Te midden van een economische neergang, angst voor een recessie en inflatie die de aandelenmarkt teistert, is de toekomst van AI-softwareleveranciers onzeker.

Zowel grote als kleine technologiebedrijven voelen de gevolgen. In juli misten zowel Microsoft als het moederbedrijf van Google, Alphabet Inc., hun doelstellingen in hun financiële kwartaalrapportages. Alphabet rapporteerde zijn traagste kwartaalgroei in twee jaar, terwijl Microsoft niet kon voldoen aan de verwachtingen van Wall Street voor zijn inkomsten en inkomsten.

In mei ontsloeg de onafhankelijke AI-leverancier DataRobot ongeveer 7% van zijn personeel, hoewel de leverancier vorig jaar $ 300 miljoen ophaalde.

Argo AI, de startup voor autonome voertuigen die een samenwerking heeft met Volkswagen en Ford, heeft in juli ongeveer 150 werknemers ontslagen.

AI en de neergang

Een verschil tussen deze economische neergang en eerdere recessies en bearmarkten is dat AI en automatisering nu een integraal onderdeel van de economie zijn. En veel bedrijven zien AI als een hulpmiddel om de vertraging te overleven, zegt Kashyap Kompella, analist bij RPA2AI Research.

“In een vertragingstijd proberen organisaties de kosten te optimaliseren en de efficiëntie te verhogen, en AI en automatisering kunnen beide helpen”, zei hij.

Dit betekent niet dat de AI-sector geen schade ondervindt, maar de meeste organisaties hebben al plannen om de vertraging tegen te gaan.

Ondernemingen, technologieleveranciers en durfkapitalisten hebben allemaal hun draaiboeken en strategieën voor een vertraging.

Kashyap KompellaAnalist, RPA2AI Research

“Ondernemingen, technologieleveranciers en durfkapitalisten hebben allemaal hun draaiboeken en strategieën voor een vertraging”, zei Kompella.

Veel bedrijven beginnen te snijden in hun budget voor volgend jaar. Dit zal waarschijnlijk een rem zetten op nieuwe AI-projecten, werving en technologie-inkoop.

“Voor elke grote onderneming bestaat hun AI-portfolio uit projecten in verschillende stadia – van de laboratoriumfase tot de gebruiksklare fase,” zei Kompella. “Experimentele AI-projecten zullen nu op een laag pitje staan.”

Het effect op leveranciers

De impact van de economische vertraging voor leveranciers hangt af van het type leverancier. Sommige grote technologiebedrijven, waaronder Google, hebben niet-essentiële aanwervingen stopgezet.

Sommige leveranciers hebben echter nog niet de impact van de economische vertraging gevoeld.

Pecan AI, een leverancier die een diepgaand leerplatform biedt dat is ontworpen om voorspellende modellen voor ondernemingen te bouwen, heeft het afgelopen jaar ongeveer $ 100 miljoen opgehaald. Het in Israël gevestigde bedrijf haalde 66 miljoen dollar op in zijn laatste financieringsronde in februari.

“We voelen dat er een soort verandering is; iedereen voelt het”, zegt Noam Brezis, mede-oprichter en CTO bij Pecan. “Op dit moment is dit gewoon niet relevant voor Pecan.”

De verkoper zei dat het zijn plannen voor het jaar al heeft begroot en daarom verwacht hij niet dat de economische neergang zijn wervings- of R&D-inspanningen zal vertragen.

Het is niet verwonderlijk dat sommige leveranciers de impact van de economische vertraging nog niet hebben ervaren, vooral als hun fiscale jaar later begint of als ze al contracten met bedrijven hebben ondertekend, zei Kompella.

‘Maar wat gebeurt er nadat die contracten hun loop hebben gehad?’ hij ging verder. “Dus hoewel bedrijven al budgetten hebben toegewezen, zien ze deze wolken aan de horizon verschijnen.”

VC’s voelen het ook

Durfkapitalisten houden de markt ook nauwlettend in de gaten en veranderen het proces dat ze gebruiken om te bepalen in welk type bedrijven ze willen investeren, zei Kompella. Het proces is nu strenger en langer geworden.

“Het duurt veel langer om cheques te schrappen,” zei Kompella.

Wanneer durfkapitalisten in een startup willen investeren, kijken ze meestal naar het product en de potentiële klanten en hoeveel de startup in het verleden heeft opgehaald. Na al deze factoren te hebben onderzocht, geven ze de startup een term sheet waarin staat hoeveel ze van plan zijn te investeren en hoeveel geld er op het spel staat. Meestal duurt het proces ongeveer een paar weken, maar nu duurt het maanden, wat betekent dat veel startups niet zo snel geld kunnen inzamelen als ze willen.

stapel geld
Durfkapitalisten zullen strenger worden bij het overwegen van AI-bedrijven waarin ze willen investeren.

Private equity-onderneming IVP investeert fors in technologiebedrijven, waaronder AI-leveranciers.

Het bedrijf, dat sinds 1980 in meer dan 400 bedrijven heeft geïnvesteerd, zei dat zijn investeringsfilosofie voor AI niet is veranderd ondanks de veranderende economische markten. IVP zei dat het zal blijven investeren in de beste nieuwe AI-producten en teams die een sterke klantenbasis en commerciële acceptatie vinden.

“Terwijl de openbare markten … de afgelopen maanden zijn verschoven, is onze overtuiging dat de toonaangevende AI-bedrijven van het volgende decennium vandaag worden gebouwd”, zei IVP-partner Karthik Ramakrishnan.

Hoop voor de toekomst

Terwijl organisaties veranderingen doorvoeren als gevolg van de economische neergang, zullen sommige AI-projecten pauzeren, maar er is hoop voor veel AI-projecten.

“Een jaar tot anderhalf jaar is een mensenleven in de AI-wereld”, zei Kompella.

De volgende generatie AI-technologieën zal in de komende jaren verschijnen, zelfs in turbulente economische tijden.

“Er komt al meer enthousiasme uit de recessie om die AI-technologieën van de volgende generatie te gebruiken”, zoals grote taalmodellen, die geen tekenen van vertraging vertonen in termen van technologische vooruitgang, zei Kompella.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *