Een Philips Hue woonkameropstelling

Als je slimme thuistechnologie op de voet volgt, heb je waarschijnlijk gehoord van de Matter-standaard. Bekijk zeker onze Matter-gids voor meer details, maar kortom, het is een aankomend protocol waarmee accessoires op grote platforms kunnen werken. Op dit moment is er een belangrijke vraag: is het de moeite waard om nu smart home-producten te kopen, of moet je wachten op de officiële uitrol van Matter later dit jaar?

Het korte antwoord is dat het waarschijnlijk de moeite waard is om te wachten. Er zijn echter omstandigheden waarin het prima is om vandaag iets te kopen.

De zaak om te wachten

Een slim slot met het Matter-protocollogo

Connectivity Standards Alliance

Materie belooft zo’n fundamentele verandering te worden dat je binnen een jaar misschien spijt hebt van het hebben van slimme woonaccessoires zonder dit, laat staan ​​​​toe te voegen aan de stapel.

Iedereen die platforms zoals Amazon Alexa en Apple HomeKit combineert, weet hoe vervelend het is als sommige accessoires alleen door het ene of het andere platform kunnen worden bestuurd. Het betekent het gebruik van afzonderlijke apps en stemassistenten, en verwarrende vrienden en familie die niet begrijpen waarom je HomePod sommige van je slimme stekkers niet kan inschakelen. Materie belooft dat op te lossen, dus het is op zijn minst een zeer wenselijke functie. Zie het als winkelen op een smartphone – je zou geen Pixel 6 kopen als je weet dat de functies van de Pixel 7 om de hoek zijn.

Matter belooft meer slimme apparaten voor thuisgebruik interoperabel te maken, en dat wil je niet missen.

Als je dat kunt verdragen, is het misschien nog steeds goed om Matter te negeren, omdat accessoires blijven werken met hun oorspronkelijke ecosystemen.

Waar het echter echt kan prikken, is het opzetten van automatiseringen. Mensen die volledig in Matter hebben geïnvesteerd, zullen in staat zijn om de meeste of al hun accessoires naadloos aan elkaar te koppelen, waardoor het niet langer nodig is om afzonderlijke scènes en routines te bouwen, die vaak complexer worden door te proberen schema’s op elkaar af te stemmen en conflicten te vermijden. Je zou jaloers kunnen worden op eenvoudiger slimme huizen en vastzitten met honderden dollars aan uitrusting die je niet kunt upgraden.

Dat brengt ons bij een andere belangrijke stimulans om af te wachten: een zekere investering doen. Hoewel bedrijven als Amazon en Google plannen hebben aangekondigd om specifieke producten te upgraden, is er altijd een kans op complicaties. Toch zijn andere leveranciers vaag geweest over upgrades, zoals Apple en Nanoleaf, of beloven ze simpelweg om uiteindelijk nieuwe Matter-producten te leveren – niet noodzakelijk in 2022.

Een belangrijke prikkel om af te wachten is het doen van een investering in producten die Matter zeker zullen ondersteunen.

Het is ook onduidelijk hoe Matter zal werken op sommige soorten accessoires. Hoewel een verscheidenheid aan slimme luidsprekers de standaard zal ondersteunen, zal niet elke luidspreker bijvoorbeeld ook dienst doen als een Matter-hub voor het koppelen van andere accessoires, en het is mogelijk dat die apparaten minimale functionaliteit hebben buiten hun oorspronkelijke ecosystemen. Ik zou er niet op rekenen dat Apple’s Spatial Audio-formaat wordt overgedragen naar opstellingen met Alexa- of Google Assistent-luidsprekers erin gemengd, of omgekeerd. Door te wachten, weet u zeker hoe producten in de echte wereld op elkaar inwerken.

Uitzondering #1: Bijna zekere upgrades

google nest thermostaat review weergave temperatuur op muur 3

Jimmy Westenberg/Android Autoriteit

Realistisch gezien zal elke door Amazon, Apple en Google beloofde upgrade waarschijnlijk worden vervuld, niet in de laatste plaats omdat zij enkele van de oprichters van Matter zijn. Zelfs als ze dat niet waren, zouden ze nog steeds de middelen hebben om door te gaan met upgrades, zolang ze technisch haalbaar zijn.

Bij kleinere bedrijven zijn de zaken minder zeker, maar niet gevaarlijk zolang ze een staat van dienst hebben en specifieke productlijnen hebben genoemd. Als een leverancier al meerdere jaren op de markt is, zou u redelijk zeker moeten zijn van het kopen van alles wat zij als Matter-ready bestempelen. Het is echter nog steeds veiliger om te wachten.

Als een bedrijf met een goede staat van dienst Matter-ondersteuning voor een product heeft aangekondigd, is de kans groot dat u het veilig koopt.

Hier zijn enkele specifieke producten gepland voor Matter-upgrades:

Deze verzameling is verre van volledig, maar helaas is er nog geen officiële compatibiliteitslijst om naar te kijken.

Bedrijven zoals Ecobee, Lifx, Nanoleaf en Sonos hebben gesuggereerd op upgrades, maar we zouden nergens op rekenen totdat die ondersteuning op handen is. Lifx – onlangs gekocht door Feit Electric – begint net te onderzoeken welke slimme lampen het kan upgraden, terwijl Nanoleaf zich opzettelijk eerst op andere verbeteringen richt. Sonos is slechts een ondersteuner van de standaard, hoewel het vreemd zou zijn als niets in zijn huidige luidsprekeropstelling de sprong zou maken.

Uitzondering #2: Accessoire categorieën die (nog) niet werken in Matter

De Ecovacs Deebot X1 Omni in het Omni Station

Roger Fingas / Android-autoriteit

Hoe uitgebreid Matter ook bedoeld is, er zijn enkele categorieën die het bij de lancering niet zal bevatten. Onder deze zijn:

  • Apparaten (koelkasten, ovens, enz.)
  • robotstofzuigers
  • Zonnepanelen
  • Beveiligingscamera’s
  • EV-opladers
  • Accu’s voor thuisgebruik

Camera’s en stofzuigers vertegenwoordigen de grootste hiaten, omdat ze heel gewoon zijn in slimme huizen. Het goede nieuws is dat de Connectivity Standards Alliance, het consortium achter Matter, heeft gezegd dat camera’s waarschijnlijk zullen worden toegevoegd in een toekomstige Matter-update, aangezien gespecialiseerde merken zoals Arlo, Eve, TP-Link en Wyze al CSA-supporters zijn. Alle bovenstaande categorieën moeten uiteindelijk worden toegevoegd.

Matter ondersteunt geen camera’s, stofzuigers, apparaten en andere categorieën, dus het heeft geen zin om daar nu op te wachten.

In de tussentijd hoeven we ons geen zorgen te maken over de compatibiliteit van Matter als u op zoek bent naar deze soorten accessoires. Producten blijven werken met de apps en assistenten waarvoor ze oorspronkelijk zijn ontworpen, en het kan even duren voordat we zelfs maar een aankondiging horen voor de eerste grote Matter-update. Denk aan 2023, of mogelijk zelfs later: alleen camera’s worden gecompliceerd door problemen als videocodecs, cloudopslag en AI-detectie.

Wacht je op Matter voordat je meer (of andere) slimme woonaccessoires koopt?

1327 stemmen

Kwestie van slepende vragen

Nanoleaf Essentials Bollen en Lightstrips Paars

Een kwestie die je zou kunnen aankaarten is waarom, als Matter zo belangrijk is, we nog geen stortvloed aan aankondigingen hebben gezien, of het nu gaat om bestaande of nieuwe producten. Het belangrijkste antwoord is dat Matter nu pas wordt afgerond – het zou oorspronkelijk eind 2020 onder een andere naam worden gelanceerd en is sindsdien drie keer uitgesteld. Sommige bedrijven hebben hun producten gebouwd rond voorlopige Matter-specificaties met ruimte om te ademen, maar anderen waren begrijpelijkerwijs terughoudend om zich te committeren zonder een voltooide ontwikkelingskit.

Zou Materie niet meer kunnen zijn dan een hype, waardoor al dit debat zinloos wordt? Mogelijk, maar wij denken van niet.

De andere verklaring is de afgiftecyclus. De lancering van Matter eind 2022 valt samen met verwachte smart home-releases van Amazon, Apple en Google, evenals kleinere bedrijven. Geen van hen zal niet-uitgebrachte producten bederven, en het is gewoon logisch om cycli aan te passen om Matter op te nemen als het handig is – inderdaad, Amazon en Google zijn de afgelopen twee jaar ongewoon lethargisch geweest bij het verzenden van nieuwe smart home-producten.

Een laatste vraag die moet worden beantwoord, is deze: zou Materie niet meer kunnen zijn dan een hype, waardoor al dit debat zinloos wordt? Mogelijk, maar wij denken van niet. Er zit gewoon te veel steun van de industrie achter, en te veel om financieel te winnen als het lukt. De markt is niet zoals verwacht van de grond gekomen, juist omdat platforms gebroken zijn, en daarmee uit de weg, kunnen dingen als slimme lampen en slimme sloten de facto in huizen worden in plaats van een noviteit.

Ga door: De beste smart home-apparaten die je kunt kopen

Categories: HomeMobile

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *