PRAAG: De Tsjechisch/Duitse interactieve animatiefilm Verduistering / Tmání door Ondřej Moravec, die zijn wereldpremière beleeft in de Venetië Immersive 2022-competitie, is een meeslepende ervaring van 25 minuten die depressie en de manieren om ermee om te gaan aan de orde stelt. Het is ook de eerste Tsjechische VR-film die wordt ondersteund door het Czech Film Fund.

De hoofdpersoon, die zelf de regisseur is, leidt ons door de diverse landschappen en associeert het verhaal van zijn worsteling met depressie sinds de puberteit met zijn dagelijkse gevechten met de “verduistering”.

Door middel van de animatie, die een gestileerde vorm van Moravecs omgeving combineert met abstracte beelden van zijn emoties, ervaren de kijkers hoe het is om met deze ziekte te leven, hoe ermee om te gaan en welke mechanismen mensen met een depressie gebruiken om zich beter te voelen. De meeste interacties zijn spraakgestuurd, aangezien de hoofdpersoon erachter komt dat zijn stem zijn instrument is om de depressie onder controle te krijgen.

“Ik was aan het denken over verduistering vanaf het moment dat ik zeven jaar geleden over virtual reality hoorde. Ik had het idee om een ​​meeslepende simulatie te maken van wat er in het hoofd van een mens gebeurt tijdens een depressie. Mijn vrienden vertelden me de afgelopen 13 jaar vaak dat ik zo’n hechte relatie heb met depressie dat ze zich niet goed kunnen voorstellen wat ik ervaar. VR werd toen een geweldig instrument om die vraag anders te beantwoorden dan met hulpeloze stilte”, vertelde Ondřej Moravec aan FNE.

Het concept en het script zijn tot stand gekomen samen met scenarist Alice Krajčírová, onder supervisie van scriptconsulent Zdeněk Blaha.

Bára Anna Stejskalová had de leiding over de art direction en het visuele concept. Wat was haar manier om het verhaal aan te passen? “Zo ongeveer toen ik begon te leren over virtual reality, benaderde Ondřej me met zijn project. Omdat de film is gebaseerd op herinneringen en de innerlijke wereld, moet de kunststijl worden aangepast en ‘imperfecties’ en een soort dromerigheid vertonen, zoals wanneer we de neiging hebben om de herinneringen in ons hoofd te recreëren. Dus besloten we om een ​​handgeschilderde aanpak te proberen, maar dan in combinatie van 3D-objecten met handgeschilderde texturen”, vertelde Bára Anna Stejskalová aan FNE.

Het project werd geproduceerd door Hana Blaha Šilarová onder Frame Films (Tsjechië) in coproductie met het Tsjechische Brainz Immersive en het in Berlijn gevestigde NowHere Media.

verduistering is de eerste Tsjechische film in virtual reality die wordt ondersteund door het Czech Film Fund. Aan het begin van de ontwikkeling waren we erg benieuwd hoe het Fonds het zou aanpakken en we zijn erg blij dat de gemeente zo moedig was en ons steunde bij de ontwikkeling en productie”, vertelde Blaha Šilarová aan FNE.

Het project werd ondersteund door het Czech Film Fund met 240.000 EUR / 6.090.000 CZK, het Medienboard Berlin-Brandenburg met 75.000 EUR, Filmtalent Zlín met 2.750 EUR / 70.000 CZK en Unity for Humanity met 5.000 EUR. Het totale budget was 560.000 EUR / 13.792.800 CZK.

Het project werd ontwikkeld van begin 2019 tot mei 2021 in Tsjechië en werd geproduceerd in juli 2022 in Tsjechië en Duitsland.

Bij Venice Immersive wordt de VR-film begeleid door een bijzondere installatie.

Ondřej Moravec is voormalig programmadirecteur van het One World festival, waar hij een apart programma voor VR-projecten introduceerde, vergelijkbaar met het Zlín Film Festival, de Summer Film School Uherské Hradiště, Anifilm en Febiofest.

Productie Informatie:

Producent:
Frame Films (Tsjechië)
Hana Blaha Šilarová: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Co-producenten:
Brainz Immersive (Tsjechië)
NowHere Media (Duitsland)

Credits:
Regisseur, scenarioschrijver: Ondrej Moravec
Lead art director en concept artist: Bára Anna Stejskalová
Artdirector: Long Phi Trieu
Kunstproducent: Hynek Svatoš
Unity-ontwikkelaar: Jozef Barancik
Geluidsontwerper: Tomáš Oramus
Scenarist: Alice Krajčírová
Hoofd technologie: Ondrej Pultera
Hoofd productie: Violeta Ivanova
UX, scriptadviseur: Zdeněk Blaha UX
Art director NowHere Media: Moritz Mayerhofer
Ontwikkelaar, technisch kunstenaar NowHere Media: Felix Lange
Muziek en geluid nu mixenHier Media: Billy Mello

.