadat de BlueWalker 3-satelliet is gelanceerd. De lancering is momenteel gepland voor september. Hoewel zijn technologie niet bewezen is, zegt AST SpaceMobile dat het deals heeft gesloten met mobiele netwerkoperators (MNO’s) die samen meer dan 1,8 miljard abonnees bedienen.

Grotere wereldwijde satellietservicebedrijven komen ook steeds dichter bij mobiele consumentenapparaten. Afgelopen juni hebben ingenieurs van Hughes Network Systems met succes 5G-smartphones voor consumenten met internet verbonden met behulp van een Jupiter System VSAT-gateway en een satelliet met hoge doorvoer. Hughes zegt dat zijn platform toekomstbestendig is en klanten in staat zal stellen over te stappen van LTE-verkeer naar 5G.

Het in Luxemburg gevestigde OQ Technology pompt al satellietconnectiviteit in 5G hybride IoT-netwerken in de zakelijke markt. Zelfs Amazon komt in het spel met een backhaul-partnerschap op papier met Verizon dat zijn toekomstige Kuiper-satellietnetwerk zou koppelen aan de mobiele service van Verizon.

Deze prestaties, gecombineerd met het bewustzijn van het publiek van het snel evoluerende aanbod van satellietconnectiviteit van SpaceX, Viasat, OneWeb en Telesat, zijn niet onopgemerkt gebleven door de grotere telecommunicatie-industrie. Dat is vooral duidelijk bij evenementen zoals Connect(X), waar Dooley’s uitwisseling met een verbijsterd publiek over zendmasten in de ruimte slechts een paar uur nadat Viasat-voorzitter Mark Dankberg de openingstoespraak van de dag hield.

“Satellieten sluipen hier zeker meer en meer in gesprekken over hoe de digitale kloof zowel in de wereld als zelfs in de Verenigde Staten kan worden overbrugd”, zegt GVF-secretaris-generaal David Meltzer net voordat hij het podium betreedt om een ​​ConnectX-panel te leiden, dat bestaat uit een discussie over hoe satellietdiensten worden ervaren door MNO’s en klanten.

Tijdens het gesprek zegt Slava Frayter, regionaal vice-president van Gilat Satellite Network voor Noord-Amerika, dat percepties en realiteit in termen van wat moderne satellieten kunnen doen en tegen welke kosten nog steeds erg ver uit elkaar liggen. Net als de rest van de satellietindustrie besteedt Gilat veel tijd en moeite aan het onderwijzen van de markt en het uitleggen hoe deze complexe technologieën levens kunnen veranderen voor meer mensen, bedrijven en overheden tegen veel lagere kosten dan diensten die uitgebreide terrestrische infrastructuur vereisen.

“We zeggen al lang ‘het is te duur en soms fysiek onmogelijk om de hele kloof met glasvezel te overbruggen’, maar vandaag kunnen we nu zeggen dat moderne satellieten meer zijn dan alleen een optie voor een handvol scenario’s ‘, zegt Frayter. “Ze zijn een zeer goede optie die een veel krachtigere service kan leveren dan de miljarden potentiële nieuwe klanten beseffen. Tegenwoordig kunnen we ook zeggen dat satellieten de beste keuze zijn om je netwerk uit te breiden en nieuwe klanten te bereiken.”

Frayter legt extra nadruk op het woord nieuw en richt zijn verklaring strategisch tot MNO’s, die wanhopig op zoek zijn naar nieuwe klanten nadat ze deze tien jaar lang heen en weer hebben geruild. In de Verenigde Staten bestaan ​​deze nieuwe klanten in staten als Wyoming, met een bevolkingsdichtheid van slechts 5,85 mensen per vierkante mijl – ruim onder het dichtheidsniveau dat glasvezel-ISP-bedrijven zoals Verizon, AT&T en EarthLink hebben berekend als de minimumvereiste voor een investering in de uitrol van glasvezel. Dat houdt zelfs geen rekening met de huishoudeconomie en het bepalen hoeveel van die 5,85 mensen de maandelijkse diensten en vergoedingen zouden kunnen betalen.

Satellietservice is een van de vele connectiviteitsmedia in een race tegen de klok en glasvezel om de laatste mijl te verbinden. Voorstanders van glasvezel zien al het andere als slechts kortetermijnoplossingen, en prijzen het vermogen van een glasvezelnetwerk om de hoogste gemiddelde verbindingssnelheden ter wereld te leveren. Maar glasvezel is, en is historisch gezien, beperkt geweest door hoge infrastructuurkosten. Het wordt ook geplaagd door inconsistente kostenramingen.

Vijf jaar geleden stelde het Amerikaanse ministerie van Transport statistieken samen die de gemiddelde kosten van het leggen van glasvezel in de Verenigde Staten op $ 27.000 per mijl schatten. Dat komt enigszins overeen met een vorig jaar gepubliceerd rapport van het North Carolina Broadband Infrastructure Office, dat opereert in een staat met meer dan 1 miljoen mensen zonder toegang tot breedband. De staat schatte de gemiddelde kosten voor de aanleg van glasvezel tussen $ 15.420 en $ 21.588 per mijl voor implementatie met behulp van de “stand and lash” -methode om glasvezel aan de communicatieruimten op bestaande telefoonpalen te bevestigen en tussen $ 23.647 en $ 33.106 per mijl voor het ondergronds graven van glasvezel.

De schatting van de “stand and lash”-methode omvat geen vergunningskosten, die variëren van $ 5 tot $ 15 per bijlage, per paal, per jaar. Het rapport citeert een voorbeeld: “Door 22 palen per mijl en een enkele bijlage te gebruiken, kunnen er elk jaar $ 110 tot $ 330 aan vergoedingen per mijl worden gemaakt.” Er zijn ook “klaarmaken”-kosten om palen in overeenstemming te brengen met lokale, provinciale en federale verordeningen, en zelfs specificaties van de eigenaar. Wie de eigenaar van de palen is, kan een enorm verschil maken in de kosten, maar ook in de staat van de paal.

US Telecom Consolidated Communications, zoals de meeste terrestrische ISP’s, projecteert zijn glasvezelkosten liever thuis dan per kilometer. Vorig jaar beweerde het bedrijf dat het glasvezel in de VS kon inzetten voor slechts $ 450 tot $ 500 per huis, vanwege zijn vermogen om gebruik te maken van de bestaande telefoonpaalinfrastructuur. In een rapport waarin het onderzoek van het bedrijf wordt gepubliceerd, zegt Consolidated President en CEO Bob Udell dat die kosten zullen toenemen naarmate het naar meer landelijke gebieden zonder telefoonpalen verhuist. Dit was vóór inflatie en kostenstijgingen als gevolg van problemen met de toeleveringsketen en tekorten aan arbeidskrachten. Dit laatste is belangrijk om te overwegen, aangezien Udell zegt dat arbeid alleen al verantwoordelijk is voor ongeveer 55 tot 60 procent van de kosten van glasvezelimplementatie.

“Geld alleen bouwt geen breedbandinfrastructuur op”, zegt Nick Maynard, medeoprichter en CEO van US Ignite, een non-profitorganisatie die samenwerkt met steden en slimme gemeenschappen om onderzoekstestbanken te creëren voor toekomstige connectiviteitsoplossingen. “Mensen bouwen het. Iemand graaft de greppels voor de vezels. Iemand installeert het en iemand anders plant dat allemaal vanuit een hoofdkantoor of gemeentehuis. Al die mensen zijn momenteel schaars.”

Dit leidt tot een gesprek met Maynard over hoe weinig CTO’s en CIO’s er zijn op gemeentelijk en rijksniveau. “Dit zijn de mensen met de technische expertise op het gebied van projectbeheer waarmee breedbandserviceproviders de implementatiekosten onder controle kunnen houden”, zegt hij. “Maar lokale en deelstaatregeringen kunnen deze mensen niet genoeg betalen en de baan brengt enorm veel werk met zich mee. Dus deze CTO’s en CIO’s gaan uiteindelijk gewoon voor de serviceproviders aan de slag.”

Vanuit een vogelperspectief op federaal lobbyniveau schatten de Fiber Broadband Association en andere terrestrische brancheverenigingen dat de kosten van landelijke glasvezelaanleg 90 procent van de Amerikaanse huishoudens zullen bereiken op $ 100 miljard boven de financieringsniveaus die bestonden voordat de Amerikaanse president Joe Biden een $ 1,2 biljoen rekening voor infrastructuuruitgaven. President Biden en congresdemocraten vroegen aanvankelijk om $ 100 miljard aan breedbandfinanciering. Republikeinen in het Congres stemden in met $ 65 miljard.

Van die $ 65 miljard is $ 42,45 miljard gereserveerd voor het Broadband Equity, Access and Deployment (BEAD)-programma dat technologieneutrale connectiviteitsimplementaties zal financieren naar gebieden die geen toegang hebben tot breedbanddiensten met downloadsnelheden van ten minste 25 Mbps en uploadsnelheden van 3 Mbps. Voorstanders van glasvezel kregen veel geld op de rekening, maar niet zoveel geld als ze nodig hadden om een ​​glasvezelnetwerk te bouwen dat 90 procent van de Amerikaanse huishoudens zou verbinden.

De Satellite Industry Association (SIA) prees de technologieneutrale benadering en zei dat satellieten terrestrische providers kunnen helpen hun doelen te bereiken door de verbindingen tussen terrestrische netwerkhubs te bieden.

Dit scenario creëert een gunstige omgeving voor satellietbedrijven, die niet de helft van de hierboven beschreven kopzorgen en kosten hoeven op te lossen. Bij Connect(X) zeggen deelnemers uit de satellietindustrie dat ze steeds meer vertrouwen krijgen in hun lange levensduur als last-mile kostenbesparing op glasvezelinfrastructuur. Sommige bedrijven zoals Lynk en AST SpaceMobile hebben bedrijfsmodellen die erop wedden dat glasvezel nooit de echte laatste mijl zal bereiken, behoudens een grote bevolkingsverschuiving.

“Als het zo moeilijk en duur is om daar in de VS te komen, stel je dan eens voor hoe moeilijk het is in Afrika”, zegt Dooley. “De markt voor een directe verbinding met satelliet zal er nog lang zijn. De verbinding is misschien niet zo snel als glasvezel, maar het zal mensen die nog nooit connectiviteit hebben gehad, in de moderne economie brengen. De impact is enorm. En we kunnen dit nu doen.” VS

Categories: Homephone app

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *