Het is geen geheim dat oudere mensen en mensen die in zorginstellingen wonen, tijdens het COVID-19-tijdperk voorzichtiger moesten zijn. Maar door zichzelf te beschermen tegen het virus, door isolatie en minder persoonlijke interacties, kunnen ze onbedoeld een ander risico vergroten: huidkanker.

Studies en gegevens hebben aangetoond dat strengere protocollen om de potentiële blootstelling van ouderen te verminderen, naast een daling in kliniekbezoeken uit angst om COVID-19 op te lopen, resulteerden in een significante afname van preventieve kankerscreening.

Kavita Sarin, MD, PhD, universitair hoofddocent dermatologie bij Stanford Medicine, en haar collega’s zagen deze afname bij hun oudere patiënten uit de eerste hand in de dermatologische klinieken van Stanford. Het bezoek van deze populatie daalde in 2020 zelfs met 37% in vergelijking met 2019, en het aantal diagnoses van huidkanker bij ouderen daalde in dezelfde periode met 23%.

Dat is een probleem, zei Sarin, omdat uit gegevens blijkt dat oudere patiënten het grootste risico lopen om huidkanker te krijgen.

Om hun oudere patiënten te helpen de zorg te krijgen die ze nodig hadden, gingen Sarin en haar team om de tafel zitten om opties te vinden. “Deze studie is ontstaan ​​uit een klinische verantwoordelijkheid jegens onze patiënten,” zei Sarin.

Ze wendden zich tot de mobiele applicatie SkinIO, waarmee gemiddelde mensen en clinici foto’s van hoge kwaliteit van potentieel kankerachtige laesies kunnen maken zonder naar een kliniek te hoeven gaan. De beelden worden vervolgens via een beveiligd portaal ter beoordeling aan een dermatoloog bezorgd.

Machine learning implementeren

Van november 2020 tot juli 2021 voerde het team een ​​pilotstudie uit om de effectiviteit van de app te testen met 27 bewoners in een seniorengemeenschap in de San Francisco Bay Area. De studie werd op 27 juni gepubliceerd in Gezondheid en ziekte van de huid.

Het team van Sarin wist vanaf het begin dat veel oudere patiënten misschien een handje nodig hadden om de app te gebruiken om kwaliteitsfoto’s te maken. De experts van de app en een stapsgewijze handleiding voor het maken van de foto’s hielpen de coördinatoren van klinisch onderzoek in het team van Sarin op te leiden om de app op een tablet te gebruiken.

Na uitgebreide COVID-19-voorzorgsmaatregelen bezocht het personeel de pensioneringsgemeenschap en verzamelde lichaamsbeelden van de patiënten.

De app maakt gebruik van machine learning om de foto’s te analyseren, te scannen op huidlaesies of afwijkingen en om diegene te markeren die er verdacht uitzagen. Het is echter geen diagnostisch hulpmiddel en is alleen bedoeld om beelden van de huid van een patiënt vast te leggen en te bewaken. “De software zegt alleen maar: ‘Hé, dit moet misschien van dichterbij worden bekeken'”, zei Sarin. De artsen stellen dan de diagnose.

De onderzoekscoördinatoren deelden de foto’s met Sarin, die ze beoordeelde en alle afbeeldingen markeerde met laesies die er kankerachtig uitzagen.

Sarin vroeg vervolgens de onderzoekscoördinatoren die bij de patiënt waren om extra foto’s te maken van de verdachte laesies met behulp van een dermatoscoop, een beeldvormingsapparaat dat gedetailleerde foto’s maakt van de buitenste laag van de huid die niet zichtbaar is voor het blote oog. Deze tool helpt dermatologen vaak bij het diagnosticeren van huidziekten, zoals melanoom. Dankzij deze meer gedetailleerde foto’s kon Sarin de laesies nauwkeurig diagnosticeren.

Vervolgens regelden onderzoekscoördinatoren een virtueel bezoek voor alle patiënten met Sarin om de bevindingen te bekijken. Sarin plande vervolgens een persoonlijk bezoek aan de patiënt voor verder onderzoek, beval een thuisbehandeling aan of gaf de patiënt een schone gezondheidsverklaring.

Van de waargenomen laesies markeerde de app 63% van hen als vereist verder onderzoek. De meeste van deze laesies waren uiteindelijk goedaardig.

“Het algoritme voor het detecteren van laesies is niet perfect, en er waren wat problemen met het oppikken van de laesies, maar voor een triagesituatie is het een goed hulpmiddel”, zegt Sarin.

Van de 27 mensen die aan het onderzoek deelnamen, identificeerden de app en Sarin bij drie van hen huidkanker. Elf patiënten waren gepland voor een persoonlijk vervolgbezoek en vier begonnen met thuisbehandeling. Sommige huidkankers waren laesies die de patiënt niet eerder had opgemerkt, wat betekent dat ze zonder de volledige lichaamsbeelden van de app gemist hadden kunnen worden, zei Sarin.

Meer patiënten helpen

Gelukkig heeft de toegang tot COVID-19-vaccins en -boosters persoonlijke dermatologische bezoeken veiliger gemaakt voor oudere patiënten. Maar de pandemie is nog lang niet voorbij en voor sommige patiënten bestaan ​​er nog steeds belemmeringen voor de zorg, inclusief degenen die immobiel zijn of van wie de gezondheid in gevaar is, zei Sarin.

“In sommige gevallen moeten bekwame verpleegafdelingen patiënten met een ambulance naar de kliniek sturen, wat tijdrovend en kostbaar kan zijn”, zei ze. “Als we ons personeel zouden kunnen sturen om foto’s van deze patiënten te maken, zou dat ongelooflijk nuttig zijn voor deze patiënten en een geweldige toepassing van dit systeem.”

In de toekomst bespreken Sarin en het onderzoeksteam de mogelijkheid om oudere patiënten te leren hoe ze hun eigen foto’s kunnen maken, wat de tijd die wordt besteed aan training en het sturen van klinisch personeel aanzienlijk zou verminderen.

Dit kan dermatologische teams ook helpen om de app breder te verspreiden onder patiënten die alleen wonen of niet in een instelling zijn met een getraind persoon die kan helpen bij het maken van de beelden. Het gebruik van de app kan ook helpen patiënten besparen geld, aangezien gerandomiseerde onderzoeken hebben aangetoond dat dermatologische televisiebezoeken zijn: erg kostenefficiënt.

“We moeten blijven nadenken over hoe we onze meest kwetsbare patiënten het beste van dienst kunnen zijn in deze moeilijke tijd”, zegt Sarin.

Foto moederkoek

Categories: Homephone app

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *