Overzicht: Kinderen tussen de 8 en 9 jaar die anderen pesten, hebben meer kans om geweldsdelicten te plegen op 31-jarige leeftijd.

Bron: Universiteit van Turku

Kinderen die anderen pestten op de leeftijd van 8-9 jaar, hebben een groter risico om gewelddadige delicten te plegen op de leeftijd van 31. Dit werd aangetoond in een Finse Nationwide Birth Cohort Study uitgevoerd door het Research Center for Child Psychiatry van de Universiteit van Turku, Finland.

Jongens en meisjes die regelmatig werden gepest, liepen een groter risico op geweldsdelicten dan kinderen die nooit anderen pestten. Jongens die vaak pestten, hadden ook een grotere kans op geweldsdelicten dan degenen die soms pestten.

Het relatieve risico voor jongens die regelmatig pesten om een ​​ernstig geweldsdelict te plegen, zoals doodslag of zware mishandeling tijdens de follow-upperiode, was bijna drie keer zo groot als voor de jongens die nooit pesten.

Slachtoffer zijn van pesten was niet geassocieerd met een verhoogd risico op het plegen van geweldsdelicten.

Dit toont een agressieve kleine jongen
Jongens en meisjes die regelmatig werden gepest, liepen een groter risico op geweldsdelicten dan kinderen die nooit anderen pestten. Afbeelding is in het publieke domein

De studie hield rekening met de achtergrondfactoren van sociaaleconomische status en mogelijke psychopathologie bij kinderen. Het verband tussen pesten en geweldsdelicten bleef bestaan, zelfs wanneer de gegevens werden gecontroleerd op het opleidingsniveau van de ouders, de gezinsstructuur en mogelijke psychopathologie van het kind.

De resultaten werden ook niet beïnvloed door mogelijke andere pestervaringen van de pester, zoals het slachtoffer zijn van pesten.

“Ons onderzoek toonde een verband aan tussen pesten en geweldsdelicten, zowel bij mannen als bij vrouwen. Deze bevindingen bevestigen verder de eerdere opvattingen dat het voorkomen van pesten mogelijk geweldsdelicten zou kunnen verminderen”, zegt onderzoeker Elina Tiiri van het onderzoekscentrum voor kinderpsychiatrie van de universiteit van Turku.

Op onderzoek gebaseerde kennis helpt problemen te voorkomen

De studie maakt deel uit van een groter onderzoeksproject dat tot doel heeft de verbanden te ontdekken tussen psychosociale problemen bij kinderen en psychische stoornissen, problemen met middelenmisbruik, sterfte, zelfbeschadiging, misdaad, levensbeheer en marginalisering op volwassen leeftijd.

“Het onderzoeksproject levert kennis op die ons helpt bij het ontwikkelen van diensten, vroege interventies en preventie”, zegt hoogleraar kinderpsychiatrie Andre Sourander van de Universiteit van Turku.

Het onderzoek was gebaseerd op uitgebreide, landelijke epidemiologische gegevens die in 1989 in Finland werden verzameld. Op het moment van de gegevensverzameling waren de deelnemers 8-9 jaar oud. Toen de deelnemers 30-31 jaar oud waren, haalden de onderzoekers informatie over hun vermoedens van geweldsdelicten uit het Finse nationale politieregister. De studie, gepubliceerd in Europese kinder- en jeugdpsychiatrieinclusief 5.400 proefpersonen.

Over dit geweld en psychologie onderzoeksnieuws

Auteur: Perskantoor
Bron: Universiteit van Turku
Contact: Persbureau – Universiteit van Turku
Afbeelding: De afbeelding is in het publieke domein

Originele onderzoek: Vrije toegang.
“Pesten op 8 jaar en geweldsdelicten op 31 jaar: de Finse landelijke geboortecohortstudie uit 1981” door Elina Tiiri et al. Europese kinder- en jeugdpsychiatrie

Zie ook

Dit toont een hoofd en een vraagteken

Abstract

Pesten op 8 jaar en gewelddadige misdrijven op 31 jaar: de Finse landelijke geboortecohortstudie uit 1981

Deze studie onderzocht de associaties tussen pesten en slachtofferschap op 8-jarige leeftijd en geweldsdelicten op 31-jarige leeftijd. Er werden gegevens verkregen van proefpersonen die deelnamen aan een populatie-gebaseerd longitudinaal geboortecohortonderzoek. In 1989 werden 5813 8-jarige kinderen (uitval 3,4%) en hun ouders en leerkrachten ondervraagd over pesten. Toen 5405 proefpersonen (afslijting 10,2%) 15-31 jaar oud waren, werden geweldsdelicten uit het Finse nationale politieregister gehaald.

We analyseerden de gegevens naar geslacht en categoriseerden pesterijen en slachtofferschap naar frequentie. Geweldsmisdrijven werden gecategoriseerd naar ernst. Cox-regressieanalyses schatten de hazardratio’s (HR’s) en 95% betrouwbaarheidsintervallen (95% BI’s).

Wanneer ze werden vergeleken met mannen die op 8-jarige leeftijd niet gepest waren, hadden frequente mannelijke pesters een verhoogd risico op geweldsdelicten (gecorrigeerde HR 3,01, 95% BI 2,11–4,33) en ernstige geweldsdelicten (gecorrigeerde HR 2,86, 95%). CI 1.07-7.59) als volwassenen, zelfs wanneer de gegevens werden gecontroleerd op slachtoffers, opleidingsniveau van de ouders, gezinsstructuur en psychopathologie van kinderen.

Frequente vrouwelijke pesters hadden ook een verhoogd risico op geweldsdelicten, vergeleken met degenen die anderen niet hadden gepest (aangepaste HR 5,27, 95% BI 1,51-18,40). Frequent pesten door mannen werd geassocieerd met een hogere kans op geweldsdelicten in vergelijking met alleen soms pesten.

Slachtoffer zijn werd niet geassocieerd met geweldsdelicten. Het voorkomen van pesten in de kindertijd zou geweldsmisdrijven door beide geslachten kunnen verminderen.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *