Twee van de grootste namen in XR – headsetmaker Meta en chipmaker Qualcomm – hebben vandaag een “meerjarige brede strategische overeenkomst” aangekondigd om samen te werken aan “aangepaste virtual reality-chipsets” voor toekomstige apparaten.

Qualcomm, een toonaangevende leverancier van smartphoneprocessors, was een vroege verhuizer in de XR-ruimte door varianten van zijn Snapdragon mobiele processors te pushen als ideaal voor gebruik in zowel AR- als VR-headsets – een spel dat het product van het bedrijf nu in de overgrote meerderheid van stand-alone ziet headsets die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Meta heeft tot nu toe Qualcomm-processors gebruikt in al zijn zelfstandige headsets – Go, Quest en Quest 2 – en zal naar verwachting hetzelfde doen in zijn aanstaande Project Cambria-headset.

Vandaag hebben Meta en Qualcomm gezamenlijk aangekondigd dat ze een “meerjarige brede strategische overeenkomst” zijn aangegaan om samen te werken aan de ontwikkeling van het XR-platform. De overeenkomst was zo groot dat de CEO’s van beide bedrijven de aankondiging samen deden tijdens de IFA 2022-conferentie.

“We werken met Qualcomm Technologies aan op maat gemaakte virtual reality-chipsets – aangedreven door Snapdragon XR-platforms en -technologie – voor onze toekomstige roadmap van Quest-producten”, zegt Meta-CEO Mark Zuckerberg. “Terwijl we doorgaan met het bouwen van meer geavanceerde mogelijkheden en ervaringen voor virtual en augmented reality, is het belangrijker geworden om gespecialiseerde technologieën te bouwen voor onze toekomstige VR-headsets en andere apparaten.”

Nu de bedrijven de afgelopen jaren al hebben samengewerkt, is het een merkwaardige aankondiging – wat geeft het?

Op het eerste gezicht vertegenwoordigt de aankondiging waarschijnlijk een toezegging van Qualcomm om van Meta de komende jaren een topprioriteit te maken, meer tijd aan het bedrijf te besteden en het meer invloed te geven op toekomstige Snapdragon XR-chips van Qualcomm. En aangezien Meta gelooft dat er een volledige heroverweging van de typische computerarchitectuur nodig is om de sci-fi-visie van XR te realiseren, zullen de bedrijven waarschijnlijk ook op dat front samen prototypen maken.

Maar er is waarschijnlijk nog een andere belangrijke reden voor deze samenwerking: het brengt twee bondgenoten samen tegen een gemeenschappelijke dreiging: Apple.

Hoewel Apple formeel nog geen XR-producten heeft aangekondigd, wijzen alle tekenen op een lange geschiedenis van R&D en de wens van het bedrijf om de ruimte te domineren. Voor Meta, dat zelf het lot van XR wil bepalen, is dat een probleem. Mark Zuckerberg heeft dit potentieel al sinds 2015 in de gaten, wat hem ertoe bracht Oculus in de eerste plaats te kopen – in een poging om bedrijven als Apple en Google voor te blijven in de ontluikende XR-ruimte.

Maar Apple is ook een probleem voor Qualcomm… Apple zal zeker zijn eigen aangepaste processors (in de volksmond ‘Apple silicon’ genoemd) gebruiken in zijn XR-producten. Per definitie geldt dus dat hoe groter het marktaandeel dat Apple heeft in de XR-ruimte, hoe minder Snapdragon-chips Qualcomm zal verkopen.

Apple bouwt al lang zijn eigen aangepaste processors voor zijn smartphones, waardoor het bedrijf een voorsprong heeft op concurrenten die basischips gebruiken. In de afgelopen jaren is Apple ook begonnen met het uitfaseren van processors van derden ten gunste van zijn eigen chips in zijn pc-producten, wat aangeeft dat het ontwerp en de fabricagemogelijkheden van het bedrijf op het gebied van microprocessoren volwassen zijn geworden.

Voor Meta ondersteunt de samenwerking met Qualcomm een ​​strategische kwetsbaarheid door het bedrijf een toegewijde bondgenoot te geven die chips kan maken die zeer gespecialiseerd zijn voor XR-apparaten.

Voor Qualcomm is de samenwerking met Meta een poging om ervoor te zorgen dat Apple de XR-markt niet gemakkelijk domineert en de kans van het bedrijf om chips te verkopen aan een groot aantal niet-Apple XR-apparaatfabrikanten tenietdoet.

Uiteindelijk is het partnerschap een manoeuvre in een strijd om vroeg terrein in een markt waarvan de bedrijven verwachten dat deze op een dag biljoenen dollars waard zal zijn.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *