Kunnen sociale media echt worden? Een nieuwe generatie socialemediabedrijven die “authentieke” digitale verbindingen tussen gebruikers willen bieden, gokt erop. “Wanneer [Instagram and Facebook] voor het eerst op het toneel verschenen, werden ze aangeprezen als een manier om contact te maken”, legt professor Arun Lakshmanan van de University at Buffalo School of Management uit. “Dan, na verloop van tijd, correleerde gebruik feitelijk met grotere eenzaamheid en terugtrekking, aangezien het bedrijfsmodel erachter een ander soort gedrag heeft aangewakkerd”, voegde hij eraan toe. “[These apps] zijn een antwoord van de markt op een mislukte behoefte, namelijk de behoefte aan een authentieke verbinding.”

BeReal, een Franse startup door de in 2020 opgerichte voormalige GoPro-medewerker Alexis Barreyat, heeft de afgelopen maanden een grote vlucht genomen onder schoolgaande kinderen. De app is bedoeld om het delen van foto’s met een lage inzet terug te brengen door gebruikers elke dag op een willekeurig tijdstip een melding te sturen om een ​​foto te maken van wat ze op dat moment aan het doen zijn. Gebruikers hebben dan twee minuten de tijd om een ​​afbeelding vast te leggen waarbij zowel de camera aan de voor- als achterkant van de telefoon wordt gebruikt. BeReal verzamelde tot nu toe 7,67 miljoen downloads in 2022 nadat de app zijn ambassadeursprogramma had geïmplementeerd om de app op universiteitscampussen te promoten. Alleen al in de week van 11 juli werd de app 1,7 miljoen keer gedownload, de grootste wekelijkse groei ooit. Volgens onderzoek van Sensor Tower gedeeld met: Snel bedrijf, ondanks het feit dat het bedrijf zijn hoofdkantoor in Parijs heeft, zijn de Verenigde Staten de grootste markt voor de app; 35% van de downloads zijn in de VS; 17% van de downloads vindt plaats in het VK; en 10% bevindt zich in Frankrijk.

Insider meldde dat BeReal’s huidige fondsenwervingsronde, die wordt geleid door GST Global, het bedrijf zal waarderen op ongeveer $ 600 miljoen. BeReal haalde ook $ 30 miljoen op in de Series A-fondsenwervingsronde die werd geleid door investeerder Andreesen Horowitz.

Voorstanders van de app beweren dat het met succes de druk wegneemt om een ​​aanhang en een samengesteld profiel te hebben. “[The app] is zo populair bij Gen Z omdat ze zich zo bewust zijn van de onbereikbare richting die alle andere apps zoals Instagram zijn ingeslagen’, legt Rebecca Finn, onderzoeks- en inzichtendirecteur bij We Are Social, uit.

Hoe het is om BeReal te gebruiken

Ik maakte in april kennis met BeReal door een vriend van de universiteit. De app voelt luchtig en gemakkelijk in de omgang, wat een verandering van tempo is van hoeveel van onze tijd op internet wordt besteed. Het gebruik van de app voelt als de begindagen van Instagram toen de lat voor wat als postwaardig werd beschouwd laag was en gebruikers gewoon willekeurige momenten van hun dag postten. Ik vind het leuk dat BeReal me helpt om in contact te blijven met vrienden van de universiteit met wie ik niet meer dagelijks praat. Maar ik ken ook mensen die nog steeds de sociale druk voelen om elke dag iets te posten en die liever vrienden bellen of sms’en om contact te houden – waar zelfs een ‘authentieke’ app natuurlijk geen vervanging voor is. Een deel van de aantrekkingskracht van de app is dat het bedoeld is om het alledaagse vast te leggen, maar dat kan het ook saai maken. Het grootste deel van mijn feed op weekdagen zijn mijn vrienden die op laptops werken of honden uitlaten in hun buurt. Hoewel het concept leuk is als het nieuw is, kun je zien hoe gebruikers na verloop van tijd hun interesse zouden kunnen verliezen. De enorme toestroom van gebruikers van de app heeft ook aanhoudende problemen veroorzaakt.

Poparazzi is een andere app voor het delen van foto’s die zichzelf ook bestempelt als een platform voor plezier, gemakkelijke verbinding met vrienden zonder de valkuilen van “sociale media 1.0” (Instagram, Facebook, enz.), aldus CEO en medeoprichter Alex Ma. een profiel hebben, maar het bestaat uit foto’s die vrienden van hen hebben gemaakt, in tegenstelling tot foto’s die ze zelf plaatsen. Ma legde uit dat hij en zijn broer Austen op het idee voor Poparazzi kwamen na het bouwen van ongeveer 10 verschillende apps die allemaal bedoeld waren als platforms om gebruikers op een meer authentieke manier met elkaar te verbinden. Hun eerste app, TTY genaamd, was een platform voor het delen van spraakfragmenten. Toen ze aan het concept voor Poparazzi dachten, voelde het als de meest originele platformstructuur om hun doelen te bereiken. “Ik denk dat er veel apps zijn die meer authenticiteit proberen te creëren, maar we hadden eigenlijk het gevoel dat de oorzaak van inauthenticiteit eigenlijk zelf posten was,” legde Ma uit.

Poparazzi, met het hoofdkantoor in Marina Del Ray, Californië, heeft meer dan 5 miljoen downloads per jaar bereikt na de lancering en heeft $ 15 miljoen opgehaald in zijn Series A-inzamelingsronde onder leiding van Benchmark. Volgens de gegevens van de app is 95% van de gebruikers tussen de 14 en 21 jaar oud.

Hoe gaan BeReal en Poparazzi geld verdienen?

Maar terwijl apps als BeReal en Poparazzi hun Gen Z-gebruikersbestand uitbreiden met een aantrekkelijk aanbod van advertentievrije, onderhoudsarme interactie, blijven er vragen over hoe ze daadwerkelijk geld zullen verdienen. De missie achter hun platforms staat haaks op de traditionele marketingtactieken voor sociale media. Hoewel deze apps worden ondersteund door durfkapitaal, is hun weg naar de beurs moeilijk als ze geen bedrijfsmodel aannemen dat hun ‘authentieke’ merknaam in gevaar zou kunnen brengen.

Volgens Ma heeft Poparazzi een landingsbaan van ongeveer twee jaar voordat de app van plan is inkomsten te gaan genereren. “Ik denk dat veel producten naar het zuiden gaan wanneer ze advertenties in de productie-ervaring beginnen te injecteren”, legt Ma uit. “Dit is iets dat sociale media 1.0 fout heeft gedaan”, voegde hij eraan toe. Wanneer de marketingwaarde is gebaseerd op advertenties, ligt de focus op het verzamelen van gegevens om meer gepersonaliseerde advertenties te maken, in tegenstelling tot de missie om contact te maken met vrienden.

Nu de technologiemarkt keldert en de sector volatiel blijft, zouden de bedrijven onder druk kunnen komen te staan ​​om sneller dan verwacht een plan te maken om inkomsten te genereren. “Ik denk dat het voor bedrijven die helemaal geen inkomsten hebben, dringend is dat ze een manier bedenken om inkomsten te genereren”, zegt Peter Cohan, hoogleraar bedrijfsstrategie aan Babson College.

Ma zei dat hij geen druk voelt van investeerders om snel inkomsten te genereren en dat de energie van het team momenteel gericht is op het bouwen van een Android-versie en het verbeteren van de functionaliteit van de app. Hij legde uit dat zijn visie op het genereren van inkomsten zou zijn om inkomsten te genereren met het merk zelf. “Ik zie een toekomst voor Poparazzi waar we inkomsten kunnen genereren met ons merk en niet met het product”, legt Ma uit. Hij merkte op dat de verkoop van merchandise en hardloopevenementen onder het Poparazzi-merk potentiële inkomstenbronnen zou kunnen zijn, evenals het genereren van inkomsten met in-app-aankopen.

Cohan betwijfelde of strategieën zoals het verkopen van merchandise de hoeveelheid inkomsten zouden opleveren die startups over het algemeen nodig hebben om financiële mijlpalen te bereiken. “Het is onduidelijk wat het bedrijfsmodel voor deze sites zal zijn”, zei Cohan. “Om naar de beurs te gaan, moet een startup ten minste $ 100 miljoen aan inkomsten hebben en met 30% tot 40% per jaar groeien, zo niet meer dan 100% per jaar”, merkte hij op. “Als ze denken dat ze T-shirts kunnen verkopen en dat soort inkomsten kunnen genereren, ben ik sceptisch.”

Hoewel Ma in-app-reclame niet volledig heeft uitgesloten, is hij zich bewust van het wispelturige karakter van een jong publiek. Gen Z heeft een spoor achtergelaten van kortstondig populaire social-mediaplatforms die snel hun buzz verloren, zoals Dispo en Clubhouse. Volgens Benjamin Arnold, CEO van We Are Social, zou traditionele reclame op deze apps een Gen Z-publiek “bijna onmiddellijk” wegjagen. “Vooral binnen dat soort jonge prijzende publiek waar iedereen het over heeft – de early adopters die er zijn… [these apps],,je weet dat dat degenen zijn die het meest afkerig zijn van reclame”, zei hij. Fin was het daarmee eens. “Als je een advertentie halverwege het scrollen hebt, zal deze het doel van de app en waarom het zo populair is, gewoon een beetje teniet doen”, zei ze.

Privacy vs. economie op sociale media

Lakshmanan merkte op dat een gelaagd abonnementsmodel in andere sectoren heeft gewerkt en een manier zou kunnen zijn om geld te verdienen zonder traditionele merkreclame. Hij zegt dat gebruikers van alle leeftijden de impliciete onderhandelingen begrijpen die ze aangaan bij interactie op platforms met advertenties. Terwijl Cohan twijfelde of jonge gebruikers zouden betalen, denkt Lakshmanan dat mensen in veel opzichten comfortabeler zijn om voor inhoud te betalen dan vroeger toen werd aangenomen dat alles online gratis was. “Vooral als de afweging tussen privacy en economie gunstiger wordt ten gunste van privacy, zijn mensen misschien bereid ervoor te betalen”, legde hij uit.

Omdat BeReal steeds populairder wordt, zijn sommige merken al begonnen met het gebruiken van marketingtactieken op de app. Chipotle maakte een account aan voor zijn merk en plaatste een herbruikbare promotiecode om de eerste 100 mensen die de code gebruikten een gratis maaltijd te geven. Het marketingteam van Chipotle streeft ernaar om “achter de schermen” -inhoud van werknemers te tonen om te proberen de authenticiteitsmissie van het platform te behouden. Andere merken zoals de kledingwinkel PacSun en Trident Gum hebben BeReal-accounts gemaakt.

Zoals we keer op keer hebben gezien, zodra een beginnend platform begint te groeien, vangen de gevestigde spelers wind en implementeren ze een versie van de technologie in hun eigen apps. Instagram heeft Reels gekopieerd van TikTok en heeft nu Dual geïmplementeerd, een functie waarmee gebruikers een tijdelijk bericht kunnen plaatsen met behulp van de camera aan de voor- en achterkant. Toch is de allure van BeReal niet de camera aan de voor- en achterkant, maar het grotere ethos, dat Instagram van nature niet kan nabootsen. Hoewel Instagram geen functie heeft ontworpen om Poparazzi na te bootsen, maakt Ma zich geen zorgen dat het idee opnieuw wordt gecreëerd door een groter bestaand platform. “Je kunt de hele dag productmechanica kopiëren, maar je kunt geen kernfilosofie voor bouwen kopiëren”, zei Ma.

Zullen deze apps uithoudingsvermogen hebben? Volgens Lakshmanan zijn er een paar factoren die voorspellen of een app zal blijven hangen in het verleden: hoe gemakkelijk het is om door de interface te navigeren, hoe gebruikelijk het is voor gebruikers en hoe sterk het netwerk is dat gebruikers op de app hebben. Beleggers geloven dat deze apps alles in zich hebben: niet alleen om lang genoeg relevant te blijven om te groeien, maar ook om geld te verdienen. Ma zei dat hij het lange spel speelt. Zo bracht hij aan de orde hoe de app Musical.ly uiteindelijk TikTok werd. “Ons bedrijf is zeer missiegericht en we bouwen op een zeer lange termijn horizon”, zei hij.

Schrijf je in voor de Fortune-functies e-maillijst zodat u onze belangrijkste functies, exclusieve interviews en onderzoeken niet mist.

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *