Apple’s iOS 16 staat op het punt te lanceren, samen met een heleboel verbluffende nieuwe iPhone-beveiligings- en privacyfuncties. Tot nu toe zijn de hoogtepunten van iOS 16 Passkeys, waarvan Apple hoopt dat het de eerste stap zal zijn om wachtwoorden op je iPhone te gebruiken, en een nieuwe manier om te bewijzen dat je geen bot bent.

Andere coole nieuwe iPhone-functies die dit najaar aankomen, zijn onder meer de Lockdown-modus, Veiligheidscontrole en de mogelijkheid om iMessages en e-mails ongedaan te maken. Hier zijn alle beveiligings- en privacyfuncties van iOS 16 die u moet kennen.

iOS 16 lost het meest vervelende aan internet op: CAPATCHAS

Apple repareert eindelijk de vervelende internet-CAPATCHA-boxen die ons allemaal laten roken terwijl we proberen te raden hoeveel vrachtwagens er op een foto staan. Aangekondigd op Apple’s Worldwide Developers Conference (WWDC), zal de iOS 16-functie een Private Access Token gebruiken om je te verifiëren bij de website of app. Dit gebeurt allemaal in iOS 16 via iCloud, dat je apparaat en Apple ID op de achtergrond verifieert, dus de CAPTCHA-prompt is niet nodig. Ik kan niet wachten.

Wachtwoorden

In iOS 16 zet Apple de eerste stappen om helemaal van wachtwoorden af ​​te komen. Het grootste deel van de industrie is het ermee eens dat wachtwoorden niet geweldig zijn, en biometrische vormen van authenticatie zoals Face ID en Touch ID zijn een perfect alternatief, deels omdat ze zo gemakkelijk te gebruiken zijn. Met dit in gedachten maakt Apple – samen met andere grote technologiebedrijven zoals Google en Microsoft – deel uit van de FIDO Alliance.

Als onderdeel van dit initiatief zijn Passkeys gebaseerd op de WebAuthn-standaard en gebruiken ze cryptografie met openbare sleutels om uw accounts te beveiligen. In iOS 16 betekent dit dat je gewoon Face ID en Touch ID kunt gebruiken om jezelf te authenticeren.

Berichten ongedaan maken

Met deze zeer coole nieuwe privacyfunctie van iOS 16 kun je iMessages of e-mails die je niet wilde verzenden, ongedaan maken of terughalen. Je kunt Unsend Messages gebruiken in iOS 16 via een tool die is gemarkeerd met Undo Send en de enige weggeefactie als je het bericht hebt bewerkt, is een kleine “edited” die onder de tekst wordt weergegeven.

Vergrendelingsmodus

Lockdown-modus is een van de belangrijkste kenmerken van iOS 16, ook al zullen de meeste mensen het niet gebruiken. Op het eerste gezicht lijkt de Lockdown-modus best cool: extra iPhone-beveiliging tegen schadelijke spyware-aanvallen zoals Pegasus.

Lockdown-modus in iOS 16 beschermt iPhones tegen aanvallen door ze effectief onbruikbaar te maken. Met de Lockdown-modus worden de meeste berichtbijlagen geblokkeerd, zijn linkvoorbeelden uitgeschakeld en worden FaceTime-oproepen geblokkeerd als je het eerste verzoek niet hebt verzonden. Dit maakt het moeilijk om spyware te bezorgen aan iemand die risico loopt, zoals een journalist of een politieke dissident.

Maar het punt is dat de meeste mensen geen risico lopen door Pegasus, dus beschouw de Lockdown-modus als iets goeds om te weten – en natuurlijk geweldige PR voor Apple die de iPhone promoot als een robuust apparaat.

Beveiligingsupdates in iOS 16

Apple iOS 16 wordt ook geleverd met een aantal beveiligingsoplossingen. Het is onduidelijk of Apple iOS 15 zal blijven updaten met belangrijke beveiligingsupdates, maar zelfs als dat zo is, moet je na een paar maanden upgraden naar iOS 16 om je iPhone veilig te houden.

Natuurlijk houden veel mensen er niet van om te updaten naar nieuwe besturingssystemen (OS’s) om Apple de tijd te geven om eventuele bugs glad te strijken, maar je bent niet beschermd tegen beveiligingslekken.

Wanneer u een upgrade naar iOS 16 uitvoert, zult u merken dat beveiligingsupdates kunnen worden toegevoegd zonder dat u de functie-upgrades hoeft toe te passen. Dat komt omdat een nieuwe iOS 16-functie genaamd Rapid Security Response u in staat stelt om beveiligingspatches direct toe te passen buiten versie-updates om.

Kortom: er komen dit najaar meer iOS 16-functies

Veiligheidscontrole is een coole nieuwe iOS 16-functie die dit najaar arriveert en waarmee je kunt zien wie toestemming heeft om je iPhone-gegevens te bekijken, inclusief mensen en apps van derden. U kunt dan zo nodig de toegang intrekken.

Een andere iOS 16-upgrade is een update van de klembordmachtigingen die apps dwingt om u te vragen voordat ze informatie plakken.

Ondertussen zijn in iOS 16 uw albums met verborgen en onlangs verwijderde foto’s standaard vergrendeld en hebt u er alleen toegang toe via Face ID of Touch ID.

Wanneer komen iOS 16 en iPadOS 16 aan?

Dat is een heel goede vraag. Het september-evenement van Apple wordt meestal op een maandag of dinsdag gehouden, en de voorspellingen zijn dat dit ofwel 12 september of 13 september zal zijn, omdat de Dag van de Arbeid de week ervoor plaatsvindt. Volgens Mark Gurman van de betrouwbare Apple-commentator Bloomberg stelt Apple iPadOS 16 echter uit tot oktober, terwijl het zich concentreert op de lancering van de iPhone 14.

Daarom zullen we iOS 16 zien naast de lancering van de iPhone 14, terwijl iPadOS 16 zal verschijnen naast de onthulling van nieuwe iPads in oktober. Volgens Gurman:

“De iPhone-update, iOS 16, en de nieuwe Apple Watch-software, watchOS 9, worden gelijktijdig in september gelanceerd. Ongeveer een maand later zal iPadOS 16 samen met macOS Ventura worden gelanceerd.”

iOS 16: moet je meteen upgraden?

Moet je, rekening houdend met dit alles, upgraden naar iOS 16? Ik zeg ja, maar ik ben bereid om met bugs om te gaan terwijl ik de coole nieuwe beveiligings- en privacyfuncties uitprobeer. Het is natuurlijk anders voor bedrijven, en er is een risico omdat sommige bugs je iPhone lastig in gebruik kunnen maken.

Hoe dan ook, het is tijd om enthousiast te worden over iOS 16 en deze ruimte in de gaten te houden voor meer nieuws en demo’s van het binnenkort te lanceren iPhone OS.

.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *